Puszysty, pachnący mąką z chrupiącą skórką – tak wielu z nas definiowałoby chleb. Też go uwielbiam w takiej formie! A najlepiej ciepły, prosto z pieca. Niebo w gębie.
To, co chcę Wam dziś zaproponować – chleb czystoziarnisty – to nie jest alternatywa dla chleba. Chleb czystoziarnisty smakuje zupełnie inaczej i ma odmienne właściwości. Dostarcza większe ilości składników odżywczych, ma mniejszy indeks glikemiczny (za sprawą wielokrotnie mniejszej ilości cukrów prostych i większej zawartości błonnika). Dzięki tym cechom syci na znacznie dłużej, niż chleb z mąki pszennej. Od tradycyjnych sklepowych chlebów różni się również brakiem spulchniaczy i konserwantów. Jest to tańszy zamiennik popularnego chleba dającego życie.
*Chleb, który widzicie na zdjęciach piekłam z gotowej mieszanki Whole&Pure dostępnej m.in. w Biedronce – gdy wybrałam się na zakupy o 20:30, nigdzie nie mogłam dostać siemienia lnianego, więc zdecydowałam się, że zilustruję wpis zdjęciami gotowca 🙂 Nadmienię, że chleb wyszedł smaczny, ale oczywiście zakup gotowej mieszanki jest mniej ekonomiczny, niż realizacja poniższego przepisu
Składniki na jeden bochenek wypiekany w formie o wymiarach 26cm x 12 cm (w 20cm x 11 cm, też się zmieści):
Mi się pierwszy nie udał, dopóki nie odkryłam cudownej metody upuszczania foremki na blat zaraz po ugnieceniu. Stół lekko powyżej bioder, a upuszczałam z wysokości biustu. Jak się rozpada, znaczy, że za mało zbity jest. 🙂 – Porada Czytelniczki
Chleb czystoziarnisty może być chlebem bezglutenowym, jeśli będzie się składał z certyfikowanych, bezglutenowych płatków owsianych. Zwykłe płatki owsiane mogą być zanieczyszczone glutenem, co dla osób z celiakią może być przykre w skutkach. Jeśli wyeliminowałeś z diety gluten bez zaleceń lekarza, najprawdopodobniej możesz sobie pozwolić na jego śladowe ilości zawarte np. w płatkach owsianych (zanieczyszczenia mogą powstawać na etapie produkcji, pomimo że sam w sobie owies nie zawiera glutenu).
Cena chleba czystoziarnistego w piekarni to około 18 zł za kilogram. W przypadku domowego chleba bez mąki, cena spada 3-4 razy. Składniki (ziarna, nasiona) najlepiej kupować w większych opakowaniach np. na Allegro – wtedy wychodzi najbardziej ekonomicznie.
Testowałam przepis na chleb czystoziarnisty 6 razy, zanim podzieliłam się nim na blogu, ale będę wdzięczna za Wasze raporty po pieczeniu – być może da się go jeszcze jakoś udoskonalić :). Pamiętajcie jednak, że ten chleb nigdy nie będzie miękki: w końcu to mieszanka ziaren i płatków. Najlepiej najpierw spróbować chleba czystoziarnistego z piekarni, byście sami ocenili czy taki smak Wam odpowiada. Mi bardzo! Świetnie się sprawdza jako dodatek do moich białkowo – tłuszczowych śniadań.
Smacznego!
“Nie stresuj się tak” – ale by było pięknie, jakby ten tekst kiedykolwiek zadziałał na kogoś, kto jest w swoim szczytowym momencie stresu. Proces odzyskiwania wewnętrznej równowagi jest bardzo złożony…
Zaburzenia z napadami objadania się (BED) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń odżywiania, które charakteryzuje się utratą kontroli nad jedzeniem i towarzyszącym temu poczuciem winy. Choć sporadyczne przejedzenie zdarza się…
Dieta fleksitariańska może być na początku wyzwaniem. Jeśli do tej pory białkową bazą większości Twoich posiłków było mięso to wprowadzenie roślinnych źródeł białka może wydawać się wymagające. Na szczęście możesz…
Jeśli zastanawiasz się, jak ułożyć pełnowartościową, smaczną i zbilansowaną dietę bez konieczności odwiedzania wielu sklepów, to jest dla Ciebie rozwiązanie. Korzystając z produktów dostępnych w Dino (i każdym zwykłym sklepie)…