Rybka raz w tygodniu. Praktykujecie tą zasadę u siebie w domu? Warto mieć pod ręką szybki pomysł na rybę, żeby nawet w bardziej zajętym okresie jeść rybę co najmniej raz w tygodniu (a nawet dwa!). Wokół jedzenia ryb narosło sporo kontrowersji, ale biorąc pod uwagę ogół dowodów naukowych wiemy, że z jedzenia ryb mamy więcej korzyści, niż strat. Nawet, jeśli uwzględnimy ryzyko występujących w nich zanieczyszczeń.
Jedzenie tłustych, bogatych w omega-3 ryb jest wskazane również u kobiet w ciąży! Szczególnie poleca się te mniej narażone na zanieczyszczenie rtęcią np. łosoś norweski lub hodowlany, pstrąg czy makrela atlantycka. Pod kątem zanieczyszczeń warto podkreślić, że lokalnie nie znaczy lepiej – na przykład łosoś bałtycki byłby znacznie gorszym wyborem, niż atlantycki.
Nie obawiaj się łososia! Przeczytaj wpis: Czy łosoś to samo zło?
Dobra wiadomość jest taka, że kwasy omega 3 naturalnie występujące w niektórych rybach nie są wrażliwe na działanie wysokich temperatur (inaczej niż np. w siemieniu lnianym). Ryby wędzone na gorąco, gotowane lub pieczone to nadal dobre źródło kwasów omega 3.
Dla osób lubiących łososia, a nie mających pomysłu na sycący obiad w tym tygodniu, podrzucam swoją propozycję.
Składniki (na dwie porcje):
Sposób przygotowania:
Makro dla 1 porcji: 480 kcal; B: 31, T: 14, W: 56
Ile razy w ciągu miesiąca jest u Was rybka w jadłospisie? W jakiej formie lubicie najbardziej?
Źródło:
Jarosz M. (red.) Normy żywienia dla populacji polskiej, Wyd. NIZP-PZH, Warszawa 2020
10 (a może i więcej?) lat temu wrzuciłam na bloga pierwszy darmowy jadłospis do Biedronki. Pamiętam, że byłam wtedy zmęczona dietami, które wymagały objazdu pięciu sklepów, krojenia 113,53 gramów kurczaka…
Zdrow(sz)y styl życia to dla mnie priorytet. Wiem, co mi służy, co powinnam jeść, a co najlepiej omijać szerokim łukiem. A jednak… nawet mnie czasem trudno odmówić Pringlesom albo frytkom…
Na diecie nie trzeba rezygnować z przyjemności jedzenia. Smak to coś więcej niż tylko kalorie – to też satysfakcja z posiłku, uczucie sytości i mniejsze ryzyko podjadania. Dlatego warto zaprzyjaźnić…
PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń hormonalnych u kobiet, które może współwystępować z insulinoopornością, problemami z płodnością, trądzikiem czy trudnościami z utrzymaniem prawidłowej masy ciała. Wpływ diety na przebieg PCOS…