Blog

ikonka powrotu
Wróć
01.07.2020

Wytrawne gofry, które przygotujesz także na patelni

gofry wytrawne

Informacje podstawowe

Komu, komu późne, królewskie, niedzielne śniadanie?

LUBISZ GOFRY? TO ŁAP PRZEPIS (można zrobić też na patelni)! 🙂

Przepis na wytrawne gofry

gofry wytrawne

Składniki na suche gorfy

  • 160 g mąka pszenna
  • 0,5 łyżeczka proszek do pieczenia
  • 2 jajko
  • 20 g oliwa
  • 150 g mleko
  • 50 g woda
  • 1 łyżka oregano

Dodatki w wersji „na bogato” 🙂

  • 1 kulka mozarella (light)
  • 4 plasterek szynka parmeńska
  • 4 łyżka czerwone pesto (lub suszone pomidory zmiksowane z czosnkiem, słonecznikiem i parmezanem)
  • sól
  • pieprz

CIASTO NA GOFRY: 920kcal, 38g białka, 110g węglowodanów, 33g tłuszczu
DODATKI: 452 kcal, 35g białka, 7g węglowodanów, 31g tłuszczu
Średnio na 4 porcje (gofry+dodatki), 1 porcja = 343 kcal, 18g białka, 30g węglowodanów, 16 g tłuszczu.

Smacznego! Polecam podawać z prostą sałatką – rukola, pomidorki koktajlowe, lekki sos winegret. Przyda się tu więcej warzyw.

Pssst. Jeśli chcesz odchudzić gofry, zrezygnuj z mozzarelli i szynki. Z samym pesto też dają radę.

Komentarze

Komentuj jako gość:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

lub
  • Gdybym chciała użyć innej mąki np. kokosowej lub orkiszowej, to ilość jest taka sama? Czy powinnam dać jej więcej/mniej?

    • Każda mąka zachowa się trochę inaczej, nie chcę źle doradzić (w przepisach jest dokładnie ważona ilość konkretnej mąki).

  • Hej!
    Czy jedna porcja to jeden gofr? 🙂