Blog

ikonka powrotu
Wróć
31.03.2022

Przepis na zapieksy we włoskim stylu

patelnia , piekarnik , pomysł , porady , przekąska , przepis , włoska kuchnia , zapiekanki , zapieksy
zapieksy włoskie

Informacje podstawowe

Lubicie zapieksy? A włoską kuchnię? Pewnie tak – jest jedną z najpopularniejszych na świecie- przepełniona aromatem pizzy, ziół i parmezanu. Warta poznawania i próbowania!

Nawiązując więc do włoskich smaków, wskakuje dziś prosty przepis na weekendowe śniadanie, albo kolację ze znajomymi. Możecie przygotować danie na większą ilość porcji i upiec całość w piekarniku. Goście na pewno głodni nie wyjdą!

Zapieksy we włoskim stylu 

Składniki (na jedną porcję):

  • 1 ciabatta/dowolna bułka/pół bagietki francuskiej
  • 60 g mozzarelli light*
  • garść rukoli
  • 2 plasterki szynki prosciutto (lub innej, ulubionej)
  • kilka pomidorków koktajlowych (4-5 sztuk)
  • garść dowolnych kiełków
  • kilka listków bazylii

*Produkty typu light mogą stanowić element zbilansowanej diety i być pomocne, zwłaszcza jeżeli naszym celem jest redukcja masy ciała ( i musimy rozsądnie dysponować swoim budżetem kalorycznym). Ważne jest jednak to, aby czytać etykiety przed dokonaniem zakupu i ewentualnie eliminować te produkty, w których dany składnik został zastąpiony jakimś niepożądanym.

Sposoby przygotowania:

Wersja z piekarnika:

  1. Zacznij nagrzewać piekarnik do 180 stopni (góra-dół).
  2. Bułkę przekrój wzdłuż, rozszarp mozzarellę na każdej część. Następnie wstaw do piekarnika (nie musisz czekać, aż się do końca nagrzeje). Podpiekaj ok. 5-10 min, aż mozzarella się roztopi.
  3. Na górę połóż rukolę, szynkę, pokrojone w plasterki pomidorki, bazylię i kiełki.

Wersja z patelni:

  1. Zapieksy można przygotować na patelni bez dodatku tłuszczu. Najpierw przekrój pieczywo na pół i podpiecz je na patelni od wewnętrznej strony.
  2. Jak będzie chrupiące, przewróć pieczywo i ułóż na zarumienionej stronie poszarpaną mozzarellę. Następnie przykryj patelnię i podpiekaj zapieksy na małym ogniu, aż ser się stopi.
  3. Na koniec połóż na górę: rukolę, szynkę, pokrojone w plasterki pomidorki, bazylię i kiełki.
makro zapieksy

Makro:

  • kalorie: 419.1 kcal 
  • białko: 27.4g
  • tłuszcz: 12.2g
  • węglowodany: 48.7g

Z czym robicie zapieksy w domu?Jakie są Wasze ulubione dodatki?:)

A jeśli uwielbiacie włoską kuchnię, ale nie macie kompletnie czasu na przygotowanie posiłku, to może zainteresować Was to gotowe danie z lidla – tortelloni z pomidorami i mozzarellą. Jak oceniamy tego gotowca? I co można zrobić, aby go trochę ulepszyć? Wszystkie odpowiedzi znajdziecie w tym wpisie :).

Komentarze

Komentuj jako gość:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

lub
  • Spróbuję. Apetycznie to wygląda. Świetna porada.