Blog

ikonka powrotu
Wróć
15.12.2022

Przepis na placuszki z serka wiejskiego z duszoną śliwką

Na szybko
białko , owoce , pankejki , placuszki , przepis , serek wiejski , śliwka , śniadanie
placuszki z serka wiejskiego

Informacje podstawowe

Typ dania: kolacja, śniadanie
Dieta: wegetariańska
Czas przygotowania: 15 min

Placuszki z serka wiejskiego – czemu o nich mowa? Wyobraźcie sobie leniwy poranek z kubkiem ciepłej kawy i one… przepyszne pankejki. Delikatne i sycące – polecają się zawsze jako porankoumilacz!

Ale tak naprawdę placuszki te pasować będą na każdą okazję – drugie śniadanie czy kolację również. Są nie tylko turbo smaczne, ale też nie wymagają dużych nakładów czasowych – zrobisz je już w kilka minut! To idealna opcja dla zabieganych osób albo tych, które po prostu nie chcą danego dnia przesiadywać długo w kuchni :).

Dobra wiadomość jest też taka, że możecie je zjeść ze swoimi dowolnymi, ulubionymi dodatkami! Sięgnijcie po ukochane owoce, powidła śliwkowe czy masło orzechowe – to co naprawdę lubicie. W mojej wersji są duszone śliwki, które ulepszyłam dodatkiem cynamonu i kardamonu..mniam! Koniecznie spróbujcie tego połączenia, naprawdę warto 🙂 Dla chętnych polecam śliwki w karmelizowanej postaci.

Placuszki z serka wiejskiego z duszoną śliwką – jak je zrobić?

Składniki (na 2 porcje) na placuszki z serka wiejskiego:

  • 1 opakowanie serka wiejskiego lekkiego (200 g)
  • 2 jajka
  • 45 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 45 g mąki pszennej typ 550
  • 40 ml mleka/napoju roślinnego
  • 1 łyżeczka ksylitolu (5 g)
  • kilka kropel waniliowego aromatu do ciast
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g śliwek
  • 1 łyżka migdałów w płatkach (10g)
  • szczypta cynamonu i kardamonu

Sposób przygotowania placuszków z serka wiejskiego:

  1. Zblenduj serek z mlekiem, ksylitolem, jajkami i aromatem na gładką masę.
  2. Następnie dodaj mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszaj. Smaż placuszki cierpliwie, na suchej patelni na małym ogniu, najlepiej pod przykryciem.
  3. W tym czasie śliwki przekrój na pół i wyjmij z nich pestki. Następnie podduś na patelni z odrobiną wody (tak, aby się nie przypalały). Pod koniec dodaj cynamon, kardamon i wymieszaj. Opcjonalnie, możesz dodać trochę ksylitolu/erytrytolu/miodu na patelnię, jeśli wolisz słodsze owoce.
  4. Placuszki zjedz ze śliwkami, posyp płatkami migdałów.

Makro (dla jednej porcji): 464 kcal; B: 29*, T: 18, W: 44

*Placuszki z serka wiejskiego to dowód na to, że można jeść pysznie, zdrowo i jeszcze do tego dostarczyć sobie potężnej dawki białka, dlatego warto mieć je w swoim menu!

A co jest Waszym porankoumilaczem? Lubicie placuszki? Jeśli tak, to łapcie jeszcze inny (ultra szybki) przepis – tym razem na bananowe pankejki !:)