Pieczone bataty z cieciorką i sosem orzechowym

Prosta i zaskakująco dobra sałatka, którą przygotujesz w 35 min – łapcie przepis, bo to jest niebo w gębie!
Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
Wszystkie przyprawy wsyp do miseczki i wymieszaj.
Bataty wyszoruj i pokrój w łódeczki lub kostkę. Cebulę pokrój w łódeczki.
Ciecierzycę opłucz, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Wrzuć do miski, dodaj
1/2 łyżki oliwy i połowę z przygotowanych przypraw. Dokładnie wymieszaj.
Bataty i cebulę wyłóż na blachę, skrop pozostałą częścią oliwy i posyp pozostałymi
przyprawami. Na blachę dodaj ciecierzycę.
Piecz całość około 25 minut, aż bataty zmiękną. W połowie czasu przemieszaj
warzywa.
Na końcu na blachę dodaj szpinak i delikatnie wymieszaj całość. Piecz jeszcze 2 minuty.
Przygotuj sos: wymieszaj razem masło orzechowe, syrop klonowy i sok z cytryny z
odrobiną wody.
Warzywa polej sosem, posyp natką pietruszki i pestkami granatu.
Lunchbox do pracy to jedno z tych dorosłych wyzwań, które chciałoby się zlecić komuś innemu i nie pamiętać o tym przez kolejnych kilka lat. Męczy nas brak pomysłów, brak czasu,…
Kto nie kocha naleśników? Cienkie, delikatne, pełne smaku – klasyka, która nigdy się nie nudzi. Naleśniki z serem to idealna opcja zarówno na śniadanie, jak i na słodki obiad czy…
Fit muffinki – dlaczego je polecamy? Wypieki, w których trzeba wszystko wymieszać jedną łyżką są czasem najlepszym wyjściem kiedy chce się czegoś słodkiego, ale domowego albo gdy goście wpadają niedługo…
Zdrowy lunchbox do pracy lub na uczelnię to coś, co warto rozważyć, jeśli pracujesz poza domem i chcesz jeść zdrowiej na co dzień. Jedzenie na mieście jest pyszne, sama lubię…