Typ dania: obiad, śniadanie
Kuchnia: zachodnia
Dieta: pescowegetariańska
Porcje: 2
Czas przygotowania: 30 minut
Kotlety z tuńczyka * – lubimy takie proste przepisy! Potrzebujesz jedynie kilku składników, następnie mieszasz, formujesz, hops na patelnię i masz gotowe danie.
Zjedz do ziemniaczków i fasolki bądź innych warzyw albo dodaj do sałatki czy tortilli z warzywami, jeśli tak wolisz. Pełna dowolność!
* Instytut Żywności i Żywienia zaleca spożywanie ryb co najmniej 2 razy w tygodniu (różnorodne gatunki, w tym przynajmniej jedną tłustą rybę np. makrelę). Spożycie ryb powinno być elementem zdrowej i zbilansowanej diety. Kobiety w ciąży, jak również osoby spożywające znaczne ilości mięsa rybiego (>/5 porcji tygodniowo) powinny starać się minimalizować konsumpcje ryb bogatych w rtęć (np. rekin, miecznik, makrela królewska).
(sugerowane dwie porcje, 6 kotlecików):
Do kotlecików dobrze pasuje sos czosnkowy:
Wymieszaj 150 g skyru naturalnego, 1-2 ząbki czosnku, szczyptę soli i pieprzu (jest to przepis na dwie porcje).
Przykładowe dodatki to np. ugotowane ziemniaki i zielona fasolka mrożona.
Makro kotletów bez sosu na 1 porcję (3 z 6 kotletów):
Makro kotletów z sosem na 1 porcję:
Kto wypróbuje? 😉 Lubicie takie proste przepisy? Jeśli tak, to dajcie koniecznie znać w komentarzu!
Lunchbox do pracy to jedno z tych dorosłych wyzwań, które chciałoby się zlecić komuś innemu i nie pamiętać o tym przez kolejnych kilka lat. Męczy nas brak pomysłów, brak czasu,…
Kto nie kocha naleśników? Cienkie, delikatne, pełne smaku – klasyka, która nigdy się nie nudzi. Naleśniki z serem to idealna opcja zarówno na śniadanie, jak i na słodki obiad czy…
Fit muffinki – dlaczego je polecamy? Wypieki, w których trzeba wszystko wymieszać jedną łyżką są czasem najlepszym wyjściem kiedy chce się czegoś słodkiego, ale domowego albo gdy goście wpadają niedługo…
Zdrowy lunchbox do pracy lub na uczelnię to coś, co warto rozważyć, jeśli pracujesz poza domem i chcesz jeść zdrowiej na co dzień. Jedzenie na mieście jest pyszne, sama lubię…