Blog

ikonka powrotu
Wróć
12.01.2022

Leniwe kopytka szpinakowe z kotlecikami z łososia

diety z marketów , kopytka , kotleciki rybne , łosoś , omega 3 , przepis , szpinak
leniwe kopytka szpinakowe

Informacje podstawowe

Typ dania: kolacja, obiad
Kuchnia: śródziemnomorska
Dieta: klasyczna, pescowegetariańska
Porcje: 1
Czas przygotowania: 40 min

Kopytka szpinakowe i solidna dawka kwasów omega-3 w jednym posiłku? To wszystko możesz mieć za sprawą tego przepisu. Kopytka serowe z kotlecikami z łososia to jeden z obiadów z V edycji diet z marketów, polecanych dla zdrowych i insulinoopornych. Bez przedłużania – po prostu zróbcie go! Jest syty i pyszny z pewnością nie pożałujecie :).

Przepis na kopytka białkowe ze szpinakiem

Składniki na jedną porcję kopytek białkowych ze szpinakiem:

  • twaróg naturalny chudy – 125 g (½ opakowania typu klinek)
  • jajo – 1 sztuka
  • mąka pszenna pełnoziarnista – 45 g (3 łyżki)
  • szpinak świeży – 30 g
  • szczypta soli i pieprzu
  • woda (do ugotowania kopytek) – ok. 2 l
  • pomidory koktajlowe – 80 g (4 sztuki)
  • parmezan lub inny twardy ser – 16 g (1 łyżka)

Sposób przygotowania kopytek białkowych ze szpinakiem:

  1. Wstaw wodę w garnku, żeby się zagotowała.
  2. Zmiksuj liście szpinaku.
  3. Twaróg rozgnieć widelcem, dodaj do niego jajko, sól, pieprz oraz mąkę i zmiksowany szpinak. Następnie wymieszaj na gładkie ciasto. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodaj odrobinę mąki.
  4. Stolnicę podsyp mąką, ciasto zroluj w wałek i nożem pokrój je na kilkucentymetrowe kluski. Wrzuć je do wrzącej wody, następnie delikatnie zamieszaj i gotuj ok. 3 minuty od momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię podczas gotowania.
  5. Wyjmij z wody łyżką cedzakową.

Kopytka już są, dlatego teraz przechodzimy to kotlecików!

Przepis na kotleciki z łososia

Składniki na jedną porcję kotlecików z łososia:

  • łosoś świeży – 100 g
  • sok z cytryny – 2 łyżeczki
  • natka pietruszki – 1/2 łyżeczki
  • czosnek – 1 ząbek
  • zioła prowansalskie – 1/2 łyżeczki
  • szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania kotlecików z łososia:

  1. Z łososia zdejmij skórkę, a następnie drobno posiekaj.
  2. Dodaj do niego przyprawy, posiekaną natkę pietruszki, dwie łyżeczki soku z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszaj wszystko.
  3. Rozgrzej patelnię i układaj na niej małe kotleciki (uformuj w dłoniach kulki i wyłóż na patelnię, od góry możesz je lekko spłaszczyć szpatułką).
  4. Smaż po dwie minuty z każdej strony.

Kopytka oraz kotleciki zjedz z pomidorkami i posyp je parrrrmezanem!

przygotowane kopytka

Kopytka: 401 kcal; B: 42 g, T: 10 g, W: 31 g

Kotleciki : 216 kcal; B: 20 g, T: 14 g, W: 2 g

Ile kalorii mają kopytka ze szpinakiem i kotlecikami? 617 kcal; B: 62 g, T: 24 g, W: 33 g (makro dla całego przepisu)

kopytka - rozkład makro

Przepis tylko wygląda na wymagający, choć w rzeczywistości jest szybciej niż myślisz!

Ponadto tip od nas! W życiu i w kuchni trzeba sobie ułatwiać, dlatego też możesz podwoić Ilość składników i mieć ten obiad na dwa dni :).