Informacje podstawowe

UWAGA ZAPNIJCIE PASY!

Przepis dla ludzi, którzy lubią życie na krawędzi!

Wykorzystasz w nim 50 ml wina.
Zostaje co najmniej 650 ml wina.

Dla własnego bezpieczeństwa możesz pominąć ten składnik.

Nie pytajcie skąd wiem 😉

Fasolka w sosie pomidorowym

  • 300 g ugotowanej fasoli ((około 130g suchej))
  • 400 ml przecieru (lub passaty)
  • 2 czerwone cebule ((mogą być białe))
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • kilka suszonych grzybów ((pomiń jeśli nie masz))
  • 1 łyżeczka suszonego lub posiekanego świeżego lubczyku
  • 2 łyżki octu winnego ((lub balsamicznego))
  • 1/4 szklanki białego wina półwytrawnego ((może być wytrawne + 1 łyżeczka ksylitolu))
  • kilka szczypt cynamonu
  • 1 łyżka oliwy
  1. Cebulę pokrój w półksiężyce, marchewkę i czosnek w plasterki.

  2. W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć czosnek i cebulę, smaż, aż się zeszklą. Dodaj marchewkę i podsmażaj mieszając 3-5 min.

  3. Wlej ocet i wino, zwiększ moc gazu i odparuj płyn. Dodaj passatę pomidorową, przyprawy i fasolkę. Gotuj 15 min pod przykryciem.

Komentarze

Komentuj jako gość:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

lub
  • Oooo tak, wchodzę w to 😀 Zwłaszcza, że… hm, resztki można całkiem przyjemnie wykorzystać, prawda? 😀