Blog

powrót
Wróć
19.12.2022

Produkty, które ułatwią Ci gotowanie – dietetyczka radzi!

Dietetyka
--
gotowce, porady, produkty z biedronki, szybkie gotowanie
produkty, które ułatwią Ci gotowanie

Szybkie gotowanie – jak to zrobić? Nie każdy, a nawet mało kto ma czas na kilkugodzinne siedzenie w kuchni. Wiemy to z własnego doświadczenia i z rozmów z Wami. Dlatego, aby codziennym cateringiem nie była ulubiona pizzeria z dowozem, trzeba znaleźć sposoby na ułatwianie sobie gotowania.

Szybkie gotowanie – co Ci je ułatwi?

Z pomocą przychodzą produkty, które mają stosunkowo dobre składy, a potrafią przyspieszyć przygotowywanie posiłków. Poznaj nasze propozycje:

  • strączki w słoikach/puszkach: nie tracisz czasu na moczenie i gotowanie strączków, a przy tym dostarczasz roślinne białko;
  • ugotowane buraczki: buraki długo się pieką/gotują, a to świetny dodatek do szybkich sałatek, dań obiadowych, kanapek; w ofercie Biedronki są jeszcze ugotowane ziemniaki i marchew;
  • mrożone warzywa: mrożonki są wartościowe, przygotujesz z nimi obiad w 10-15 minut;
  • pesto: z makaronem ze strączków, mozzarellą i pomidorkami stworzysz smaczny, szybki posiłek;
  • passata pomidorowa/pomidory w puszce: świetny dodatek do jednogarnkowców;
  • bulion w słoiczku: alternatywa dla domowego bulionu, który musi trochę “popyrkać”;
  • hummus i inne pasty na bazie strączków: idealny na szybkie śniadaniowe kanapki lub jako opcja na wynos do pieczywa i warzyw;
  • makarony ekspres i ze strączków: gotują się szybciej niż zwykły makaron.

Warto pamiętać, że część z tych produktów, jako gotowce, będą droższe niż produkty, które można zrobić w domu. Dlatego warto to dopasować do swoich potrzeb i możliwości.

Szybkie gotowanie – nasze tipy:

  • Ugotuj posiłek na 2-3 porcje – jeśli nie przeszkadza Ci mniejsza różnorodność posiłków to świetna opcja na zaoszczędzenie czasu. Kolejnego dnia wystarczy jedynie wyjąć obiad z lodówki i odgrzać. Tym samym oszczędzasz również czas na dodatkowe zakupy, rozmyślanie co ugotować czy na sprzątanie.
  • Jeśli wiesz, że przed Tobą napięty grafik – ugotuj jeszcze więcej porcji posiłków, które dobrze się mrożą. Obiad na “czarną godzinę” to coś mega wspierającego w trudny dzień.
  • Przy gotowaniu potraw używaj pokrywek.
  • Wodę na ryż, kaszę, makaron, ziemniaki zagotuj w czajniku – tak jest szybciej niż czekając na bulgotanie wody w garnku. Wrzątek z czajnika przelej do garnka i wrzuć do niego makaron, oto cała filozofia! 😉
  • Warzywa do kanapek możesz pokroić w większej ilości i przechowywać w lodówce w pudełku z odrobiną wody, np. słupki marchewki i papryki, rzodkiewka.
  • Coś nie dla każdego, ale mocno ułatwiającego gotowanie, czyli planowanie posiłków na kilka dni albo chociaż jednego/dwóch posiłków w ciągu dnia, które są najbardziej problematyczne.

Dlaczego warto bazować na posiłkach przygotowanych w domu?

  1. Masz większą kontrolę nad kalorycznością potraw, co jest istotne, jeśli chcesz utrzymać aktualną sylwetkę, zredukować masę ciała lub po prostu jeść zdrowiej.
  2. Wiesz co jesz, możesz zadbać o lepszą jakość składników.
  3. Twoja dieta zawiera większą ilość warzyw i owoców. Pamiętasz, że min. 400-800 g to podstawa zdrowszego odżywiania? Z posiłków na mieście ciężko o ich odpowiednią ilość.
  4. Możesz mniej wydawać na spożywkę, bo odpowiednio rozplanowane domowe posiłki zwykle mają niższy koszt niż jedzenie na mieście.
  5. Jesz bardziej różnorodnie i dostarczasz niezbędnych składników odżywczych (zakładając, że domowe posiłki są zgodne ze zdrowszym odżywianiem).

A jak Ty ułatwiasz sobie codzienne gotowanie?

Autor wpisu

Diety z marketów

Spodobał Ci się ten wpis? Obserwuj konto @dietyzmarketow na Instagramie - nad treściami czuwają dwie dietetyczki Monika Ciesielska i Weronika Kolasińska. Uczymy jak robić trochę zdrowsze zakupy w dyskontach

Komentarze

Komentuj jako gość:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

lub