Sezonowe owoce letnie – aż chce się powiedzieć: korzystajmy z nich ile możemy, tak szybko odchodzą! Cudowne jest to, że letnie bazarki i ogrody obfitują w piękne, jędrne, pyszne owoce. Tak wiele smaków i kolorów zachęca do urozmaicania swoich codziennych talerzy. I my Was bardzo, ale to bardzo do tego zachęcamy. Sprawdź jakie korzyści ma jedzenie sezonowych owoców oraz jak można je wykorzystać, żeby ich nie zmarnować albo zachować lato na dłużej!
Jeśli masz nadmiar owoców sezonowych (bo jesteś szczęśliwym posiadaczem działkowych upraw) lub chcesz zatrzymać latko na dłużej – zobacz co możesz z nich zrobić, aby nic się nie zmarnowało.
Przygotowanie: Owoce zagotuj w rondelku z odrobiną wody. Gdy się rozpadną zdejmij je z ognia i dodaj nasiona chia, sok z cytryny oraz opcjonalne słodzidło. Wymieszaj i przelej do słoiczków. Po kilku godzinach zgęstnieje.
Przechowuj w lodówce do 4-5 dni.
Przygotowanie: Owoce wymieszaj ze skrobią i przesyp do naczynia żaroodpornego. Masło, mąkę, ksylitol i opcjonalnie ekstrakt waniliowy utrzyj na kruszonkę. Posyp nią owoce i zapiekaj w 180°C przez 20-30 minut, aż kruszonka się zarumieni.
Zjedz z jogurtem lub lodami.
Masz tutaj ogrom możliwości i kombinacji! Koktajle i smoothie są dobrą opcją na orzeźwienie w upalny dzień lub na posiłek/przekąskę kiedy przy letniej, ciepłej pogodzie mamy mniejszy apetyt lub nie mamy ochoty na stałe posiłki (poza lodami ;)). Sezonowe owoce możesz połączyć również z warzywami, np. szpinak, natka pietruszki, jarmuż, burak itp. W gratisie zapewniasz sobie „przemycanie” wartościowych składników.
Koktajl jest mniej sycącą opcją niż stały posiłek, więc jeśli chcesz zadbać o jego lepsze zbilansowanie, dodaj źródło białka i/lub tłuszczu np. skyr, maślankę, kefir, orzechy, pestki, masło orzechowe. Większa sytość gwarantowana!
Warto rozłożyć je na tackach po delikatnym umyciu oraz osuszeniu i zamrozić. Następnie przełożyć do jednego większego woreczka.
Jeśli pijesz koktajle/smoothie możesz zrobić mrożone mixy owoców gotowe do zblendowania.
Kolejny pomysł na zamrożone sezonowe owoce to domowe lody. Popularne nice cream na bazie mrożonych owoców (najczęściej z bananami) to świetna propozycja dla osób, które kochają lody, a nie chcą codziennie jeść sklepowych z większą ilością tłuszczów nasyconych i cukru. Choć od razu podkreślę – nie oznacza to, że sklepowe lody są jakkolwiek „zakazane” w zdrowszej diecie. Po prostu trzeba w tym wszystkim znaleźć balans i samemu zadecydować kiedy warto pójść na kompromis, a kiedy nie. Do takich nice cream można dodać dowolne mrożone owoce, źródło białka (skyr, serek wiejski, twaróg, jogurt sojowy) i/lub tłuszczu (awokado, masło z orzechów, orzechy na wierzch) i mieć pyszny, sycący posiłek lub przekąskę w wartościowej wersji.
Domowa frużelina sprawdzi się jako polewa do sernika, gofrów albo pankejków.
Przygotowanie: Zagotuj owoce w rondelku z sokiem z cytryny i słodzidłem. Odlej około 1/3 szklanki soku z garnka i dodaj wodę. Rozmieszaj w niej dokładnie mąkę ziemniaczaną. Przelej płyn z powrotem do garnka i wymieszaj dokładnie. Zagotuj i odstaw do wystudzenia.
Sprawdzi się na ciepło i na zimno. Możesz przygotować trochę zdrowszą wersję od tradycyjnej. Zamiast cukru do kompotu dodaj słodzik np. ksylitol lub erytrytol.
Przygotowanie: Owoce zblenduj razem z ksylitolem, sokiem z limonki i listkami mięty. Masę przetrzyj przez sitko. Żelatynę zalej gorącą wodą i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Wymieszaj ją z owocami. Przelej do pojemnika i włóż do lodówki, aby stężała.
Sezonowe owoce mają wiele dobroci, nie marnuj ich – wykorzystaj! W naszych wiosenno-letnich dietach z marketów znajdziesz mnóstwo pomysłów i smacznych przepisów z ich udziałem. Owoce to niezbędny składnik w zdrowszej diecie <3
Masz swoje sposoby na nadmiar sezonowych owoców? Daj o nich znać w komentarzu 🙂
“Nie stresuj się tak” – ale by było pięknie, jakby ten tekst kiedykolwiek zadziałał na kogoś, kto jest w swoim szczytowym momencie stresu. Proces odzyskiwania wewnętrznej równowagi jest bardzo złożony…
Zaburzenia z napadami objadania się (BED) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń odżywiania, które charakteryzuje się utratą kontroli nad jedzeniem i towarzyszącym temu poczuciem winy. Choć sporadyczne przejedzenie zdarza się…
Dieta fleksitariańska może być na początku wyzwaniem. Jeśli do tej pory białkową bazą większości Twoich posiłków było mięso to wprowadzenie roślinnych źródeł białka może wydawać się wymagające. Na szczęście możesz…
Jeśli zastanawiasz się, jak ułożyć pełnowartościową, smaczną i zbilansowaną dietę bez konieczności odwiedzania wielu sklepów, to jest dla Ciebie rozwiązanie. Korzystając z produktów dostępnych w Dino (i każdym zwykłym sklepie)…