Blog

powrót
Wróć
31.08.2023

Sezonowe owoce letnie – jak wykorzystać ich nadmiar?

Dietetyka
--
niemarnowanie żywności, porady, sezonowe owoce
owoce sezonowe - jak wykorzystać ich nadmiar?

Sezonowe owoce letnie – aż chce się powiedzieć: korzystajmy z nich ile możemy, tak szybko odchodzą! Cudowne jest to, że letnie bazarki i ogrody obfitują w piękne, jędrne, pyszne owoce. Tak wiele smaków i kolorów zachęca do urozmaicania swoich codziennych talerzy. I my Was bardzo, ale to bardzo do tego zachęcamy. Sprawdź jakie korzyści ma jedzenie sezonowych owoców oraz jak można je wykorzystać, żeby ich nie zmarnować albo zachować lato na dłużej!

Dlaczego warto sięgać po sezonowe owoce?

  • są zwykle tańsze niż poza sezonem – truskawka zimą z marketu jest droższa niż w czerwcu na bazarku;
  • mają wysoką wartość odżywczą – w związku z tym, że droga od zerwania do spożycia jest dość krótka owoce mogą zachowywać trochę więcej witamin i składników mineralnych;
  • poprzez wybieranie sezonowych, polskich owoców możesz wspierać lokalne biznesy;
  • urozmaicają codzienne posiłki – domyślam się, że Twoje talerze wiosną i latem wyglądają zupełnie inaczej i bardziej różnorodnie niż zimą, właśnie dzięki ilości zróżnicowanych i pysznych sezonowych smaków;
  • są przepyszne!

Jeśli masz nadmiar owoców sezonowych (bo jesteś szczęśliwym posiadaczem działkowych upraw) lub chcesz zatrzymać latko na dłużej – zobacz co możesz z nich zrobić, aby nic się nie zmarnowało.

Sezonowe owoce letnie – jak wykorzystać ich nadmiar?

Zrób dżem (tradycyjny lub z chia)

dżem z sezonowych owoców

Przepis na szybki dżem z chia:

  • 1 szklanka owoców jagodowych (lub inne owoce sezonowe)
  • 1 łyżka nasion chia
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • opcjonalnie słodzidło: ksylitol, erytrytol

Przygotowanie: Owoce zagotuj w rondelku z odrobiną wody. Gdy się rozpadną zdejmij je z ognia i dodaj nasiona chia, sok z cytryny oraz opcjonalne słodzidło. Wymieszaj i przelej do słoiczków. Po kilku godzinach zgęstnieje.

Przechowuj w lodówce do 4-5 dni.

Zapiecz pod kruszonką

owoce zapieczone pod kruszonką

Przepis na owoce pod kruszonką:

  • 500 g owoców (np. mix malin, truskawek i borówek)
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 40 g masła
  • 40 g ksylitolu
  • 80 g mąki pszennej
  • opcjonalnie ekstrakt waniliowy

Przygotowanie: Owoce wymieszaj ze skrobią i przesyp do naczynia żaroodpornego. Masło, mąkę, ksylitol i opcjonalnie ekstrakt waniliowy utrzyj na kruszonkę. Posyp nią owoce i zapiekaj w 180°C przez 20-30 minut, aż kruszonka się zarumieni.

Zjedz z jogurtem lub lodami.

Miksuj na koktajle i smoothie

sezonowe owoce miksowane na koktajl albo smoothie

Masz tutaj ogrom możliwości i kombinacji! Koktajle i smoothie są dobrą opcją na orzeźwienie w upalny dzień lub na posiłek/przekąskę kiedy przy letniej, ciepłej pogodzie mamy mniejszy apetyt lub nie mamy ochoty na stałe posiłki (poza lodami ;)). Sezonowe owoce możesz połączyć również z warzywami, np. szpinak, natka pietruszki, jarmuż, burak itp. W gratisie zapewniasz sobie „przemycanie” wartościowych składników.

Koktajl jest mniej sycącą opcją niż stały posiłek, więc jeśli chcesz zadbać o jego lepsze zbilansowanie, dodaj źródło białka i/lub tłuszczu np. skyr, maślankę, kefir, orzechy, pestki, masło orzechowe. Większa sytość gwarantowana!

Zamroź sezonowe owoce i ciesz się ich smakiem w okresie jesienno-zimowym

mrożenie sezonowych owoców

Warto rozłożyć je na tackach po delikatnym umyciu oraz osuszeniu i zamrozić. Następnie przełożyć do jednego większego woreczka.

Jeśli pijesz koktajle/smoothie możesz zrobić mrożone mixy owoców gotowe do zblendowania.

Kolejny pomysł na zamrożone sezonowe owoce to domowe lody. Popularne nice cream na bazie mrożonych owoców (najczęściej z bananami) to świetna propozycja dla osób, które kochają lody, a nie chcą codziennie jeść sklepowych z większą ilością tłuszczów nasyconych i cukru. Choć od razu podkreślę – nie oznacza to, że sklepowe lody są jakkolwiek „zakazane” w zdrowszej diecie. Po prostu trzeba w tym wszystkim znaleźć balans i samemu zadecydować kiedy warto pójść na kompromis, a kiedy nie. Do takich nice cream można dodać dowolne mrożone owoce, źródło białka (skyr, serek wiejski, twaróg, jogurt sojowy) i/lub tłuszczu (awokado, masło z orzechów, orzechy na wierzch) i mieć pyszny, sycący posiłek lub przekąskę w wartościowej wersji.

Wykorzystaj do domowej frużeliny

sezonowe owoce na domową frużelinę

Domowa frużelina sprawdzi się jako polewa do sernika, gofrów albo pankejków.

Przepis na domową frużelinę:

  • 400 g owoców (np. truskawki, wiśnie bez pestek, maliny)
  • sok z cytryny
  • słodzidło: ksylitol, erytrytol (ilość wedle uznania)
  • 80 ml zimnej wody
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (20 g)

Przygotowanie: Zagotuj owoce w rondelku z sokiem z cytryny i słodzidłem. Odlej około 1/3 szklanki soku z garnka i dodaj wodę. Rozmieszaj w niej dokładnie mąkę ziemniaczaną. Przelej płyn z powrotem do garnka i wymieszaj dokładnie. Zagotuj i odstaw do wystudzenia.

Ugotuj kompot

kompot z sezonowych owoców

Sprawdzi się na ciepło i na zimno. Możesz przygotować trochę zdrowszą wersję od tradycyjnej. Zamiast cukru do kompotu dodaj słodzik np. ksylitol lub erytrytol.

Przygotuj domowe galaretki

domowe galaretki z owoców sezonowych

Przepis na domowe galaretki:

  • 350 g owoców (maliny, truskawki)
  • 2 łyżki żelatyny
  • 20 g ksylitolu
  • 2–3 łyżki soku z limonki lub cytryny
  • 10 listków mięty
  • 50 g wody

Przygotowanie: Owoce zblenduj razem z ksylitolem, sokiem z limonki i listkami mięty. Masę przetrzyj przez sitko. Żelatynę zalej gorącą wodą i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Wymieszaj ją z owocami. Przelej do pojemnika i włóż do lodówki, aby stężała.

Sezonowe owoce mają wiele dobroci, nie marnuj ich – wykorzystaj! W naszych wiosenno-letnich dietach z marketów znajdziesz mnóstwo pomysłów i smacznych przepisów z ich udziałem. Owoce to niezbędny składnik w zdrowszej diecie <3

Masz swoje sposoby na nadmiar sezonowych owoców? Daj o nich znać w komentarzu 🙂

Autor wpisu

Diety z marketów

Spodobał Ci się ten wpis? Obserwuj konto @dietyzmarketow na Instagramie - nad treściami czuwają dwie dietetyczki Monika Ciesielska i Weronika Jędraszczyk. Uczymy jak robić trochę zdrowsze zakupy w dyskontach!