Sałatka – jak nie być po niej głodnym? + Pomysły na 5 prostych sałatkowych dressingów

W sałatkowych wariacjach ogranicza nas tylko wyobraźnia, no i może zawartość lodówki. Ale mając podstawowe produkty w kuchni, można odpicować taką sałatkę, że nikt nam nie powie patrząc na nią, że jemy suche zielsko, po którym za chwilę będziemy głodni. Co to, to nie!
Sałatka nie musi się kojarzyć tylko z restrykcyjną dietą, gdzie trzeba ważyć każdy listek rukoli (to byłoby straszne!). To tak całkowicie na serio, może być super smaczny posiłek, który zaspokoi Twoje kubki smakowe, ale i odżywi wszystkie komóreczki ciała, które domagają się wartościowych składników z pożywienia.
Sycąca sałatka – jak ją skomponować, aby była SMACZNA, dobrze ZBILANSOWANA i tak, by NIE BYĆ po niej szybko GŁODNYM?
Krok I
To nasza baza, czyli WARZYWA. Im bardziej kolorowo, tym przyjaźniej dla oka i naszego zdrowia. Warzywa to nie tylko witaminy i mikroelementy, ale też większa objętość posiłku przy stosunkowo małej kaloryczności – dlatego na tym kroku nie oszczędzaj.
Krok II
Tu dbamy o sytość, czyli składnik bardzo ważny – BIAŁKO! Możesz korzystać ze źródeł zwierzęcych lub roślinnych:
Krok III
Dodajemy źródło TŁUSZCZU. Z jednej strony, dzięki niemu lepiej wchłoną nam się niektóre witaminy. A z drugiej strony, tłuszcz to nośnik smaku. Zatem do sałatki obowiązkowo ląduje:
Krok IV
Na sam koniec wisienka na torcie, czyli dodatki, które jeszcze bardziej podkręcą naszą sałatkę. Może to być dodatek węglowodanowy: makaron/kasza, które zostały Ci z obiadu, albo chrupiące grzanki z już lekko czerstwego chleba.
Masz ochotę na małe eksperymenty kulinarne? Jeśli tak, to koniecznie dodaj do swojej sałatki owoce: kawałki arbuza/borówki/mango/maliny/brzoskwinie/winogrona, a zwyczajna sałatka nabierze nowego charakteru.
No i nie zapomnij o przyprawach! One potrafią podrasować każde danie, niech sałatki będą smaczne!
Sucha sałatka chyba nikomu nie smakuje, a przecież w życiu nie chodzi o to, by jeść kiepsko i bez przyjemności. Dlatego proponuję 5 super prostych dressingów sałatkowych. Składniki wystarczy wymieszać i that’s all. Sos na bazie oliwy można też zrobić w większej ilości, przelać do słoiczka, przechowywać w lodówce i polewać turbo odżywcze sałatki. Wygodny i oszczędzający czas tip!
Zapisz koniecznie na wypadek, gdyby zaszła potrzeba uatrakcyjnienia suchej zieleniny!
Jaka jest Twoja ulubiona sałatkowa wariacja?
“Nie stresuj się tak” – ale by było pięknie, jakby ten tekst kiedykolwiek zadziałał na kogoś, kto jest w swoim szczytowym momencie stresu. Proces odzyskiwania wewnętrznej równowagi jest bardzo złożony…
Zaburzenia z napadami objadania się (BED) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń odżywiania, które charakteryzuje się utratą kontroli nad jedzeniem i towarzyszącym temu poczuciem winy. Choć sporadyczne przejedzenie zdarza się…
Dieta fleksitariańska może być na początku wyzwaniem. Jeśli do tej pory białkową bazą większości Twoich posiłków było mięso to wprowadzenie roślinnych źródeł białka może wydawać się wymagające. Na szczęście możesz…
Jeśli zastanawiasz się, jak ułożyć pełnowartościową, smaczną i zbilansowaną dietę bez konieczności odwiedzania wielu sklepów, to jest dla Ciebie rozwiązanie. Korzystając z produktów dostępnych w Dino (i każdym zwykłym sklepie)…