Blog

powrót
Wróć
11.02.2022

Przyprawy MUST HAVE. Czym warto doprawiać dania w kuchni?

Dietetyka
--
curry, cynamon, czosnek, gotowanie, kmin rzymski, kurkuma, papryka, przyprawy, zioła
przyprawy polecane w zdrowym gotowaniu

Potrawy bez smaku? Nie w Dietach z marketów! Poznaj nasze ulubione przyprawy

przyprawy które warto mieć w kuchni

Nie wyobrażam sobie gotowania bez przypraw. To one dodają aromatu, podkręcają smak i odmieniają charakter potrawy. Na dodatek znajdziesz w nich szereg substancji, które działają korzystnie na organizm:

  • przeciwzapalnie,
  • przeciwnowotworowo,
  • uwrażliwiająco tkanki na insulinę,
  • wpływ na funkcje poznawcze – tak, cały czas mowa o przyprawach.

Oczywiście, jedną przyprawą inną niż sól i pieprz, użytą raz na ruski rok cudów nie zdziałasz. Natomiast regularne stosowania różnorodnych przypraw (zarówno świeżych, jak i suszonych) w posiłkach będzie wartościowym dodatkiem do Twojej diety.

Jakie przyprawy polecamy mieć w kuchni?

mielona prapryka słodka i wędzona

mielona słodka papryka:

  • pasuje do zup, sosów, lecza, potraw z pomidorami
  • idealny dodatek do past kanapkowych, marynat do mięsa i tofu

mielona papryka słodka wędzona:

  • dodaje mięsnego posmaku potrawom wege
  • idealna do marynat, potraw a’la mięsnych np. fasolki po bretońsku, grochówki, lecza
cynamon zwiększa insulonowrażliwość i jest polecany w IO

cynamon:

  • duet idealny z jabłkami, gruszką, pomarańczą, malinami, marchewką… dużo by wymieniać!
  • potrawy na słodko: owsianki, jaglanki, placuszki, omlety, ciasta, twarożki
  • idealnie pasuje też do sosów pomidorowych
  • zwiększa insulinowrażliwość komórek, polecany w IO
przyprawy takie jak czosnek i cebula suszona to oszczędność czasu

czosnek i cebula suszone w płatkach:

  • duża oszczędność czasu w kuchni
  • używa się tam, gdzie świeżą cebulę i czosnek

zioła toskańskie/suszone pomidory

  • przyprawa uniwersalna, do sałatek, ryb, sosów, twarożków, dipów
  • uwaga na sól!
zioła suszone i świeże to sprawdzone przyprawy

zioła suszone i świeże: warto mieć obie wersje 

  • świeże – bardziej aromatyczne, mogą stanowić również bazę do domowego pesto albo dodatek do ziołowego masła
  • suszone – można mieć w zapasie więcej rodzajów ziół
curry to orientala mieszanka, która podręca smak potrawy

curry:

  • orientalna mieszanka przypraw, świetnie podkręca smak potrawy
  • nadaje się do zup, sosów, marynat, dań jednogarnkowych
Kurkuma

kurkuma:

  • bardzo wartościowa przyprawa o działaniu przeciwzapalnym
  • jeden ze składników mieszanki curry
  • spróbuj złotego mleko z jej udziałem i nie zapomnij o szczypcie pieprzu
Kmin rzymski

kmin rzymski (kumin):

  • przyprawa must have do hummusu, past kanapkowych w orientalnym stylu,
  • ciekawy dodatek do zup, sosów pomidorowych,
  • składnik hariry, curry, chilli sin carne, dań meksykańskich

Przyprawy – moje tipy

Włączenie świeżych ziół i ostrzejszych przypraw pozwala też na zmniejszenie ilości soli do posiłków. Przemyśl to, jeśli masz problem z nadmiernym soleniem zawartości talerza.

A jeśli przygotowujesz obiad na bazie gotowca z marketu, to staraj się już go nie dosalać. Gotowce same w sobie zawierają sporo tego składnika. Spróbuj dodać świeżą bazylię, natkę pietruszki albo inne suszone przyprawy – przekonasz się, że sól będzie wtedy zbędna.

przyprawy must have

Jaka przyprawa jest Twoim MUST HAVE w kuchni?

Eksperymentuj w kuchni i nie bój się przyprawiać – jeśli brak Ci pomysłu na smaczne danie, to podsyłam przepis na pieczone bataty z cieciorką i sosem orzechowym, znajdziesz tam wspomniane curry i paprykę. A tu bananowe pankejki z nutką cynamonu ;).

Źródło: Jiang TA. Health Benefits of Culinary Herbs and Spices. Journal of AOAC INTERNATIONAL. 2019;102(2):395–411.

Autor wpisu

Diety z marketów

Spodobał Ci się ten wpis? Obserwuj konto @dietyzmarketow na Instagramie - nad treściami czuwają dwie dietetyczki Monika Ciesielska i Weronika Jędraszczyk. Uczymy jak robić trochę zdrowsze zakupy w dyskontach!