Jeśli ten wpis miałby być tak krótki, jak przepis na pastę z awokado, musiałabym go skończyć mniej więcej teraz. O, wstęp, zakończenie, kropka i koniec.
Awokado jest owocem o niepowtarzalnej konsystencji. Awokado jest kremowe, gładkie, oleiste, charakteryzuje się delikatnym, nienachalnym smakiem. Pasta z awokado strukturą i smakiem przypomina pastę jajeczną. Nie bez powodu awokado jest stosowane jako zamiennik jajek w kuchni wegańskiej.
Moja Czytelniczka Paulina pracowała kiedyś przy sortowaniu awokado i podzieliła się wskazówką:
Nauczono mnie że jak weźmiesz awokado w dłoń i lekko ściśniesz wewnętrzną stroną dłoni, to jeśli lekko się ugina lub jest całkiem miękkie to można śmiało szamać:). Jeśli jest za twarde to zdecydowanie za wcześnie, musi wtedy leżakować.
Ciekawy sposób proponuje też Daria z bloga www.mistrzynicodziennosci.pl
Jeśli znajdziesz odpowiednio miękkie awokado, to trzeba oderwać „ogonek” – jeśli pod nim jest jasny kolor awokado, to super, będzie pyszne. Jeśli brązowe – za późno.
Składniki
Sposób przygotowania:
I już!
Na zdjęciu widzicie pyszną pastę z soczewicy, która może stanowić godną konkurencję dla tradycyjnego pasztetu.
Smacznego!
Na diecie nie trzeba rezygnować z przyjemności jedzenia. Smak to coś więcej niż tylko kalorie – to też satysfakcja z posiłku, uczucie sytości i mniejsze ryzyko podjadania. Dlatego warto zaprzyjaźnić…
PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń hormonalnych u kobiet, które może współwystępować z insulinoopornością, problemami z płodnością, trądzikiem czy trudnościami z utrzymaniem prawidłowej masy ciała. Wpływ diety na przebieg PCOS…
W dzisiejszych czasach cukier stał się jednym z największych wrogów naszej diety. W mediach społecznościowych czy w rozmowach ze znajomymi często słyszymy: cukier uzależnia jak kokaina, cukier zabija. Wytykamy go…
“Nie stresuj się tak” – ale by było pięknie, jakby ten tekst kiedykolwiek zadziałał na kogoś, kto jest w swoim szczytowym momencie stresu. Proces odzyskiwania wewnętrznej równowagi jest bardzo złożony…