Blog

powrót
Wróć
07.02.2017

Pasta z awokado FIT 5 pomysłów + jak wybrać dojrzałe awokado?

Dietetyka
--
pasta z awokado

Jeśli ten wpis miałby być tak krótki, jak przepis na pastę z awokado, musiałabym go skończyć mniej więcej teraz. O, wstęp, zakończenie, kropka i koniec.

Jak smakuje awokado?

Awokado jest owocem o niepowtarzalnej konsystencji. Awokado jest kremowe, gładkie, oleiste, charakteryzuje się delikatnym, nienachalnym smakiem. Pasta z awokado strukturą i smakiem przypomina pastę jajeczną. Nie bez powodu awokado jest stosowane jako zamiennik jajek w kuchni wegańskiej.

Jak wybrać dojrzałe awokado?

Kiedy awokado jest dojrzałe i dobre do zjedzenia?
  1. Wybierz owoc o ciemno zielonej skórce
  2. Delikatnie ściśnij owoc palcami – powinno być dość miękkie, ale też sprężyste i szybko wrócić do pierwotnego kształtu

Moja Czytelniczka Paulina pracowała kiedyś przy sortowaniu awokado i podzieliła się wskazówką:

Nauczono mnie że jak weźmiesz awokado w dłoń i lekko ściśniesz wewnętrzną stroną dłoni, to jeśli lekko się ugina lub jest całkiem miękkie to można śmiało szamać:). Jeśli jest za twarde to zdecydowanie za wcześnie, musi wtedy leżakować.

Ciekawy sposób proponuje też Daria z bloga www.mistrzynicodziennosci.pl

Jeśli znajdziesz odpowiednio miękkie awokado, to trzeba oderwać „ogonek” – jeśli pod nim jest jasny kolor awokado, to super, będzie pyszne. Jeśli brązowe – za późno.

Pasta z awokado na kanapki

Składniki

  • 1 dojrzałe awokado
  • czosnek
  • sok z cytryny
  • przyprawy: pieprz, sól gruboziarnista (w małych ilościach!)

Sposób przygotowania:

  1. Znajdź świętego Graala, czyli dojrzałe awokado
  2. Rozgnieć awokado widelcem
  3. Dodaj do niego czosnek (posiekany lub przeciśnięty przez praskę), przyprawy i łyżeczkę soku z cytryny

I już!

pasta z soczewicy

Na zdjęciu widzicie pyszną pastę z soczewicy, która może stanowić godną konkurencję dla tradycyjnego pasztetu.

Pasta z awokado i jajka

  • składniki: 1 dojrzałe awokado, 3 ugotowane na twardo jajka, 1 ząbek czosnku, łyżeczka oliwy z oliwek, łyżeczka soku z cytryny, sól i pieprz, opcjonalnie: szczypiorek
  • jajko i awokado pokroić w kostkę, dodać pozostałe składniki, całość wymieszać

Pasta z awokado i ciecierzycy – świetny pomysł na śniadanie białkowo-tłuszczowe

  • składniki: 1 dojrzałe awokado, 1 szklanka ciecierzycy (ugotowanej lub konserwowej), 1 ząbek czosnku, łyżeczka soku z cytryny, sól i pieprz, opcjonalnie: szczypiorek
  • awokado i ciecierzycę rozgnieść widelcem, dodać pozostałe składniki, wymieszać

Pasta z awokado, suszonych pomidorów i pestek

  • składniki: 1 dojrzałe awokado, 5 suszonych pomidorów z oleju, 2 łyżki nasion słonecznika lub pestek dyni, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, mały ząbek czosnku, sól i pieprz, odrobina soku z cytryny, opcjonalnie ocet balsamiczny
  • suszone pomidory drobno posiekać, awokado rozgnieść, dodać pozostałe składniki, wymieszać (opcjonalnie: zblendować wszystkie składniki, choć może to wymagać użycia większej ilości oliwy)

Pasta z awokado i pomidorów czyli guacamole po polsku

  • składniki: 1 dojrzałe awokado, 1 pomidor, łyżeczka soku z limonki (ale skoro po polsku, to i cytryna może być), sól i pieprz, ząbek czosnku, opcjonalnie: świeża kolendra i 2-3 krople sosu tabasco
  • alternatywna wersja tej pasty to dodanie 4-5 rzodkiewek i 1/2 cebuli
  • awokado rozgnieść, pomidora drobno pokroić, dodać pozostałe składniki, całość wymieszać

 Smacznego!

 

Autor wpisu

Monika Ciesielska

Dietetyczka, psychodietetyczka, promotorka "Pozytywnego odchudzania", autorka bestsellerów: książki "Bez liczenia i ważenia" oraz Diet z marketów.