Artykuł opracowany we współpracy z ekspertami Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) w ramach kampanii #EUChooseSafeFood
Jesteś jedną z tych osób, które na zakupach czytają etykiety produktów spożywczych? Jeśli tak – po tym tekście wskoczysz na wyższy level! A jeśli nie, to nic straconego! Może ten wpis zachęci Cię do częstszego zwracania uwagi na więcej niż tylko przednią część etykiety.
Czytanie etykiety każdego produktu w markecie początkowo może być problematyczne i czasochłonne (też tam byłam). Jednak uspokoję Cię – z każdą kolejną wizytą w sklepie wchodzi to w nawyk. Z czasem podejmowanie decyzji stanie się prostsze.
Teraz przejdźmy do konkretów!
Wiesz co, według regulacji prawnych, musi znaleźć się na opakowaniu produktów spożywczych? Jeśli masz jakiś produkt pod ręką, sprawdź, czy znajdziesz wszystkie te oznaczenia.
Informacje na temat żywności muszą być rzetelne, jasne i proste do zrozumienia dla konsumenta. Muszą być one łatwo dostępne, nieukryte i niezasłonięte.
Najważniejsze informacje odnośnie do składu produktów:
Jeśli nie jesteś uczulona/y na ani jeden produkt spożywczy, to niewątpliwie masz łatwiej podczas zakupów. Jednak wiedz, że informacja o obecności substancji alergennych lub powodujących reakcje nietolerancji jest bardzo ważna dla osób, u których zdiagnozowano alergię bądź nietolerancję pokarmową. Kto wie, kiedy Ci się to przyda!
A jak to wygląda w oznaczeniach na etykietach?
14 substancji alergennych lub wywołujących reakcje nietolerancji, o których obecności w żywności należy poinformować konsumenta:
Zobacz, gdzie możesz znaleźć takie hasła i co one oznaczają.
Żywność „bezglutenowa” lub „o bardzo niskiej zawartości glutenu”:
Produkty „bez laktozy” lub „bezlaktozowe”:
Czy długi skład ZAWSZE oznacza, że produkt jest mniej wartościowy i lepiej odłożyć go na półkę?
NIE ZAWSZE. Długi skład często wynika z dużej ilości przypraw dodanych do produktu albo podanego składu półproduktów (składników złożonych) użytych do produkcji, np. skład czekolady w herbatnikach albo majonezu w sałatce. Lepiej sugerować się tym, co jest na liście składników, a nie jej długością.
Na etykietach produktów spożywczych, poza wyjątkami*, znajdują się informacje nt. wartości odżywczych danego produktu (zwykle w formie tabelarycznej) – podobnie jak lista składników, pozwala ona na świadome wybory żywieniowe. Sprawdźmy, jakie elementy się w niej znajdują:
* Wyjątki: produkty nieprzetworzone (np. owoce czy warzywa), drożdże, zioła, przyprawy, napoje alkoholowe (o zawartości alkoholu powyżej 1,2% obj.), sól, kawa, herbata, naturalne wody mineralne, wody źródlane i stołowe, słodziki, ocet, żelatyna, aromaty, enzymy, gumy do żucia, środki pomocnicze, dodatki do żywności oraz żywność w opakowaniach, których największa powierzchnia jest mniejsza niż 25 cm2.
Określa ilość składników odżywczych, czyli tłuszczu (w tym nasyconych kwasów tłuszczowych), węglowodanów (w tym cukrów prostych), białka i soli, jaka powinna być spożyta przez przeciętną osobę dorosłą w ciągu doby (o zapotrzebowaniu energetycznym 2000 kcal).
To orientacyjna wartość, bo jak dobrze wiemy, każdy z nas ma inną masę ciała, wzrost, poziom aktywności fizycznej, potrzeby, a ponadto różnimy się płcią, co także ma wpływ na zapotrzebowanie. RWS to nie jest idealna koncepcja, bo dzienne ilości składników odżywczych warto ustalać indywidualnie, jednak pozwala ona na odniesienie się do pewnego wzorca.
Wartość procentowa referencyjnych wartości spożycia (%RWS) musi być oznaczona w przypadku informacji o ilości witamin i składników mineralnych w produkcie obowiązkowo w przeliczeniu na 100 g/100 ml (oraz ewentualnie na porcję) – jeśli znajdują się one w tabeli wartości odżywczych. Ponadto, %RWS może być oznaczony dla wartości energetycznej i ilości składników odżywczych (w przeliczeniu na 100 g/100 ml i/lub na porcję) .
Data minimalnej trwałości – ten termin zapewnia najwyższą jakość produktu. Po przekroczeniu tej daty nie ulega zepsuciu, ale może zmienić się jego konsystencja, kolor, smak czy zapach.
Gdzie występuje?
Termin przydatności do spożycia – po upływie tego terminu zjedzenie produktu może mieć negatywne skutki zdrowotne. Produkty te powinny być spożyte najpóźniej w dniu upływu terminu ważności.
Gdzie występuje?
Duże znaczenie dla bezpiecznej żywności ma również prawidłowe przechowywanie produktów spożywczych. Co nam to daje?
Nie ma ludzi idealnych i myślę, że przynajmniej raz ktoś kiedyś coś wyrzucił, bo przeoczył termin przydatności lub źle przechowywał produkt. Dlatego mam dla Ciebie kilka porad.
Kilka przykładów odpowiednich warunków przechowywania często spożywanych produktów:
“Nie stresuj się tak” – ale by było pięknie, jakby ten tekst kiedykolwiek zadziałał na kogoś, kto jest w swoim szczytowym momencie stresu. Proces odzyskiwania wewnętrznej równowagi jest bardzo złożony…
Zaburzenia z napadami objadania się (BED) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń odżywiania, które charakteryzuje się utratą kontroli nad jedzeniem i towarzyszącym temu poczuciem winy. Choć sporadyczne przejedzenie zdarza się…
Dieta fleksitariańska może być na początku wyzwaniem. Jeśli do tej pory białkową bazą większości Twoich posiłków było mięso to wprowadzenie roślinnych źródeł białka może wydawać się wymagające. Na szczęście możesz…
Jeśli zastanawiasz się, jak ułożyć pełnowartościową, smaczną i zbilansowaną dietę bez konieczności odwiedzania wielu sklepów, to jest dla Ciebie rozwiązanie. Korzystając z produktów dostępnych w Dino (i każdym zwykłym sklepie)…