Blog

powrót
Wróć
28.08.2024

Jaki alkohol ma najmniej kalorii? Czy warto pić alkohol na diecie?

Dietetyka
--
alkohol, kontrowersyjne, odchudzanie, używki
Ile kalorii ma alkohol?

W dzisiejszych czasach cukier stał się jednym z największych wrogów naszej diety. W mediach społecznościowych czy w rozmowach ze znajomymi często słyszymy: cukier uzależnia jak kokaina, cukier zabija. Wytykamy go palcami, szukamy zamienników, a każda łyżeczka cukru staje się powodem do refleksji nad naszymi wyborami żywieniowymi. Jednakże istnieje substancja, która może być dla nas bardziej niebezpieczna, a o której mówimy zdecydowanie mniej. Niezwykle popularny w naszej kulturze alkohol bardzo często towarzyszy spotkaniom towarzyskim, ale rzadko zastanawiamy się nad jego wpływem na zdrowie. Dlatego w tym wpisie będą odpowiedzi na dwa pytania: czy w ogóle warto sięgać po alkohol, a jeżeli sięgamy – to jaki alkohol ma najmniej kalorii?

Wpływ alkoholu na nasze zdrowie

Wróćmy do cukru i alkoholu. Spożycie obu tych substancji w Polsce jest wysokie. Według danych Głównego Urzędu Statystycznego (GUS), średnie spożycie cukru w Polsce wynosiło około 42 kg na osobę rocznie [1]. Średnie spożycie alkoholu na jednego mieszkańca w Polsce wynosi około 11-12 litrów czystego alkoholu rocznie [2]. Choć cukier spożywany jest w większych ilościach w przeliczeniu na kilogramy, warto zauważyć, że w przypadku alkoholu mówimy o czystym alkoholu, a nie o litrach wypitego wina czy piwa. To średnio 130 butelki wina i 460 butelek piwa w roku!

Alkohol ma silny potencjał uzależniający. Myślę, że w polskich realiach każdy zna/znał kogoś kto ma problem z alkoholem. Alkoholizm jest poważnym problemem zdrowotnym, który może prowadzić do zniszczenia życia osobistego, społecznego i zawodowego oraz powodować poważne konsekwencje zdrowotne, takie jak choroby wątroby czy uszkodzenie mózgu [3]. 

Alkoholizm to choroba

Jeżeli czujesz, że możesz mieć z nim problem lepiej reagować wcześniej niż później – z czasem uzależnienie może być coraz silniejsze. Jedną z najważniejszych ogólnopolskich organizacji jest Fundacja Praesterno. Zajmuje się ona problematyką uzależnień, w tym alkoholizmu oraz oferuje szeroki zakres wsparcia psychologicznego i terapeutycznego. Innym kluczowym miejscem jest wspólnota Anonimowi Alkoholicy (AA). Ponadto, Ogólnopolski Telefon Zaufania dla Osób Uzależnionych i ich Rodzin (numer 801 199 990) oferuje anonimowe wsparcie i porady, a także może pomóc w skierowaniu osoby do odpowiednich placówek terapeutycznych.

Mózg i neurony

Spożywanie alkoholu ma szereg negatywnych skutków dla zdrowia mózgu i neuronów. Alkohol działa neurotoksycznie [4], prowadzi do zaburzeń pamięci [5], zaburzeń równowagi neuroprzekaźników [6], zwiększa ryzyko udaru [7, 8] oraz wywołuje stany zapalne w mózgu, które mogą prowadzić do trwałej neurodegeneracji [9]. Wszystkie te skutki mogą mieć poważne konsekwencje dla funkcjonowania poznawczego i zdrowia psychicznego. Alkohol może działać jako depresant na układ nerwowy, pogarszając nastrój i prowadząc do rozwoju lub zaostrzenia depresji [10]. Może też prowadzić do rozwoju zaburzeń lękowych [11].

Mikrobiota jelitowa

Spożycie alkoholu wpływa nie tylko na mózg i układ nerwowy, ale również na mikrobiotę jelitową, czyli nasz drugi mózg. Mikrobiota jelitowa odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia układu pokarmowego, immunologicznego i nawet nerwowego, dlatego zmiany w jej składzie mogą prowadzić do licznych problemów zdrowotnych.

Spożycie alkoholu ma istotny wpływ na mikrobiotę jelitową, prowadząc do zmniejszenia jej różnorodności [12], zwiększenia przepuszczalności jelit [13] oraz wpływania na oś jelitowo-mózgową [14, 15]. Te zmiany mogą prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych, w tym do rozwoju stanów zapalnych czy zaostrzenia już istniejących chorób jelit [16].

Choroby sercowo-naczyniowe i metaboliczne

Alkohol ma złożony wpływ na zdrowie sercowo-naczyniowe i metaboliczne, jego efekty są silnie zależne od spożywanej ilości. Spożycie alkoholu może prowadzić do licznych problemów, takich jak nadciśnienie [17], kardiomiopatia [18], zaburzenia lipidowe [19]. Oczywiście warto wspomnieć także o alkoholowym stłuszczeniu wątroby, które jest dość częstym problemem osób nadużywających alkoholu.

Negatywne skutki picia alkoholu

Alkohol może również przyczyniać się do nadwagi i otyłości [20]. Zwiększa tym samym ryzyko rozwoju zespołu metabolicznego [21], insulinooporności, a nawet cukrzycy typu 2 [22, 23]. Dodatkowo warto pamiętać, że alkohol to też kalorie, które w nadwyżce mogą przyczyniają się do nadmiernej masy ciała.

Ryzyko niedoborów

Spożycie alkoholu może prowadzić do poważnych niedoborów witamin, składników mineralnych i innych składników odżywczych. Alkohol wpływa na organizm, zaburzając procesy wchłaniania, metabolizmu i magazynowania tych substancji, co może skutkować poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi, takimi jak anemia, neuropatie, a także zaburzenia w funkcjonowaniu układu odpornościowego i nerwowego [24, 25, 26, 27]. 

Nowotwory

Spożycie alkoholu jest silnie związane ze zwiększonym ryzykiem rozwoju różnych nowotworów, w tym raka wątroby, piersi, jamy ustnej i przełyku [28]. Mechanizmy leżące u podstaw tego związku obejmują uszkodzenia DNA, zwiększoną produkcję reaktywnych form tlenu, zaburzenia w metabolizmie estrogenu oraz przewlekły stan zapalny.

To, że papierosy są szkodliwe to wiemy. Powstało nawet badanie, które porównuje te dwie substancje pod wpływem kancerogennym. Jedna butelka wina tygodniowo wiąże się ze zwiększonym całkowitym ryzykiem zachorowania na raka w ciągu całego życia u osób niepalących o 1% w przypadku mężczyzn i 1,4% w przypadku kobiet. Jedna butelka wina tygodniowo odpowiada pięciu papierosom w przypadku mężczyzn lub 10 w przypadku kobiet [29].

Ciąża

Tutaj będzie krótko: nie ma żadnej bezpiecznej dawki alkoholu w ciąży.

Spożywanie alkoholu w ciąży może prowadzić do rozwoju tzw. spektrum płodowych zaburzeń alkoholowych (FASD), które obejmują szeroką gamę problemów zdrowotnych i rozwojowych. FASD może wystąpić nawet przy spożywaniu niewielkich ilości alkoholu [30].

Picie alkoholu: czy są jakieś korzyści?

Szkody wynikające z intensywnego lub długotrwałego spożywania alkoholu nie są zaskakujące. Ale czy są jakieś korzyści z picia małych ilości alkoholu? Wiele się słyszy o tym, że niskie lub umiarkowane ilości alkoholu (szczególnie czerwonego wina) mogą być prozdrowotne. 

Badania sugerują pewne korzyści, zwłaszcza w kontekście chorób sercowo-naczyniowych. Część badań donosi, że niskie i umiarkowane spożycie alkoholu może obniżać ryzyko niewydolności serca [31] czy cukrzycy typu 2 [22]. Ale raczej to nie jest tak, że tych korzyści nie widać przy całkowitej abstynencji [32]. Warto również zauważyć, że wiele z tych badań to badania obserwacyjne, które nie zawsze ukazują pełny obraz sytuacji zdrowotnej. Autorzy jednego z badań zauważyli, że te prace o mniejszym ryzyku błędów nie wykazały istotnego zmniejszenia ryzyka śmiertelności u osób spożywających małe ilości alkoholu, podczas gdy badania bardziej podatne na błędy wskazywały znaczne, ale mylne korzyści zdrowotne [33].

Już od 2006 roku wiemy, że umiarkowane picie alkoholu dla zdrowia nie wykazuje korzyści [34]. Zgodnie z oświadczeniem Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) wydanym w styczniu 2023 r., żaden poziom spożycia alkoholu nie jest bezpieczny dla zdrowia człowieka [35]. Przeglądając dowody, WHO zauważa, że badania nie wykazały żadnych korzystnych efektów picia, które przeważyłyby nad szkodą, jaką alkohol wyrządza organizmowi.

Kieliszek czerwonego wina dla zdrowia

W kontekście czerwonego wina, które wcześniej było uważane za korzystne dla zdrowia serca ze względu na zawartość resweratrolu i innych polifenoli, najnowsze badania podważają te twierdzenia. Uważa się, że korzyści związane ze spożyciem antyoksydantów z wina są minimalne, a ryzyko związane z alkoholem przeważa nad potencjalnymi korzyściami [36].  Żeby przyjąć skuteczną dawkę resweratrolu z winem, trzeba by go wypić wiadro. I to raczej z tych większych.

Czerwone wino na diecie

A skąd wzięły się tak pozytywne wyniki za pierwszym razem? Osoby pijące wino są zazwyczaj w lepszej sytuacji – lepiej wykształcone i prowadzą mniej siedzący tryb życia. Po uwzględnieniu tych puzzelków okazywało się, że nie chodzi o to, że czerwone wino poprawia zdrowie. A chodzi o to, że osoby pijące czerwone wino mogą mieć po prostu lepszy stan zdrowia ogólnego. Może zaskoczeniem będzie też to, że część poprzednich badań dotyczących pozytywnego wpływu alkoholu na organizm, była finansowana przez koncerny alkoholowe [37]. 

Czy eliminacja alkoholu to jedyna droga do zdrow(sz)ego stylu życia?

Z naukowej perspektywy alkohol jest substancją niebezpieczną. Patrząc na wyniki badań lepiej nie liczyć na te pozytywne skutki, o których gdzieniegdzie jeszcze słychać. Nie czerpiemy z niego zbyt wielu korzyści. Jedynie jego spożywanie może sprawiać mniejszą bądź większą radość.

Chciałabym podkreślić, że ja nie jestem tutaj od oceniania. I podobnie, nie oceniam też za zjedzenie deseru bezowego. Sama lubię smak wina oraz słodyczy .

Warto mieć jednak świadomość, że w świetle obecnych badań, zarówno zjedzenie Big Maca z frytkami, jak i wypicie butelki czerwonego wina, jest szkodliwe dla naszego zdrowia. Nie udawajmy, że to produkty prozdrowotne.

Z drugiej strony, na ogólny stan zdrowia fizycznego i psychicznego wpływa całokształt diety, ilość ruchu w ciągu dnia, środowisko w jakim żyjemy, ilość snu, genetyka i wiele innych czynników. Nie sprowadzajmy zdrowego życia do całkowitej abstynencji. Z pewnością zmniejszenie częstotliwości spożycia alkoholu będzie krokiem ku zdrow(sz)emu życiu.

Ile kalorii ma alkohol?

ile kalorii ma alkohol

Spożywając alkohol warto mieć też na uwadze, że jest on produktem, który ma kalorie. Oczywiście, to ważne dla osób, które przede wszystkim są na redukcji lub starają się utrzymać masę ciała. Czysty alkohol ma 7 kilokalorii w 1 gramie. To ile kalorii ma alkohol zależy więc od jego % – im mocniejszy alkohol, tym więcej dostarczy kalorii. Ponadto drineczki zawierają często dodatki takie jak syropy czy napoje gazowane, które mogą znacznie zwiększać kaloryczność napoju alkoholowego. Spożycie alkoholu obniża samokontrolę, co przekłada się na spożycie większych porcji jedzenia niż będąc trzeźwym.

Jaki alkohol ma najmniej kalorii? 

To zależy. Przede wszystkim czy patrzymy na porcję, którą wypijamy czy na ilość kalorii w 100 ml. Jeżeli chodzi o standardową porcję to najmniej kalorii ma to co wypijamy w najmniejszej ilości, czyli jest to mocny alkohol np. wódka (około 100 kcal na typowy kieliszek 40 ml). Jeżeli chodzi o kaloryczność w 100 ml to w są to produkty, które mają jak najmniej czystego alkoholu w sobie i jest to piwo (około 50 kcal).

Poniższa tabela przedstawia orientacyjnie ile kalorii ma alkohol i może się różnić w zależności od producenta oraz dokładnego składu danego produktu. Procentowa zawartość alkoholu również może się nieznacznie różnić.

Rodzaj alkoholuZawartość alkoholu (%)Kaloryczność (kcal na 100 ml)Kaloryczność w typowej porcji (kcal)
Piwo jasne4-6%40-50 kcal200-250 kcal (butelka 500 ml)
Piwo ciemne4-6%45-60 kcal225-300 kcal (butelka 500 ml)
Wino białe wytrawne11-13%65-75 kcal97-112 kcal (kieliszek 150 ml)
Wino czerwone wytrawne12-14%70-85 kcal105-127 kcal (kieliszek 150 ml)
Wino słodkie14-20%100-150 kcal150-225 kcal (kieliszek 150 ml)
Szampan11-13%65-75 kcal97-112 kcal (kieliszek 150 ml)
Wódka40%220-250 kcal88-100 kcal (kieliszek 40 ml)
Whisky40-43%220-250 kcal88-100 kcal (szklanka 40 ml)
Rum40-50%220-250 kcal88-100 kcal (szklanka 40 ml)
Tequila38-40%220-250 kcal88-100 kcal (kieliszek 40 ml)
Brandy35-40%220-250 kcal88-100 kcal (kieliszek 40 ml)
Gin37,5-40%220-250 kcal88-100 kcal (kieliszek 40 ml)
Likier15-30%250-350 kcal100-140 kcal (kieliszek 40 ml)
Ile kalorii ma alkohol? Zestawienie różnych rodzajów alkoholu i kaloryczności na 100 ml

Średnia kaloryczność piwa w standardowym polskim rozmiarze wynosi 250 kcal/500 ml. Lampka czerwonego wina (przyjmując 150 ml) to blisko 130 kalorii, a kieliszek białego wina to około 110 kalorii. Kaloryczność średniego kieliszka wódki (50 ml) to około 95 kalorii.

Ale, ale! W tym wypadku to przecież nie koniec. Doliczcie do tego przynajmniej 40 kalorii z dodatkowych 100 ml napoju, który dolewa się, aby te wódkę przepić.

Odchudzanie - kompromisy jedzeniowe

Dodatkowe kalorie o których warto pamiętać

Kolejnym minusem alkoholu podczas kontrolowania masy ciała jest to, że może on zwiększać apetyt, co prowadzi do spożywania większych ilości jedzenia towarzyszącemu np. spotkaniom czy imprezom z napojami alkoholowymi [38]. Jest to częściowo spowodowane wpływem alkoholu na ośrodek sytości w mózgu. Alkohol może także wpływać na naszą zdolność do podejmowania decyzji dotyczących jedzenia, co skutkuje wyborami bardziej kalorycznych opcji. Więc nie chodzi tylko o to ile kalorii ma alkohol, ale o otaczające go chipsy, paluszki, orzeszki – to przynajmniej dodatkowe 500 kcal podczas jednego wieczoru.

Bezalkoholowe alternatywy

Obecnie nie ma napoju alkoholowego, który nie ma swojego bezalkoholowego odpowiednika. Tutaj nie musisz się martwić tym ile alkohol ma kalorii. Piwo zero jest już czymś tak oczywistym, że na pewno nie muszę go tutaj przedstawiać. Średnia kaloryczność piwa bezalkoholowego wynosi 15-30 kcal na 100 ml. Tutaj ostrzeżenie dla kobiet w ciąży: piwo zero często ma 0,5% alkoholu, a nawet takiej ilości nie warto spożywać.

Istnieją też bezalkoholowe wina, które stają się coraz bardziej popularne. Nawet w Lidlach można znaleźć kilka takich opcji. Niestety, jestem trochę “winną purystką” i nie udało mi się jeszcze znaleźć wina bezalkoholowego, które uznałabym za godny zamiennik. Większość z nich to po prostu słodkie soczki. Zaletą tego wina jest to, że ma około 15-30 kcal na 100 ml (ale według mnie szkoda nawet tych kalorii).

Obecnie nawet mocne trunki znajdują swoje bezalkoholowe odpowiedniki. Można znaleźć rum, tequilę, whiskey czy nawet wódkę zero! Te wersje w porównaniu do tych z alkoholem mają śmiesznie niską kaloryczność: 

  • Gin bezalkoholowy – kaloryczność zazwyczaj od 2 do 10 kcal na 100 ml
  • Rum bezalkoholowy – kaloryczność około 5-15 kcal na 100 ml
  • Tequila bezalkoholowa – kaloryczność około 5-15 kcal na 100 ml
  • Whisky bezalkoholowa – kaloryczność od 5 do 20 kcal na 100 ml
  • Wódka bezalkoholowa – kaloryczność od 0 do 10 kcal na 100 ml

Tak więc, jeżeli zależy Ci na konkretnym smaku, a nie na szumie, który daje alkohol, warto spróbować z bezalkoholowych wersji. Negroni, Gin’n’Tonic czy Whiskey Sour – wszystkie te drineczki można zrobić w wersji zero. Oczywiście, nie ma co się oszukiwać, że smak będzie dokładnie taki sam. To podobnie jak w przypadku deserów przygotowywanych na ksylitolu – choć są one zdrowszą i mniej kaloryczną alternatywą, nie zawsze oddają w pełni oryginalny smak. Niemniej jednak, bezalkoholowe drinki mogą być doskonałym rozwiązaniem, gdy chcemy cieszyć się smakiem, unikając jednocześnie nadwyżki kalorycznej oraz negatywnych skutków spożywania alkoholu.

Podsumowanie

W obecnych czasach cukier często budzi refleksje nad naszymi wyborami żywieniowymi. Podczas gdy alkohol, mimo swojej popularności, dużo rzadziej jest krytycznie oceniany pod kątem wpływu na zdrowie. Alkohol ma silny potencjał uzależniający i jest związany z wieloma problemami zdrowotnymi. Chociaż istnieją badania sugerujące korzyści z umiarkowanego spożycia alkoholu, najnowsze dowody i stanowisko WHO podważają te twierdzenia, stwierdzając, że nie ma bezpiecznego poziomu spożycia alkoholu. Pod względem kalorycznym alkohol jest również problematyczny. To ile kalorii ma alkohol? – Niestety całkiem sporo, a jego spożywanie może też zwiększać apetyt i prowadzić do niezdrowych wyborów żywieniowych. Ostatecznie, zarówno alkohol, jak i cukier powinny być spożywane świadomie i z umiarem, z pełnym zrozumieniem ich potencjalnych konsekwencji dla zdrowia.

Bibliografia

  1. Statystyczny, Polska Główny Urząd. „Mały rocznik statystyczny.” Mały Rocznik Statystyczny (1999).
  2. World Health Organization. Global status report on alcohol and health 2018. World Health Organization, 2018.
  3. Connor, Jason P., Paul S. Haber, and Wayne D. Hall. „Alcohol use disorders.” The Lancet 387.10022 (2016): 988-998.
  4. Oscar-Berman, Marlene, and Ksenija Marinković. „Alcohol: effects on neurobehavioral functions and the brain.” Neuropsychology review 17 (2007): 239-257.
  5. Cheng, Chin, et al. „Alcohol-related dementia: A systemic review of epidemiological studies.” Psychosomatics 58.4 (2017): 331-342.
  6. Banerjee, Niladri. „Neurotransmitters in alcoholism: A review of neurobiological and genetic studies.” Indian journal of human genetics 20.1 (2014): 20.
  7. Zhang, Chi, et al. „Alcohol intake and risk of stroke: a dose–response meta-analysis of prospective studies.” International journal of cardiology 174.3 (2014): 669-677.
  8. Liu, Xin, et al. „Association between alcohol consumption and risk of stroke among adults: results from a prospective cohort study in Chongqing, China.” BMC Public Health 23.1 (2023): 1593.
  9. León, Brandon Emanuel, et al. „Alcohol-induced neuroinflammatory response and mitochondrial dysfunction on aging and Alzheimer’s disease.” Frontiers in Behavioral Neuroscience 15 (2022): 778456.
  10. McHugh, R. Kathryn, and Roger D. Weiss. „Alcohol use disorder and depressive disorders.” Alcohol research: current reviews 40.1 (2019).
  11. Smith, Joshua P., and Carrie L. Randall. „Anxiety and alcohol use disorders: comorbidity and treatment considerations.” Alcohol research: current reviews 34.4 (2012): 414.
  12. Engen, Phillip A., et al. „The gastrointestinal microbiome: alcohol effects on the composition of intestinal microbiota.” Alcohol research: current reviews 37.2 (2015): 223.
  13. Skinner, Charlotte, et al. „Intestinal permeability and bacterial translocation in patients with liver disease, focusing on alcoholic aetiology: methods of assessment and therapeutic intervention.” Therapeutic advances in gastroenterology 13 (2020): 1756284820942616.
  14. Chen, Ganggang, et al. „Gut microbiota dysbiosis: The potential mechanisms by which alcohol disrupts gut and brain functions.” Frontiers in microbiology 13 (2022): 916765.
  15. Carbia, Carina, et al. „The Microbiome-Gut-Brain axis regulates social cognition & craving in young binge drinkers.” EBioMedicine 89 (2023).
  16. Ramos, Guilherme Piovezani, and Sunanda Kane. „Alcohol use in patients with inflammatory bowel disease.” Gastroenterology & Hepatology 17.5 (2021): 211.
  17. Tasnim, Sara, et al. „Effect of alcohol on blood pressure.” Cochrane Database of Systematic Reviews 7 (2020).
  18. Ihekire, Nkechinyere L., et al. „Heartache in a bottle: understanding alcoholic cardiomyopathy.” Cureus 15.8 (2023).
  19. Jeon, Sookyoung, and Rotonya Carr. „Alcohol effects on hepatic lipid metabolism.” Journal of lipid research 61.4 (2020): 470-479.
  20. Dorn, Joan M., et al. „Alcohol drinking patterns differentially affect central adiposity as measured by abdominal height in women and men.” The Journal of nutrition 133.8 (2003): 2655-2662.
  21. Suliga, Edyta, et al. „Consumption of alcoholic beverages and the prevalence of metabolic syndrome and its components.” Nutrients 11.11 (2019): 2764.
  22. Knott, Craig, Steven Bell, and Annie Britton. „Alcohol consumption and the risk of type 2 diabetes: a systematic review and dose-response meta-analysis of more than 1.9 million individuals from 38 observational studies.” Diabetes care 38.9 (2015): 1804-1812.
  23. Li, Xiao-Hua, et al. „Association between alcohol consumption and the risk of incident type 2 diabetes: a systematic review and dose-response meta-analysis.” The American journal of clinical nutrition 103.3 (2016): 818-829.
  24. Martin, Peter R., Charles K. Singleton, and Susanne Hiller-Sturmhöfel. „The role of thiamine deficiency in alcoholic brain disease.” Alcohol research & health 27.2 (2003): 134.
  25. Clugston, Robin D., and William S. Blaner. „The adverse effects of alcohol on vitamin A metabolism.” Nutrients 4.5 (2012): 356-371.
  26. Grochowski, Cezary, et al. „Serum iron, magnesium, copper, and manganese levels in alcoholism: a systematic review.” Molecules 24.7 (2019): 1361.
  27. Tardelli, Vitor Soares, et al. „Vitamin D and alcohol: A review of the current literature.” Psychiatry Research 248 (2017): 83-86.
  28. Jun, Seunghee, et al. „Cancer risk based on alcohol consumption levels: a comprehensive systematic review and meta-analysis.” Epidemiology and health 45 (2023).
  29. Hydes, Theresa J., et al. „A comparison of gender-linked population cancer risks between alcohol and tobacco: how many cigarettes are there in a bottle of wine?.” BMC public health 19.1 (2019): 1-8.
  30. Castro, Ana, et al. „Measuring prevalence of foetal alcohol spectrum disorder in the UK: a scoping study.” (2024).
  31. Gonçalves, Alexandra, et al. „Alcohol consumption and risk of heart failure: the Atherosclerosis Risk in Communities Study.” European heart journal 36.15 (2015): 939-945.
  32. Stockwell, Tim, et al. „Do “moderate” drinkers have reduced mortality risk? A systematic review and meta-analysis of alcohol consumption and all-cause mortality.” Journal of studies on alcohol and drugs 77.2 (2016): 185-198.
  33. Stockwell, Tim, et al. „Why do only some cohort studies find health benefits from low volume alcohol use? A systematic review and meta-analysis of study characteristics that may bias mortality risk estimates.” Journal of studies on alcohol and drugs (2024): jsad-23.
  34. Fillmore, Kaye Middleton, et al. „Moderate alcohol use and reduced mortality risk: systematic error in prospective studies.” Addiction Research & Theory 14.2 (2006): 101-132.
  35. World Health Organization. „No level of alcohol consumption is safe for our health.” Date last accessed 7 (2023).
  36. Minzer, Simona, Ramon Estruch, and Rosa Casas. „Wine intake in the framework of a mediterranean diet and chronic non-communicable diseases: a short literature review of the last 5 years.” Molecules 25.21 (2020): 5045.
  37. McCambridge, Jim, and Melissa Mialon. „Alcohol industry involvement in science: A systematic review of the perspectives of the alcohol research community.” Drug and alcohol review 37.5 (2018): 565-579.
  38. Caton, Samantha J., Laurence J. Nolan, and Marion M. Hetherington. „Alcohol, appetite and loss of restraint.” Current obesity reports 4 (2015): 99-105.

Autor wpisu

Anna Szabelska

Odnajdywanie się w gąszczu badań naukowych jest bardzo trudne. Na blogu robię research za Ciebie! W firmie Dr Lifestyle prawa ręka i półkula Moniki. Jeżeli masz jakieś pytania napisz do mnie na kontakt@drlifestyle.pl.