Blog

powrót
Wróć
11.08.2022

Przepis na pieczone, gniecione ziemniaczki (crispy smashed potatoes)

Dietetyka
--
gniecione ziemniaczki, pomysł na obiad, przepis
gniecione ziemniaki przepis

Gniecione ziemniaczki, które chrupią – czyli Crispy smashed potatoes!

Ziemniaki są spoko, nie tuczą, są wartościowe (np. w potas) i po prostu smaczne. Ponadto cechują się wysokim indeksem sytości* (w gotowanej wersji). Nie wierz tym, którzy zakazują ich w zdrowszej diecie. Młode ziemniaki kuszą teraz na ryneczkach, więc czemu by z tego nie skorzystać?

Przepis nie należy do tych 15-minutowych, bo trochę się czeka z gotowaniem i pieczeniem ziemniaków. Jest bardziej weekendowy, ale warto spróbować!

*Indeks sytości. Jest to wskaźnik określający poziom sytości po spożyciu konkretnego produktu o wyznaczonej kaloryczności (240 kcal). W przypadku gniecionych ziemniaczków z dodatkiem oleju wypada trochę mniej korzystnie, ale tak pysznie, że warto!

Gniecione ziemniaczki (przepis na sugerowane 2-3 porcje)

crispy smashed potatos ziemniaki gniecione

Składniki:

  • 500 g ziemniaków (najlepiej małych lub średnich)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (10 g)
  • 1-2 łyżeczki wody
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • papryka słodka, sól, pieprz, opcjonalnie płatki chili

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj ziemniaki (w mundurkach lub bez) do miękkości. Uważaj jedynie, aby ich nie rozgotować.
  2. Oliwę wymieszaj z wodą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, posiekaną natką pietruszki i przyprawami.
  3. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C (góra-dół).
  4. Odcedź ziemniaki, wrzuć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozgnieć je delikatnie za pomocą dna szklanki. Posmaruj oliwą z dodatkami – możesz użyć pędzelka.
  5. Piecz przez 15-20 min do zarumienienia.

Do czego je zjeść?

Ziemniaki możesz dodać do obiadu z mięsem/tofu albo zjeść z sosem i sałatką. Najprostszy sos do nich to czosnkowy na skyrze* lub keczup, majonez (np. wegańska propozycja od Biedronki GoVege, która ma mniej kilokalorii niż tradycyjna wersja majonezu) lub inne Twoje ulubione sosidło, na które masz ochotę!

*Skyr, czyli jogurt typu islandzkiego, to produkt bogaty w białko, o małej zawartości tłuszczu, który świetnie sprawdzi się jako dodatek do wielu dań.

Makro ziemniaczków (bez podziału na porcje, bez sosu):

  • kaloryczność: 500 kcal
  • białko: 11,4 g
  • tłuszcz: 11 g
  • węglowodany: 87 g

Próbowaliście kiedyś takiej formy pieczonych ziemniaków? Jak smakowało? 😉

Autor wpisu

Diety z marketów

Spodobał Ci się ten wpis? Obserwuj konto @dietyzmarketow na Instagramie - nad treściami czuwają dwie dietetyczki Monika Ciesielska i Weronika Kolasińska. Uczymy jak robić trochę zdrowsze zakupy w dyskontach

Komentarze

Komentuj jako gość:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

lub
  • Uwielbiam ziemniaki i na pewno wypróbuję przepis 🙂

  • Super opcja jak zostaną ziemniaki z obiadu 🙂

  • Pyszności… uwielbiamy z synem ziemniaki w różnym wydaniu. Ostatnio na „okrągło” zjadamy ziemniaki z masłem czosnkowym i koperkiem…takie proste a smaczne