Blog

powrót
Wróć
03.02.2025

Dieta z Dino – darmowy jadłospis 1400, 1600 i 1800 kcal na 7 dni

Dietetyka
--
darmowa dieta, darmowy jadłospis, dieta, dieta dino, newsletter
darmowa dieta z dino na tle curry z ryżem

Jeśli zastanawiasz się, jak ułożyć pełnowartościową, smaczną i zbilansowaną dietę bez konieczności odwiedzania wielu sklepów, to jest dla Ciebie rozwiązanie.

Korzystając z produktów dostępnych w Dino (i każdym zwykłym sklepie) mamy dla Ciebie darmowy jadłospisDieta z Dino – na 7 dni, który ułatwi Ci planowanie posiłków i pomoże zadbać o zdrowie, nawet jeśli masz napięty grafik. Wystarczy raz wybrać się na zakupy, aby cieszyć się zbilansowanymi posiłkami bez konieczności kupowania drogich czy trudno dostępnych produktów. Dzięki tej diecie ograniczysz koszty, zyskasz nowe inspiracje kulinarne i zadbasz o siebie bez zbędnych komplikacji.

darmowa dieta z dino zapis newsletter

Jak pobrać darmową dietę z Dino?

  1. Zapisz się do newslettera: Podaj imię i adres e-mail w formularzu zapisu (obok) albo przejdź na landing page: zapisy.drlifestyle.pl/dietadino.
  2. Potwierdź zapis. Odśwież swoją skrzynkę mailową, sprawdź powiadomienia/spam/oferty.
  3. Po krótkiej chwili dostaniesz ode mnie kolejnego maila, w którym będzie darmowa dieta 1400, 1600, 1800 kcal.

Darmowa dieta z Dino

Dieta z Dino jest stworzona w duchu innych Diet z marketów od Dr Lifestyle:

  • Robisz zakupy w jednym sklepie z dołączoną do diety listą zakupów.
  • Przepisy są dokładnie wyjaśnione, poradzi sobie z nimi każdy, nawet na podstawowym poziomie zdolności kulinarnych.
  • Wszystkie produkty zużywasz w całości albo otrzymujesz wskazówki jak je przechować – nic się nie marnuje!
  • Porcje są duże, a zakupy robisz raz w tygodniu.

Dołączy do bezpłatnego newslettera Dr Lifestyle i odbierz darmową dietę na 7 dni do Dino za darmo!

Pssst… podeślemy też kod na darmową dostawę książki Moniki „Bez liczenia i ważenia”, która pokaże Ci jak jeść trochę zdrowiej, gdy nie możesz/nie chcesz działać z dietą.

Co pysznego zjesz w tygodniu diety z Dino?

  • rozgrzewające curry z marchewką i kurczakiem,
  • przepyszne placuszki z malinowym musem,
  • domową zupę ogórkową idealną na chłodne dni,
  • kaszę z prostym, ale pysznym sosem pieczarkowym,
  • zdrowego bowla z batatem,
  • i wiele innych dobroci w dobrze zbilansowanej, odżywczej wersji!

Dlaczego warto spróbować?

  • dieta i subskrypcja newslettera jest całkowicie darmowa – nic za to nie płacisz,
  • produkty są łatwo dostępne, znajdziesz je w każdym sklepie (nie tylko w Dino),
  • poznasz nowe smaki,
  • przekonasz się, że zdrowe może być naprawdę smaczne,
  • zobaczysz jak komponować posiłki w praktyce,
  • dostaniesz zniżkę na zakup książki Moniki.

Dieta z Dino – jaką kaloryczność wybrać?

Jeśli nie wiesz jaką kaloryczność diety z Dino wybrać, skorzystaj z naszego Kalkulatora kalorii. Wpisz swoje parametry oraz cel i od razu uzyskasz na ten temat informacje.

W sytuacji, gdy Twoje zapotrzebowanie jest wyższe niż 1800 kcal, do tej darmowej bazy dodaj sobie jeszcze posiłek od siebie. Mniejszy, większy, może coś słodkiego, owoce czy mleko do kawy – tutaj wszystko zależy od Ciebie, Twoich preferencji i możliwości.

Czy dieta z marketu może być zdrowa?

Oczywiście, że tak – może być!

Wydaje mi się, że wciąż u niektórych panuje przekonanie, że jeść można tylko na dwa sposoby. Albo byle co, byle jak i w bylejakich ilościach. Albo tak prawilnie, że jadłospis namaściłaby Matka Boska Fitnessowska, a Ty musiałabyś wstawać 30 minut wcześniej, żeby przygotować śniadanie. A przecież jest jeszcze coś pomiędzy!

Jeśli zdrow(sz)a dieta kojarzy Ci się jedynie z jakimiś wymyślnymi daniami, egzotycznymi produktami, których nazwy ciężko wymówić albo z eko/bio warzywami i owocami, to powiem Ci, że TO MIT.

W każdym markecie można kupić produkty niskoprzetworzone, które powinny być bazą naszego jadłospisu. Świeże/mrożone warzywa i owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe, strączki, produkty mleczne, jaja czy zdrowe tłuszcze jak orzechy, pestki, nasiona, oliwę. Chyba widujesz je na sklepowych półkach, prawda? Znając jedynie podstawy podstaw komponowania pełnowartościowych posiłków, możesz z takich właśnie produktów tworzyć zbilansowane dania albo podrasowywać na zdrow(sz)e te, które gotowałaś zwykle na co dzień.

Nasze diety są zdrowe, ale przy tym są całkowicie normalne, dieta z Dino również! Opierają się na łatwo dostępnych produktach, ułatwiają codzienne planowanie i gotowanie posiłków, rozpieszczają smakiem, ale bez zbędnego nakładu pracy i czasu. Mamy w tym doświadczenie, bo od lat tworzymy takie jadłospisy do Lidla i Biedronki. Zaufało nam mnóstwo klientek (i klientów też ;)), a dzięki tym dietom realnie możemy wpływać na Wasze zdrow(sz)e jedzenie na co dzień. Bazujemy w nich jedynie na produktach z marketów i uwaga – niczego tam nie brakuje – już dietetyczek w tym głowa, żeby zadbać o wszystkie niezbędne składniki w diecie.

To co, Ty też spróbujesz? 😉

dieta z dino na 7 dni

Dieta z Dino – przykładowe dwa dni jadłospisu

Jeżeli nadal nie wiesz czy warto dołączyć do newslettera i zgarnąć jadłospis za free, spójrz na przykładowe dni tej diety z Dino.

Dzień 1Dzień 2
śniadanieGrahamka z pastą z fasoli i suszonych pomidorówOwsianka z pomarańczą i cynamonem
II śniadanieOwsiana granola z patelni ze skyrem i gruszkąKanapki z pastą z fasoli i suszonych pomidorów
obiadCurry z marchewką, papryką i kurczakiem + ryżCurry z marchewką, papryką i kurczakiem + ryż
kolacjaTortilla z serem i sałatkaZupa ogórkowa + grzanka z mozzarellą
razemKcal: 1458.4 / B: 74.2 / T: 44.1 / W: 175.1 / F: 32.5 / WW: 16.6Kcal: 1421.1 / B: 65.4 / T: 38.9 / W: 181.4 / F: 36.2 / WW: 17.9
Dieta z Dino – 2 przykładowe dni jadłospisu

Dzień 1 – dieta z Dino

Śniadanie – Grahamka z pastą z fasoli i suszonych pomidorów oraz warzywami

PASTA Z FASOLI I SUSZONYCH POMIDORÓW

(przepis na 2 porcje)

  • Fasola biała konserwowa Warzyw Moc – 240 g (1 x Opakowanie)
  • Suszone pomidory (w oleju z ziołami, odsączone) – 40 g (2.7 x Sztuka)
  • Cytryna – 6 g (0.1 x Sztuka)
  • Czosnek – 5 g (1 x Ząbek)
  • Bazylia (suszona) – 2 g (0.5 x Łyżeczka)
  • Sól biała – 1 g (1 x Szczypta)
  • Pieprz czarny mielony – 1 g (1 x Szczypta)
  • Kmin rzymski (kumin) – 1 g (0.2 x Łyżeczka)
Sposób przygotowania:
  1. Odsącz fasolę z zalewy. Zblenduj ją z suszonymi pomidorami, 2 łyżeczkami soku z
    cytryny, czosnkiem, suszoną bazylią, solą, pieprzem i kminem rzymskim.

KANAPKI Z PASTĄ Z FASOLI I WARZYWAMI

(przepis na 1 porcję)

  • Pomidory koktajlowe – 100 g (5 x Sztuka)
  • Papryka czerwona – 70 g (0.5 x Sztuka)
  • Bułki grahamki – 65 g (1 x Sztuka)
  • Sałata masłowa – 10 g (2 x Liść)
Sposób przygotowania:
  1. Przygotuj grahamkę z pastą, sałatą i papryką. Resztę warzyw zjedz jako dodatek do
    kanapek.

II Śniadanie – Owsiana granola z patelni z jogurtem, cynamonem i gruszką

OWSIANA GRANOLA Z PATELNI

(przepis na 2 porcje)

  • Płatki owsiane – 60 g (6 x Łyżka)
  • Orzechy włoskie – 15 g (1 x Łyżka)
  • Miód pszczeli – 10 g (0.4 x Łyżka)
  • Cynamon – 2 g (0.4 x Łyżeczka)
Sposób przygotowania:
  1. Posiekaj orzechy włoskie.
  2. Na patelni podpraż płatki owsiane i orzechy, aż się lekko zarumienią. Mieszaj je/wstrząsaj patelnią co jakiś czas, żeby się nie przypaliły zbyt mocno.
  3. Wyłącz palnik i dodaj na patelnię miód oraz cynamon. Mieszaj aż miód się rozpuści. Po ostygnięciu, granola będzie bardziej chrupiąca i sklejona.
  4. Połowę granoli schowaj do pojemniczka na kolejny dzień.

SKYR Z GRANOLĄ I GRUSZKĄ

(przepis na 1 porcję)

  • Skyr waniliowy Piątnica – 100 g (0.7 x Opakowanie)
  • Gruszka – 65 g (0.5 x Sztuka)
  • Mleczko kokosowe 17%-19% tłuszczu Vera – 20 g (0.05 x Opakowanie)
Sposób przygotowania:
  1. Gruszkę pokrój w kostkę.
  2. Jogurt wymieszaj z mleczkiem kokosowym. Przełóż do miseczki, dodaj gruszkę i granolę.

Obiad – Curry z marchewką, papryką i kurczakiem + ryż

(przepis na 2 porcje)

  • Mięso z piersi kurczaka, bez skóry – 170 g (1.7 x Kawałek)
  • Mleczko kokosowe 17%-19% tłuszczu Vera – 150 g (0.4 x Opakowanie)
  • Woda – 150 g (0.6 x Szklanka)
  • Papryka czerwona – 140 g (1 x Sztuka)
  • Marchew – 135 g (3 x Sztuka)
  • Ryż basmati – 80 g (5.3 x Łyżka)
  • Cebula dymka – 20 g (1 x Sztuka)
  • Limonka – 16 g (0.3 x Sztuka)
  • Imbir – 15 g (3 x Plaster)
  • Czosnek – 15 g (3 x Ząbek)
  • Sos sojowy – 10 g (2 x Łyżeczka)
  • Curry – 5 g (5 x Szczypta)
  • Oliwa z oliwek – 3 g (0.3 x Łyżka)
  • Mielona papryka chili – 1 g (1 x Szczypta)
  • Sól biała – 1 g (1 x Szczypta)
  • Pieprz czarny mielony – 1 g (1 x Szczypta)
  • Mielona słodka papryka – 1 g (0.2 x Łyżeczka)
Sposób przygotowania:
  1. Ryż ugotuj zgodnie z opisem na opakowaniu. Zagotuj 150 g wody na wrzątek. Mięso pokrój w kostkę.
  2. Marchew obierz i pokrój ją w półplastry lub w kosteczkę. Paprykę pokrój w kostkę. Cebulkę z dymki pokrój w drobną kostkę, a szczypior posiekaj. Korzeń imbiru obierz i posiekaj.
  3. Na patelni lub w garnku na oliwie podsmaż cebulkę z dymki, czosnek przeciśnięty przez praskę i imbir. Dodaj mięso, dopraw szczyptą soli, pieprzu i mielonej słodkiej papryki. Podsmaż, aż mięso lekko się zarumieni.
  4. Następnie dodaj marchew i paprykę. Podsmaż przez chwilkę, a następnie wlej gorącą wodę i gotuj ok. 10 minut, aż warzywa będą miękkie.
  5. Po tym czasie dodaj mleczko kokosowe, łyżkę soku z limonki, sos sojowy, curry i chili. Wymieszaj i gotuj ok. 5 minut lub dłużej, żeby odparować nadmiar płynu i uzyskać dobrą dla siebie konsystencję*.
  6. Gotowe danie posyp szczypiorem z dymki i zjedz z ryżem.
    Curry i ryż przechowuj osobno w lodówce.

* Jeśli wolisz gęstsze curry, możesz dodać płaską łyżeczkę skrobi wymieszaną z 2 łyżkami zimnej wody do garnka i wymieszać całość razem, aby sos się zagęścił.

Kolacja – Tortilla z serem i sałatką

(przepis na 1 porcję)

  • Pomidory koktajlowe – 100 g (5 x Sztuka)
  • Tortilla wieloziarnista/pszenna- 60 g (1 x Sztuka)
  • Mozzarella light Goldsteig – 45 g (0.4 x Opakowanie)
  • Ogórek zielony (długi) – 40 g (0.2 x Sztuka)
  • Sałata masłowa – 20 g (4 x Liść)
  • Słonecznik, nasiona, łuskane – 5 g (0.5 x Łyżka)
  • Ocet balsamiczny – 3 g (1 x Łyżeczka)
  • Oliwa z oliwek – 3 g (0.3 x Łyżka)
  • Bazylia (suszona) – 2 g (0.5 x Łyżeczka)
  • Pieprz czarny mielony – 1 g (1 x Szczypta)
Sposób przygotowania:
  1. Mozzarellę odsącz dokładnie z zalewy za pomocą ręcznika papierowego. Pokrój w cienkie plasterki.
  2. Rozłóż ser na połowie tortilli. Posyp go bazylią. Zamknij połówkę tortilli drugą połową i podgrzej na suchej patelni z dwóch stron, aż ser się rozpuści, a placek będzie zarumieniony i chrupiący. Odczekaj chwilkę, aż lekko przestygnie. Pokrój ją na 2-3 trójkąty.
  3. Przygotuj mini sałatkę. Na porwanej na mniejsze kawałki sałacie ułóż pokrojone na pół pomidorki koktajlowe i ogórka pokrojonego w kostkę. Skrop octem balsamicznym wymieszanym z oliwą, oprósz szczyptą pieprzu i posyp nasionami słonecznika (możesz je też wcześniej podprażyć na suchej patelni).
  4. Zjedz tortillę i sałatkę.

DZIEŃ 2 – dieta z Dino

Śniadanie – Owsianka z pomarańczą i cynamonem

(przepis na 1 porcję)

  • Pomarańcza – 100 g (0.5 x Sztuka)
  • Mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu – 100 g (0.4 x Szklanka)
  • Woda – 50 g (0.2 x Szklanka)
  • Skyr waniliowy Piątnica – 50 g (0.3 x Opakowanie)
  • Płatki owsiane – 45 g (4.5 x Łyżka)
  • Kakao (proszek 11%) – 5 g (0.5 x Łyżka)
  • Orzechy włoskie – 5 g (0.3 x Łyżka)
  • Erytrol / Erytrytol – 5 g (1 x Łyżeczka)
  • Cynamon – 2.5 g (0.5 x Łyżeczka)
Sposób przygotowania:
  1. Płatki, kakao i erytrytol zalej wodą i mlekiem. Zagotuj i mieszaj co chwilę. Gotuj do momentu, aż płatki wchłoną płyn, a owsianka będzie mieć najlepszą dla Ciebie konsystencję.
  2. Na górę owsianki dodaj obraną pomarańczę, skyr, orzechy włoskie i cynamon.

II śniadanie – Kanapki z pastą z fasoli i suszonych pomidorów

PASTA Z FASOLI I SUSZONYCH POMIDORÓW
Zjedz 1 z 3 porcji
Potrawa powinna być już gotowa.
Przepis znajdziesz powyżej.

KANAPKI Z PASTĄ I WARZYWAMI

  • Marchew – 90 g (2 x Sztuka)
  • Ogórek zielony (długi) – 80 g (0.4 x Sztuka)
  • Chleb żytni 100% 5 ziaren – 60 g (2 x Kromka)
  • Sałata masłowa – 15 g (3 x Liść)
Sposób przygotowania:
  1. Przygotuj kanapki z pastą, sałatą i ogórkiem.
  2. Do kanapek schrup obrane marchewki.

Obiad – Curry z marchewką, papryką i kurczakiem + ryż

CURRY Z MARCHEWKĄ, PAPRYKĄ I KURCZAKIEM
Zjedz 1 z 2 porcji
Potrawa powinna być już gotowa.
Przepis znajdziesz powyżej.

Wskazówka: Curry podgrzej na suchej patelni, a ryż przelej wrzątkiem. Możesz też całość podgrzać w mikrofali.

Kolacja – Zupa ogórkowa + grzanka z mozzarellą

ZUPA OGÓRKOWA

(przepis na 3 porcje)

  • Woda – 1000 g (4 x Szklanka)
  • Ogórki, kiszone – 480 g (8 x Sztuka)
  • Ziemniaki – 210 g (3 x Sztuka)
  • Marchew – 135 g (3 x Sztuka)
  • Cebula – 50 g (0.5 x Sztuka)
  • Serek śmietankowy naturalny Łaciaty – 50 g (0.4 x Opakowanie)
  • Bulion warzywny Winiary – 16 g (1 x Łyżka)
  • Koper ogrodowy – 16 g (2 x Łyżka)
  • Czosnek – 10 g (2 x Ząbek)
  • Oliwa z oliwek – 5 g (0.5 x Łyżka)
  • Liść laurowy – 4 g (4 x Listek)
  • Oregano (suszone) – 3 g (1 x Łyżeczka)
  • Pieprz czarny mielony – 2 g (2 x Szczypta)
  • Ziele angielskie – 2 g (2 x Sztuka)
  • Sól biała – 1 g (1 x Szczypta)
Sposób przygotowania:
  1. Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. Zetrzyj marchewkę na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokrój w kostkę.
  2. W garnku rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Następnie dodaj ziemniaki oraz startą marchewkę i podsmaż całość przez chwilę. Zalej warzywa wodą. Dodaj pieprz, łyżeczkę oregano, 4 liście laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego, łyżkę bulionu, opcjonalnie: sól.
  4. Gotuj przez 20 minut (aż ziemniaki zmiękną).
  5. W międzyczasie zetrzyj ogórki na dużych oczkach, a wodę z ogórków zostaw – nie wylewaj jej.
  6. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodaj do garnka ogórki. Wlej też pozostawioną wodę z nich, ale jej ilość dopasuj do swoich preferencji. Jeśli nie lubisz kwaśnych smaków, nie wlewaj dużo. Gotuj całość około 5-10 minut.
  7. Przełóż serek kanapkowy do kubka. Wlewaj stopniowo po małej ilości płynnej części zupy i wymieszaj serek w kubku (najlepiej za pomocą trzepaczki), żeby się rozpuścił, ale jednocześnie nie zważył. Na koniec wlej zawartość kubka do zupy, dodaj posiekany koperek, wymieszaj i podgrzej całość przez chwilkę.
    Zupę przechowuj w lodówce na kolejne dni.

GRZANKA Z MOZZARELLĄ

(przepis na 1 porcję)

  • Chleb żytni 100% 5 ziaren – 30 g (1 x Kromka)
  • Mozzarella light Goldsteig – 30 g (0.2 x Opakowanie)
  • Czosnek – 2.5 g (0.5 x Ząbek)
Sposób przygotowania:
  1. Pieczywo natrzyj ząbkiem czosnku. Ułóż na nim mozzarellę i zgrzankuj je na suchej patelni, żeby mozzarellą się rozpuściła. Zjedz grzankę i zupę.
    Możesz też zjeść zwykłą kanapkę z mozzarellą do zupy.

Pełna wersja diety z Dino w różnych kalorycznościach (1400 kcal, 1600 kcal, 1800 kcal) będzie dostępna dla Ciebie po zapisie do newslettera.

dieta do dino na 7 dni

Mam nadzieję, że darmowa dieta z Dino się Wam przyda!

Autor wpisu

Weronika Jędraszczyk

Dietetyczka. Na fit instagramowym koncie @dietyzmarketów pokazuję jak jeść trochę zdrowiej i taniej na co dzień. Tutaj przemycam dla Ciebie dawkę wiedzy z praktycznymi wskazówkami. Możesz mnie znaleźć również na firmowym mailu, więc jeśli masz jakieś pytania lub potrzebujesz pomocy z doborem kaloryczności naszych diet - napisz na kontakt@drlifestyle.pl.