Piekący ból w nadbrzuszu po posiłku lub na czczo? Odczuwasz zbyt szybkie uczucie sytości podczas jedzenia lub masz przewlekłe nudności? To mogą być objawy choroby wrzodowej! Sprawdź czy odżywianie ma jakiś wpływ na rozwój tej choroby i czy odpowiednia dieta wrzodowa przy wrzodach żołądka oraz dwunastnicy może pomóc w zmniejszeniu dolegliwości.
Choroba wrzodowa to jedno z najczęściej występujących schorzeń górnego odcinka przewodu pokarmowego. Ma charakter przewlekły, z okresami zaostrzenia i remisji. Przebieg charakteryzuje się zaburzeniem równowagi między czynnikami uszkadzającymi błonę śluzową (kwas solny, pepsyna, leki) a tymi, które ją chronią (bariera śluzówkowa, prostaglandyny i wydzieliny błony śluzowej).
Objawia się cyklicznym pojawianiem wrzodów, czyli ubytków w błonie śluzowej żołądka lub dwunastnicy. Ubytki te pojawiają się stopniowo. W początkowych etapach obserwuje się tzw. nadżerki – powierzchowne uszkodzenia błony śluzowej. W obecności sprzyjających warunków ubytki powiększają się poprzez wnikanie w głąb ściany żołądka. Pojawiają się liczne i trudno gojące się uszkodzenia naczyń krwionośnych, które mogą powodować krwotoki oraz perforacje.
Przebieg choroby w początkowych stadiach często jest bezobjawowy. Głównym symptomem jest ból o piekącym charakterze w nadbrzuszu po posiłku (wrzody żołądka) lub na czczo, w tym w nocy ok. godz. 23.00–2.00 i w ciągu 2–3 h po posiłkach (wrzody dwunastnicy).
Ból zwykle ustępuje po spożyciu pokarmu lub przyjęciu leków zobojętniających kwas solny. Mogą występować również nudności i wymioty oraz zbyt szybkie uczucie sytości podczas jedzenia posiłku.
Jeśli obserwujesz u siebie podobne objawy warto zgłosić się do gastroenterologa, aby uniknąć poważnych dla zdrowia powikłań rozwoju owrzodzeń.
Za główną przyczynę choroby wrzodowej uznane jest zakażenie bakterią Helicobacter pylori. Jest ona odpowiedzialna za 75–90% przypadków wrzodów dwunastnicy i około 70% wrzodów żołądka.
Drugim istotnym czynnikiem ryzyka jest przewlekłe stosowanie NLPZ (niesteroidowych leków przeciwzapalnych), czyli powszechnych środków przeciwbólowych, np. aspiryny, diklofenaku, ibuprofenu, ketoprofenu i innych leków z tej grupy.
Ryzyko wystąpienia wrzodów trawiennych zwiększa się również u osób starszych, u pacjentów z chorobą wrzodową w wywiadzie oraz u palaczy.
Tak naprawdę, nie istnieje specyficzna dieta wrzodowa w przypadku wystąpienia owrzodzeń żołądka i dwunastnicy, ale odżywianie dopasowane do dolegliwości i aktualnych objawów pacjenta jest istotne dla poprawy jego zdrowia i jakości życia. Odpowiednia dieta wrzodowa może wspomagać leczenie wrzodów żołądka/dwunastnicy i łagodzić niepożądane objawy, jednak najważniejsze jest znalezienie przyczyny rozwoju choroby oraz postępowanie eliminujące czynniki ryzyka.
Celem diety na wrzody żołądka i dwunastnicy jest ograniczenie nadmiernego wydzielania kwasu solnego w żołądku oraz załagodzenie stanu zapalnego błony śluzowej.
Aby zaplanować konkretne i bezpieczne działania niezbędna jest ocena stanu odżywienia pacjenta oraz innych współistniejących dolegliwości z naciskiem na indywidualne podejście do dietoterapii.
Tak jak wcześniej wspomniano, dieta na wrzody żołądka i dwunastnicy powinna być indywidulanie dopasowana do pacjenta. Kiedyś często jako wsparcie leczenia głównym zaleceniem dietetycznym było stosowanie diety lekkostrawnej wraz z wykluczeniem produktów nasilających czynność wydzielniczą żołądka. W tej chwili, częściej rekomenduje się skupienie na pojedynczej jednostce i aktualnych objawach, ponieważ nie każdy z wrzodami żołądka czy dwunastnicy ma takie same objawy, po takich samych produktach spożywczych. Tolerancja składników przez układ pokarmowy jest bardzo zmienna, dlatego dopasowanie jadłospisu do konkretnej osoby to klucz do lepszego samopoczucia i zmniejszenia dolegliwości w trakcie choroby. Ograniczaj produkty, po których czujesz się źle.
Ważne jest również to, by mimo eliminacji niektórych produktów z jadłospisu powodujących niekorzystne objawy, zadbać o odżywczość diety wrzodowej, tak by dostarczała wszystkich niezbędnych makro- i mikroskładników. Komponowanie posiłków powinno wyglądać podobnie jak u osoby zdrowej, ale z uwzględnieniem indywidualnej tolerancji pokarmów.
Dobór odpowiednich produktów zależy od indywidualnej tolerancji oraz od przebiegu choroby wrzodowej. Korzystnym nawykiem jest notowanie po każdym posiłku o wystąpieniu objawów bądź ich braku w dzienniczku żywieniowym. Dzięki tej samoobserwacji możliwe jest komponowanie posiłków w diecie wrzodowej w sposób niepowodujący dolegliwości, poprawiając tym samym komfort życia. Poniżej znajdziesz zbiór produktów, które mogą być mniej problematyczne w trakcie dietoterapii choroby wrzodowej.
Obecność produktów na tej liście nie oznacza, że są one całkowicie przeciwwskazane u Ciebie, jeśli zmagasz się z wrzodami żołądka lub dwunastnicy i musisz zacząć stosować dietę wrzodową. W porównaniu do tych wyżej mogą powodować więcej dolegliwości z uwagi na większe zdolności drażniące przewód pokarmowy, zwiększenie wydzielania kwasu solnego w żołądku, bądź wpływ na opóźnianie opróżniania żołądka.
Weź pod uwagę swoją indywidualną tolerancję i sposób obróbki tych pokarmów.
Leczenie choroby wrzodowej polega głównie na identyfikacji przyczyny rozwoju schorzenia oraz odpowiedniej farmakoterapii zaleconej przez lekarza. Badania nie wykazały, by odżywianie odgrywało znaczącą rolę w powstawaniu wrzodów żołądka i dwunastnicy. Jednak postępowanie żywieniowe (dieta wrzodowa) w trakcie trwania choroby przynosi pewne korzyści:
Nie można całkowicie wyeliminować ryzyka rozwoju wrzodów żołądka i dwunastnicy, ale są pewne działania, które mogą pomóc z zmniejszeniu prawdopodobieństwa ich wystąpienia:
Dieta wrzodowa powinna być indywidualnie dopasowana do pacjenta zmagającego z wrzodami żołądka lub dwunastnicy. Tolerowanie produktów przez układ pokarmowy jest bardzo zmienne u każdego chorego i uzależnione od wielu aspektów. W związku z tym, w diecie wrzodowej codzienny jadłospis należy komponować w taki sposób, aby nie nasilał on dolegliwości charakterystycznych dla choroby i sprzyjał gojeniu się owrzodzeń. Istotna będzie tutaj samoobserwacja i uważność pacjenta na to, jakie produkty są dla niego bardziej korzystne, a jakie mniej. Odpowiednia dieta wrzodowa może być wsparciem w leczeniu wrzodów, ale warto podkreślić, że najważniejsza jest konsultacja z lekarzem, znalezienie przyczyny rozwoju schorzenia i zalecona farmakoterapia oraz działania eliminujące czynniki ryzyka.
“Nie stresuj się tak” – ale by było pięknie, jakby ten tekst kiedykolwiek zadziałał na kogoś, kto jest w swoim szczytowym momencie stresu. Proces odzyskiwania wewnętrznej równowagi jest bardzo złożony…
Zaburzenia z napadami objadania się (BED) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń odżywiania, które charakteryzuje się utratą kontroli nad jedzeniem i towarzyszącym temu poczuciem winy. Choć sporadyczne przejedzenie zdarza się…
Dieta fleksitariańska może być na początku wyzwaniem. Jeśli do tej pory białkową bazą większości Twoich posiłków było mięso to wprowadzenie roślinnych źródeł białka może wydawać się wymagające. Na szczęście możesz…
Jeśli zastanawiasz się, jak ułożyć pełnowartościową, smaczną i zbilansowaną dietę bez konieczności odwiedzania wielu sklepów, to jest dla Ciebie rozwiązanie. Korzystając z produktów dostępnych w Dino (i każdym zwykłym sklepie)…