Czy warto dodawać cynamon do posiłków? Jakie ma korzyści zdrowotne i jaki cynamon wybierać?

Cynamon – czemu o nim mowa? W sezonie jesienno-zimowym podbija smaki wypieków i napojów, ale tak naprawdę można stosować go w kuchni przez cały rok. Czy poza intensywnym aromatem ma też jakieś korzyści zdrowotne? Gdzie go można dodawać? Jakiego rodzaju używać? Już odpowiadamy! A także bonusowo dorzucamy przepis z dodatkiem cynamonu ;).
Na sklepowych półkach, cynamon można znaleźć w różnych formach. Najczęściej spotykany jest już w zmielonej postaci, ale dostępne są także laski cynamonu czy olejki cynamonowe. Produkowany jest on z wewnętrznej części kory drzewa cynamonowca. Najpopularniejszymi gatunkami są cynamonowiec cejloński, z którego produkowany jest tak zwany cynamon “prawdziwy” i cynamonowiec cassia. Jednak takich drzew, z których produkuje się tę przyprawę, jest więcej [źródło]. Z tego względu cynamon cynamonowi nie równy nie tylko pod względem smaku i aromatu, ale również zawartości związków chemicznych, takich jak kumaryna.
Przyprawy mają kalorie! Nie na tyle dużo, żebyś musiała się martwić, że łyżeczka cynamonu ma wpływ na Twój proces odchudzania czy utrzymania wagi, ale mają.
W 100 g | W 1 łyżeczce (4g) | |
---|---|---|
Energia | 247 kcal | 10 kcal |
Białko | 4,0 g | 0,2 g |
Tłuszcze | 1,0 g | 0,0 g |
Węglowodany | 28,0 g | 1,1 g |
Błonnik | 53,0 g | 2,1 g |
Cynamon zawiera wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas i witaminę A [źródło]. Jest pełen silnych przeciwutleniaczy, w tym polifenoli [źródło]. Jednak przyprawę tę spożywa się w niewielkich ilościach, dlatego zawarte w nim składniki odżywcze nie powinny odgrywać znaczącej roli w diecie. Z drugiej strony badania naukowe potwierdzają, że spożywanie cynamonu ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie.
Cynamon jest uznany za bezpieczny w ilościach, które dodaje się do żywności. Jeżeli jednak spożywasz go w formie skoncentrowanej (w postaci olejków cynamonowych lub suplementów) może mieć on pewne skutki uboczne.
Najczęstszym skutkiem ubocznym spożywania dużych ilości cynamonu są reakcje alergiczne. Dodatkowo, może on też podrażniać błonę śluzową i powodować przez to dyskomfort czy pieczenie przewodu pokarmowego oraz może prowadzić do problemów trawiennych takich jak zgaga czy niestrawność [źródło].
Największym zagrożeniem w cynamonie jest kumaryna, gdyż spożywana w dużych dawkach może być toksyczna dla wątroby [źródło]. Badania na zwierzętach wykazały, że spożywanie zbyt dużej ilości kumaryny może zwiększać ryzyko niektórych nowotworów [źródło].
Około 1,5 g cynamonu dziennie – aromatyczny dodatek do diety dla wsparcia organizmu!
W przypadku najpopularniejszego cynamonu w sklepach, czyli CASSIA, 1,5 g może oznaczać przekroczenie dziennej maksymalnej dawki kumaryny uznawanej za bezpieczną – zależnie od masy ciała.
W dietetyce “ile” bywa ważniejsze niż “co”! Jeśli planujesz spożywać tę przyprawę regularnie i właśnie w ilości ok. 1,5 g to polecamy zakupić w Internecie lub sklepach ze zdrową żywnością cynamon CEJLOŃSKI – ponieważ ma wielokrotnie mniej kumaryny, można obniżać glikemię do woli.
Jeśli cynamon to dla Ciebie tylko okazjonalna przyprawa – nie przejmuj się straszakami, nadal możesz kupować zwykły, sklepowy cynamon i nie przekroczysz TDI, czyli „bezpiecznej dziennej dawki kumaryny”, która wynosi 0,1 mg na kilogram masy ciała*.
Popularny w sklepach cynamon CASSIA zawiera od 0,3-1% kumaryny, dla większości dorosłych 0,5 g dziennie jest całkowicie bezpieczne, a cynamon CEJLOŃSKI tylko 0,004% – przekroczenie bezpiecznych dawek jest praktycznie niemożliwe [źródło].
*DLA DOCIEKLIWYCH: dawka TDI odnosi się do ilości substancji, która może być spożywana w ciągu całego życia, każdego dnia, przy jednoczesnym braku ryzyka dla zdrowia [źródło]. W obliczeniach z filmiku, który znajdziesz wyżej, dla osoby ważącej 70 kg zakładam gorszy scenariusz i większe ilości kumaryny. Gdyby trzymać się deklarowanych średnich, bezpieczną ilość można by oszacować nawet na 2g/dziennie.
Do słodkich, jak i wytrawnych (tak, to nie pomyłka) posiłków:
Składniki (jedna porcja):
Sposób przygotowania:
Makro: 365 kcal / B:18.4 / T:12.8 / W:38.5
Używasz cynamonu w swojej kuchni? W jakich potrawach ląduje? Jeśli tak, to daj znać w komentarzu! 😉
“Nie stresuj się tak” – ale by było pięknie, jakby ten tekst kiedykolwiek zadziałał na kogoś, kto jest w swoim szczytowym momencie stresu. Proces odzyskiwania wewnętrznej równowagi jest bardzo złożony…
Zaburzenia z napadami objadania się (BED) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń odżywiania, które charakteryzuje się utratą kontroli nad jedzeniem i towarzyszącym temu poczuciem winy. Choć sporadyczne przejedzenie zdarza się…
Dieta fleksitariańska może być na początku wyzwaniem. Jeśli do tej pory białkową bazą większości Twoich posiłków było mięso to wprowadzenie roślinnych źródeł białka może wydawać się wymagające. Na szczęście możesz…
Jeśli zastanawiasz się, jak ułożyć pełnowartościową, smaczną i zbilansowaną dietę bez konieczności odwiedzania wielu sklepów, to jest dla Ciebie rozwiązanie. Korzystając z produktów dostępnych w Dino (i każdym zwykłym sklepie)…