Korzystajcie póki jeszcze bób jest dostępny w sklepach! 🙂
Oto sycąca sałatka makaronowa z bobem w dwóch odsłonach: mniej i bardziej kalorycznej.
Dla jednych ważniejszy jest smak, dla innych możliwość wydania zaoszczędzonych kalorii na coś bardziej sycącego i/lub zwiększającego objętość dania. Która jest lepsza? Ty wiesz lepiej!


Makaron ugotuj według opisu na opakowaniu. Przelej zimną wodą, odsącz na sitku.
Zagotuj wodę na bób, posól, gdy będzie wrzeć. Wsyp bób, gotuj ok. 5-7 min (sprawdzaj widelcem, czy jest miękki).
Punkt dla ambitnych: do miski wlej zimną wodę i włóż kostki lodu. Ugotowany bób odcedź i wsyp do miski (wtedy zachowa ładny kolor). Zostaw na kilka minut, odcedź i obierz bób.
Wymieszaj makaron z bobem, pokruszoną fetą i oliwą.
Kalorie w 1 porcji na bogato – około 420 kcal.
W wersji kompromisowej – około 350 kcal.











„Słodziki szkodzą” – to argument obowiązkowy w każdej dyskusji o słodzeniu. Zwykle poparty magicznym zaklęciem: „na PubMedzie są badania!”. I faktycznie są – zarówno wartościowe metaanalizy na dziesiątkach tysięcy osób,…











Czasem słyszę: „Ja to prawie nic nie jem, nie wiem skąd ta masa ciała”. No to spoiler: zwykle nie od wielkich grzeszków typu wiadro lodów na raz. Najczęściej te dodatkowe…











Endometrioza to podstępna choroba. Tradycyjnie postrzegana jako schorzenie ginekologiczne ograniczone do miednicy, dziś coraz częściej uznawana jest za chorobę ogólnoustrojową, która wywołuje zmiany metaboliczne w wątrobie i tkance tłuszczowej, prowadzi…











10 (a może i więcej?) lat temu wrzuciłam na bloga pierwszy darmowy jadłospis do Biedronki. Pamiętam, że byłam wtedy zmęczona dietami, które wymagały objazdu pięciu sklepów, krojenia 113,53 gramów kurczaka…