Blog

ikonka powrotu
Wróć
05.01.2023

Przepis na zupę po meksykańsku – rozgrzewający, bogatobiałkowy, idealny na zimowy dzień

Zupy
pomysł na obiad , przepis , rozgrzewający posiłek , zupa meksykańska
zupa meksykanska drlifestyle przepis

Informacje podstawowe

Typ dania: obiad
Kuchnia: meksykańska
Dieta: klasyczna
Porcje: 4
Czas przygotowania: 40 min

Zupa meksykańska z kurczakiem – rozgrzewajaca, sycąca, ze sporą ilością białka w porcji, idealna na chłodne dni, dlatego musicie jej spróbować póki zima trwa! 🙂

Zupa a’la meksykańska z kurczakiem

Składniki (na ok. 4 porcje):

  • 1 cebula (100 g)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona (140 g)
  • 1 papryka żółta (140 g)
  • 2 marchewki (90 g)
  • ¼ papryczki chili
  • 200 g filetu z piersi kurczaka
  • 1 puszka pomidorów (400 g)
  • 1 puszka fasoli czerwonej (240-255 g)
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej (140 g)
  • 900 ml wrzątku
  • 1 łyżka bulionu w słoiczku (15 g) (opcjonalnie)
  • 1 łyżka oliwy/oleju rzepakowego (10 g)
  • przyprawy: szczypta soli, pieprzu i cynamonu, 1 łyżeczka kuminu, 1-1,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki kakao
  • sok z limonki
  • świeża kolendra do podania 
zupa meksykańska przepis od drlifestyle

Zupa meksykańska z kurczakiem – sposób przygotowania:

  1. Posiekaj cebulę. Następnie pokrój w średnią kostkę paprykę czerwoną i żółtą, a marchew w drobną kostkę. Posiekaj papryczkę chili (wyjmij pestki, jeśli nie lubisz ostrzejszych dań).
  2. Pokrój pierś z kurczaka w kostkę.
  3. W garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Zeszklij na niej cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę i papryczkę chili. Następnie dodaj mięso i przyprawy: papryka słodka, kmin rzymski, cynamon, sól, pieprz. Podsmaż przez 3-4 minuty. Gdyby składniki zaczęły przywierać do dna, podlej je wodą.
  4. Następnie dodaj marchew i papryki, podsmaż przez chwilę i zalej je wodą. Dodaj bulion i gotuj przez 10 minut.
  5. Zblenduj pomidory z puszki razem z kakao. Następnie na sicie przepłucz kukurydzę oraz fasolę czerwoną i dodaj je razem z pomidorami do garnka. Gotuj przez 5 minut.
  6. Na koniec dodaj trochę soku z limonki. Przed podaniem posyp świeżą kolendrą.

Możecie zjeść solo, albo z kawałkami tortilli podgrzanymi na suchej patelni, jeśli chcecie sprawić, aby danie było bardziej treściwe.

P.S. Nie zrażajcie się dodatkiem kakao – ono w ciekawy sposób podkręca smak zupy, serio! Dlatego próbujcie i dajcie znać w komentarzach czy Wam posmakowało :).

Zupa meksykańska ile ma kalorii (makro 1 z 4 porcji zupy):

  • kaloryczność: 246 kcal
  • białko: 20,7 g
  • tłuszcz: 5,3 g
  • węglowodany: 24 g

Jecie więcej zup jesienią, zimą? U mnie są zdecydowanie częściej – jestem zmarzluchem, dlatego potrzebuję takiego rozgrzania od środeczka 😀

A jeśli lubicie zupy, ale uważacie, że to mało pożywne dania, to koniecznie sprawdźcie co do nich dodać, aby syciły na dłużej.