Blog

ikonka powrotu
Wróć
22.05.2023

Fit muffinki na maślance – prosty przepis na domowe babeczki

Wypieki
deser , domowe babeczki , fit muffinki , maślanka , przepis
muffinki na maślance

Informacje podstawowe

Typ dania: Deser
Dieta: wegetariańska
Porcje: 4
Czas przygotowania: 45 minut

Fit muffinki – dlaczego je polecamy? Wypieki, w których trzeba wszystko wymieszać jedną łyżką są czasem najlepszym wyjściem kiedy chce się czegoś słodkiego, ale domowego albo gdy goście wpadają niedługo z niezapowiedzianą wizytą.

Mam dla Ciebie pomysł na proste i szybkie babeczki na maślance, które właśnie spełniają te wymagania. Nie trzeba nic miksować, blendować, ucierać, prościzna!

Jeśli wolisz tradycyjne wypieki, to czasem nie ma sensu na siłę uzdrawiać przepisów, by potem w przypływie chwili zjeść pół dużej blachy sernika na raz. Lepiej jest wkomponować takie domowe wypieki w zdrowsze odżywianie i od czasu do czasu sobie zjeść prawilne ciacho do kawy (przypominamy też, że kawa jest zdrowa!).

A jeśli lubisz czasem zjeść domowe muffinki w lekko zdrowszej wersji, wypróbuj ten przepis!

Przepis na proste fit muffinki na maślance

Składniki na fit muffinki na maślance:

  • 240 ml maślanki
  • 2 jajka
  • 60 g oleju rzepakowego/oliwy (nie czuć jej smaku)
  • 250 g mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 90 g erytrytolu (jeśli używasz ksylitolu w wypiekach, to użyj go mniej)
  • 1 małe jabłko
  • aromat waniliowy (lub inny) 

Sposób przygotowania fit muffinek na maślance

To ważne, by jajka i maślanka były w temperaturze pokojowej. Wyjmij je z lodówki na min. 1h przez przygotowywaniem babeczek.

  1. Nagrzej piekarnik do 180°C (góra–dół).
  2. Następnie obierz jabłko i pokrój w małą kosteczkę.
  3. Przygotuj foremki do muffinek (pod przepisem wskazówki na ich temat), wyłóż nimi blaszkę do pieczenia.
  4. W jednej misce wymieszaj składniki mokre: jaja, maślankę, oliwę/olej i aromat.
  5. W drugiej misce składniki suche: przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, erytrytol.
  6. Połącz składniki suche z mokrymi. Wymieszaj łopatką tylko do dokładnego połączenia się składników. Na koniec wmieszaj w masę jabłko.
  7. Przełóż masę do foremek (do ¾ wysokości) i piecz przez 20 minut.
  8. Na koniec posyp cukrem pudrem i przechowuj pod przykryciem.

Wskazówki:

  • Do przepisu najlepiej użyć silikonowych foremek. Od papierowych papilotek troszkę ciężej odchodzą, ponieważ w przepisie nie ma zbyt dużo tłuszczu (ale nadal są wilgotne w środku!).
  • Dobrą opcją jest też zrobienie własnych papilotek z papieru do pieczenia – tutaj babeczki świetnie odchodzą od papieru po upieczeniu.
  • Używając silikonowych foremek wychodzi ok. 16 muffinek. Kaloryczność jednej sztuki zależy od tego ile ich przygotujesz, stąd makro dla całego przepisu 🙂

Makro dla całego przepisu:

  • kaloryczność: 1677 kcal
  • białko: 57,8 g
  • tłuszcze: 79,6 g
  • węglowodany: 171,5 g

Wolisz od czasu do czasu zjeść tradycyjne ciasto czy częściej wybierasz domowe ciasta w zdrowszej wersji?

Komentarze

Komentuj jako gość:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

lub