Blog

ikonka powrotu
Wróć
16.06.2020

Wrapy z hummusem – na obiad, kolację lub na wynos, do pracy

Na szybko
hummus , obiad , przekąska , przepis , wrapy
wrapy z hummusem drlifestyle

Informacje podstawowe

Typ dania: kolacja, obiad
Kuchnia: bliski wschód
Dieta: wegańska, wegetariańska
Porcje: 1
Czas przygotowania: 20 min

Zanim wypróbujesz ten przepis, przemyśl sprawę.

Istnieje duże ryzyko, że sklepowy hummus przestanie Ci smakować :)! Ta konsystencja jest boska! Podaję przepis na duuuużą porcję 🙂

Hummus

Lista składników:

  • 400 g ciecierzyca (ugotowana lub konserwowa)
  • 40 ml oliwa z oliwek
  • 2 ząbki czosnek
  • 1 łyżeczka kmin rzymski
  • 4 łyżki pasta tahini (w Biedrze nie ma, w Lidlu jest)
  • 2 łyżki sok z cytryny
  • sól (do smaku)
  • aquafaba ((pozostała woda z gotowania ciecierzycy lub ta z puszki/słoika))
  • papryka mielona suszona (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Do malaksera lub miski (jeśli używasz blendera ręcznego typu żyrafa) przesyp ciecierzycę, dodaj oliwę, czosnek, kmin rzymski, sok z cytryny i tahini.
  2. Zacznij miksować wszystkie składniki. Powoli dodawaj aquafaby, aż do uzyskania gęstej, lecz gładkiej masy.

Opcjonalnie papryka słodka i/lub ostra (możesz podzielić całość na dwie porcje i jedną z nich dopaprycznić).

Poleca się na weekendowe spotkania ze znajomymi! Jeśli uda Ci się schować przed nimi chociaż trochę ;), wykorzystaj go jako smarowidło do kanapek albo urozmaicenie sałatek.

W szczelnym pojemniku, w lodówce może stać do 5 dni. Dobrze znosi mrożenie.

Problem polega na tym, że zazwyczaj znika tak szybko, że nie ma czego mrozić 🙂