Blog

powrót
Wróć
30.01.2023

Falafel z Lidla – recenzja wegańskich kotlecików

Dietetyka
--
ciecierzyca, dieta roślinna, dieta wegańska, falafel, kotleciki wegańskie, produkt z lidla, recenzja
falafel z lidla recenzja

Falafele, wegańskie kotleciki – dlaczego dziś o nich mowa? Dieta z większą ilością produktów roślinnych zamiast mięsa staje się coraz popularniejsza. Podobnie rośnie asortyment produktów wegańskich/wegetariańskich czy zamienników mięsa z Lidla czy Bierdronki.

Czy zawsze będą one dobry wyborem? Wegańskie/roślinne = super zdrowe?

Niestety nie. Takie hasła nie powinny być jedyną determinantą Twoich sklepowych wyborów. Dlatego zawsze zachęcam do czytania składów produktów.

Wegańskie nie zawsze znaczy zdrowe

wegańskie kotleciki z lidla

Roślinne alternatywy nierzadko są mocno przetworzone, mają sporo tłuszczu i nasyconych kwasów tłuszczowych, a przy tym mało białka i sporo soli (np. wegańskie sery na bazie oleju kokosowego, plastry podobne do szynki w roślinnym wydaniu czy kotleciki na bazie mało wartościowego białka pszennego i oleju). Dzięki analizie etykiet produktów masz możliwość świadomych zakupów i wyboru lepszej opcji.

Sprawdź recenzję propozycji z wegańskiej oferty Lidla – roślinne kotleciki Vemondo.

Wegańskie kotleciki – recenzja falafeli z Lidla marki Vemondo:

  • Kotleciki na bazie ciecierzycy (68%), tak jak na falafela przystało 😉 Można “przemycić” strączki w posiłku. Każdy roślinny posiłek zamiast kolejnej porcji mięsa ma znaczenie! Dla Ciebie i środowiska.
  • Dalej w składzie cukinia, olej słonecznikowy, mąka pszenna, szpinak i przyprawy.
  • Kwas cytrynowy i kwas sorbowy to bezpieczne dodatki do żywności mające charakter konserwantów żywności, dlatego nie musisz się ich obawiać.
  • Falafele wzbogacone są w żelazo (4 mg/100 g) i witaminę B12 (0,78 µg) – w roślinnych produktach to zawsze na plus, jednak nie sugerowałabym się tym aspektem przy podejmowaniu zakupowych wyborów. Fortyfikowane produkty mogą mieć także kiepską jakość.
  • Stosunek białka do tłuszczu jest całkiem okej – białko 8,2 g/100 g, tłuszcz 8,8 g/100 g. Warto zwracać na to uwagę, część wegańskich/wegetariańskich produktów jest wysokotłuszczowa lub wysokowęglowodanowa z małą ilością białka.
  • Niska zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych (0,8 g/100 g) i wysoka podaż błonnika (7,6 g/100 g) na plus.
  • Szybkie do przygotowania: 5 min w piekarniku (bardziej zalecamy) lub 6 minut smażenia na patelni.
  • Do czego je zjeść? Przykłady:
    • w picie lub tortilli z warzywami i sosem jogurtowym z tahini,
    • z sałatką ze świeżych warzyw z dipem jogurtowym
    • z hummusem, kaszą i surówką z czerwonej kapusty.
    • z pieczonymi ziemniaczkami i tzatziki

Werdykt: Falafele z całkiem spoko składem. Mogą być urozmaiceniem posiłków nie tylko u osób jedzących roślinnie. Najlepiej bazować na nieprzetworzonych strączkach albo słoikowanych/puszkowanych, a w takiej formie jako uatrakcyjnienie bądź ułatwienie gotowania.

Skąd?: Lidl (oferta sezonowa)

Cena: 7,99 zł/200 g

Ile kalorii mają falafele z Lidla? Makro (100 g):

  • kaloryczność: 216 kcal
  • białko: 8,2 g
  • tłuszcz: 8,8 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,8 g)
  • węglowodany: 22 g (w tym cukry:1,9 g)
  • błonnik: 7,6 g
  • sól: 1,23 g

Ktoś już ich próbował? Dajcie znać czy smakowo też opłaca się kupić 🙂

Autor wpisu

Diety z marketów

Spodobał Ci się ten wpis? Obserwuj konto @dietyzmarketow na Instagramie - nad treściami czuwają dwie dietetyczki Monika Ciesielska i Weronika Kolasińska. Uczymy jak robić trochę zdrowsze zakupy w dyskontach

Komentarze

Komentuj jako gość:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

lub