Blog

Wróć
14.04.2022

Jak wybierać jajka w markecie?

Dietetyka
dietetyk radzi, jaja, jajka, muffiny jajeczne, porady, produkty z biedronki, tipy
jak wybierać jajka w markecie

Wielkanoc coraz bliżej, więc dziś tematycznie – będzie o tym jak wybierać jajka w markecie!

biedronka zrezygnowala z jajek 3

Czy wiesz, że…

  • Biedronka zrezygnowała ze sprzedaży jajek „trójek”.
  • Takich jajek nie sprzedaje już Kaufland, Netto oraz Makro.
  • Popularne markety takie jak: Lidl, Aldi, Auchan, Intermarche i wiele innych deklarują zaprzestanie sprzedawania jajek z chowu klatkowego od 2025 roku.

Jeśli podczas zakupów w markecie masz dylemat, które jajka wybrać, to:

  • Zastanów się, na czym ci zależy. Na komforcie życia zwierząt? A może tylko na niskiej cenie?
  • Jeśli możesz pozwolić sobie na nieco większy wydatek, zachęcamy do wyboru jajek “zerówek” albo “jedynek”.

Jakie są różnice pomiędzy jajkami „zerówkami” a „trójkami”?

jajka "3"

“3” – jaja z chowu klatkowego

Kury zamknięte są w ciasnych klatkach, bez dostępu do świeżego powietrza i słońca. Karmione wyłącznie paszą. Cena jajek jest najniższa. 

jajka "2"

“2” – jaja z chowu ściółkowego

Kury są zamknięte w hali wyłożonej ściółką, bez dostępu do świeżego powietrza, ale mają więcej przestrzeni niż kury z chowu klatkowego.

jajka "1"

“1” – jaja z chowu wolnowybiegowego

Kury mogą wychodzić na świeże powietrze, a na noc zamykane są w klatkach. Karmione paszami. Zjadają również to, co znajdą na zewnątrz.

jajka "0" ekologiczne

“0” – jaja z chowu ekologicznego

Kury hodowane ekologicznie, żywione karmą ekologiczną. Mają zapewniony wolny wybieg (a więc żywią się też tym, co znajdą na zewnątrz) oraz ściśle określone warunki bytowe.

Co musi znaleźć się na skorupce jajka? Obowiązkowe oznaczenia na sklepowych jajach:

  • kod systemu chowu kur (cyfra 0, 1, 2, 3)
  • oznaczenie państwa członkowskiego (np. „PL” dla Polski, „DE” Niemcy)
  • weterynaryjny numer identyfikacyjny składający się z 8 cyfr
a ty które jajka wybierasz?

PS: Święta Wielkanocne kojarzone są z jajkami i zgodnie z tradycją, w tym dniu raczej nie myślimy o tym, aby je ograniczać. I dobrze – życzymy Smacznego! 🙂 Choć jajka są źródłem cholesterolu pokarmowego, to nie można zapominać o tym, że zawierają szereg substancji odżywczych – pełnowartościowe, łatwo przyswajalne białko, witaminy, czy żelazo. I dlatego warto mieć je w swojej diecie. Zgodnie z normami żywienia w Polsce – zdrowi ludzie bez zwiększonego poziomu cholesterolu w surowicy krwi, mogą spożywać do 7 jaj tygodniowo. A jeśli lubicie jajka to łapcie przepis na te pyszne i sycące muffiny jajeczne :).

Oceń wpis
Średnia ocena: 0

Komentarze

Komentuj jako gość:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

lub
Ta strona używa ciasteczek.
Dowiedź się więcej.
Ok!