Gotowe pesto jest wygodnym rozwiązaniem do wielu potraw. Jednak często ląduje niezużyte w koszu, ponieważ szybko się psuje, a Ty nie wiesz co z nim przyrządzić. Skorzystaj z naszych propozycji posiłków z dodatkiem pesto.
1) makaron z pesto, ciecierzycą i pomidorkami
Łatwizna! Ugotuj makaron. Wymieszaj go z pesto, ciecierzycą (lub zastąp kurczakiem, tofu, fasolą, mozzarellą, łososiem) i pomidorkami.
2) tortilla z pesto, mozzarellą i szpinakiem
Przygotuj “Tik Tok Tortillę” z pesto! Placek posmaruj pesto, nałóż dodatki, złóż i podgrzej na suchej patelni/w opiekaczu.
3) grzanki z pesto, parmezanem i pomidorem
Ulubione pieczywo posmaruj pesto, posyp obficie parmezanem, połóż plastry pomidora i zapiecz w piekarniku lub na suchej patelni. Idealne na przekąskę dla gości!
4) sałatka z tortellini, mozzarellą i sosem pesto
Ugotuj tortellini. Pokrój ulubione warzywa (np. pomidorki, papryka, cebula). Mozzarellę pokrój w kostkę. Sałatę (rukola/roszponka/mix sałat) wymieszaj z tortellini, warzywami, mozzarellą i pesto.
5) gotowe pesto z pieczonym łososiem i mozzarellą
Oczyszczony filet z łososia dopraw solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Ułóż go na blaszce z papierem do pieczenia i posmaruj pesto. Pomidora pokrój w plastry i połóż je na pesto. Na wierzch zetrzyj mozzarellę i piecz ok. 20 minut.
6) gnocchi w pesto z parmezanem, szpinakiem i pomidorkami
Ugotuj gnocchi. Następnie wymieszaj je z pesto, startym parmezanem i pomidorkami.
7) risotto z zielonym pesto, groszkiem i krewetkami
Przygotuj risotto z groszkiem i krewetkami swoim ulubionym sposobem, a na koniec wymieszaj je z pesto.
8) pieczone ziemniaczki z jogurtem pesto
Ziemniaki pokrój w łódeczki. Dopraw ulubionymi przyprawami. Upiecz do miękkości ok. 40-45 minut. Pesto wymieszaj z jogurtem naturalnym i jedz z ziemniaczkami.
TIP – masz gotowe pesto, którego już nie potrzebujesz – zamroź je!
Polecamy foremki do lodu albo silikonowe foremki na muffiny. Zamrożone pesto wystarczy wymieszać z ciepłym makaronem, aby się rozmroziło. W Diecie Lidlowej i Jadłospisie z Biedry również wykorzystujemy ten sposób. Po otwarciu część zużywamy, a część mrozimy na kolejny tydzień – my też nie lubimy wyrzucać jedzonka i pieniędzy.
Do czego wykorzystujesz pesto? Podziel się swoimi pomysłami 🙂
10 (a może i więcej?) lat temu wrzuciłam na bloga pierwszy darmowy jadłospis do Biedronki. Pamiętam, że byłam wtedy zmęczona dietami, które wymagały objazdu pięciu sklepów, krojenia 113,53 gramów kurczaka…
Zdrow(sz)y styl życia to dla mnie priorytet. Wiem, co mi służy, co powinnam jeść, a co najlepiej omijać szerokim łukiem. A jednak… nawet mnie czasem trudno odmówić Pringlesom albo frytkom…
Na diecie nie trzeba rezygnować z przyjemności jedzenia. Smak to coś więcej niż tylko kalorie – to też satysfakcja z posiłku, uczucie sytości i mniejsze ryzyko podjadania. Dlatego warto zaprzyjaźnić…
PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń hormonalnych u kobiet, które może współwystępować z insulinoopornością, problemami z płodnością, trądzikiem czy trudnościami z utrzymaniem prawidłowej masy ciała. Wpływ diety na przebieg PCOS…