Blog

powrót
Wróć
01.07.2020

Wytrawne gofry, które przygotujesz także na patelni

Przepisy
--
gofry wytrawne

Komu, komu późne, królewskie, niedzielne śniadanie?

LUBISZ GOFRY? TO ŁAP PRZEPIS (można zrobić też na patelni)! 🙂

Przepis na wytrawne gofry

gofry wytrawne

Składniki na suche gorfy

  • 160 g mąka pszenna
  • 0,5 łyżeczka proszek do pieczenia
  • 2 jajko
  • 20 g oliwa
  • 150 g mleko
  • 50 g woda
  • 1 łyżka oregano

Dodatki w wersji “na bogato” 🙂

  • 1 kulka mozarella (light)
  • 4 plasterek szynka parmeńska
  • 4 łyżka czerwone pesto (lub suszone pomidory zmiksowane z czosnkiem, słonecznikiem i parmezanem)
  • sól
  • pieprz

CIASTO NA GOFRY: 920kcal, 38g białka, 110g węglowodanów, 33g tłuszczu
DODATKI: 452 kcal, 35g białka, 7g węglowodanów, 31g tłuszczu
Średnio na 4 porcje (gofry+dodatki), 1 porcja = 343 kcal, 18g białka, 30g węglowodanów, 16 g tłuszczu.

Smacznego! Polecam podawać z prostą sałatką – rukola, pomidorki koktajlowe, lekki sos winegret. Przyda się tu więcej warzyw.

Pssst. Jeśli chcesz odchudzić gofry, zrezygnuj z mozzarelli i szynki. Z samym pesto też dają radę.

Autor wpisu

Łukasz

Woźny w firmie żony. Ja tu tylko sprzątam...