Blog

ikonka powrotu
Wróć
02.03.2022

Przepis na bataty w soczewicowym sosie pomidorowym

bataty , jedzenie , przepis , rozgrzewające dania , soczewica , ziemniak
przepis na bataty w sosie

Informacje podstawowe

Nie ma słońca, jest szaro buro i ponuro, to chociaż zróbmy sobie ciepełko od środka. Bataty przybywajcie!

Bataty – słodkie ziemniaki

Są domy, gdzie trudno wyobrazić sobie obiad bez ziemniaków. I super – w zdrowej i zbilansowanej diecie na pewno jest na nie miejsce . Ziemniaki są niskokaloryczne i zawierają szereg właściwości odżywczych (są np. bogate w potas i witaminę C), a także cechują się wysokim indeksem sytości (w gotowanej wersji). Po ich zjedzeniu nie musisz się zatem martwić, że zaraz zacznie Ci burczeć w brzuchu. Jeśli, więc lubisz ziemniaki i chętnie eksperymentujesz w kuchni, to na pewno zaciekawi Cię nasz przepis na rozgrzewające danie z „krewnymi” zmieniaków zaa oceanu – batatami. Bataty smakują trochę jak marchewkowe ziemniaki, potrafią podbić smak niejednej potrawy, a pod względem wartości odżywczych wcale nie odstają od tradycyjnych kartofli – warto je mieć w swoim menu:)

Bataty w sosie pomidorowym z pieczywem

To rozgrzewające danie możesz przygotować na dwa dni i mieć z głowy codzienne gotowanie. Do dania pasuje zarówno pieczywo, jak i kasza albo ryż. Możesz dobiałczyć posiłek makaronem z soczewicy (dostępnym zarówno w Lidlu, jak i Biedronce).

Składniki (na dwie porcje):

  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 2 łyżki soczewicy czerwonej
  • 1 batat
  • 125 mozzarelli light
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 czerwona cebula
  • 4 kromki pełnoziarnistego chleba
  • Przyprawy: po pół łyżeczki kminu rzymskiego, papryki słodkie, za’ataru (opcjonalnie)i łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

  1. W małym garnku zagotuj wodę. Bataty obierz ze skórki, pokrój w plasterki. Podgotuj je przez 10 min.
  2. W międzyczasie obierz cebulę, pokrój w półksiężyce. W głębokiej patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i smaż mieszając 3-4 min. Wlej passatę, dodaj przyprawy i doprowadź do wrzenia. Następnie wsyp suchą soczewicę, dodaj wodę i gotuj całość pod przykryciem na małym ogniu przez 10 min. 
  3. Po tym czasie ułóż plasterki batata w sosie, na wierzch rozszarp mozzarellę. Gotuj całość pod przykryciem jeszcze przez ok. 5 min. Zjedz z pieczywem lub innym dodatkiem.

Makro (dla jednej porcji):

kalorie: 494 kcal
białko: 24.7g
węglowodany: 67.7g
tłuszcze: 10.1g

I jak, dasz się namówić na to danie? 🙂 Jeśli lubisz bataty tak jak my, to koniecznie spróbuj też naszej sałatki ze słodkimi ziemniaczkami :).

Komentarze

Komentuj jako gość:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

lub