Artykuł opracowany we współpracy z ekspertami Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) w ramach kampanii #EUChooseSafeFood.
Na początek mały apel: bądźmy dla siebie wyrozumiali. W wirze codziennych obowiązków łatwo zapomnieć o nawet najbardziej oczywistych zasadach obchodzenia się z żywnością, co nie oznacza, że jesteśmy nieodpowiedzialnymi bałaganiarzami, tylko że czasami mamy dużo za dużo na głowie. Może po lekturze tego wpisu uda się pamiętać o dobrych nawykach w kuchni trochę częściej?
Dziś przypomnimy 5 podstawowych kroków, które obejmują:
Przejdźmy do praktyki!
Surowe mięso czy ryby to produkty, przy których powinniśmy zachować większą ostrożność, ponieważ:
EFSA PRZYPOMINA
Nie używaj tej samej deski, noży do owoców, warzyw i mięsa.
Jeśli nie planujesz spożycia zakupionej żywności w ciągu kilku dni, zamroź ją.
Przyznaję bez bicia – przy wykładaniu zakupów w biegu, umieszczam je losowo, nie zwracając uwagi na wybór półki. To błąd, bo nie lubię marnować jedzenia, a serek wiejski umieszczony na górnej półce lodówki smakuje kiepsko już kilka dni przed końcem daty.
No to przypomnę (sobie też!), że jeśli nie lubimy wyrzucać jedzenia, a tym samym pieniędzy, do śmieci, to trzeba się polubić z rozsądnym zagospodarowaniem lodówki.
Im wyższa półka, tym cieplej:
Lodówkę warto regularnie sprzątać i myć – półki najwygodniej wrzucić do zmywarki i ustawić na najwyższą temperaturę.
EFSA PRZYPOMINA
Jeśli nawet na małej części produktu zauważasz podejrzany nalot, biało-niebieskawe plamki, to niestety znak, że trzeba go wyrzucić w całości. Nie pomoże wykrojenie spleśniałego skrawka. Plamka pleśni to objaw, że w całym produkcie występują np. mikotoksyny, które są niebezpieczne dla zdrowia.
Mycie rąk jest super! A w kontekście rozprzestrzeniania się zatruć pokarmowych może być decydującym czynnikiem wpływającym na bezpieczeństwo żywności.
EFSA PRZYPOMINA
Mycie rąk jest szczególnie ważne:
Jasne, dużo zależy od producentów, firm zajmujących się logistyką, warunków przechowywania jedzenia przez sklepy, ale od momentu zakupu odpowiedzialność za bezpieczeństwo żywności spada już na nas, konsumentów. Czyste ręce, kuchnia, sprzęty, to podstawy, o które warto dbać.
Na diecie nie trzeba rezygnować z przyjemności jedzenia. Smak to coś więcej niż tylko kalorie – to też satysfakcja z posiłku, uczucie sytości i mniejsze ryzyko podjadania. Dlatego warto zaprzyjaźnić…
PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń hormonalnych u kobiet, które może współwystępować z insulinoopornością, problemami z płodnością, trądzikiem czy trudnościami z utrzymaniem prawidłowej masy ciała. Wpływ diety na przebieg PCOS…
W dzisiejszych czasach cukier stał się jednym z największych wrogów naszej diety. W mediach społecznościowych czy w rozmowach ze znajomymi często słyszymy: cukier uzależnia jak kokaina, cukier zabija. Wytykamy go…
“Nie stresuj się tak” – ale by było pięknie, jakby ten tekst kiedykolwiek zadziałał na kogoś, kto jest w swoim szczytowym momencie stresu. Proces odzyskiwania wewnętrznej równowagi jest bardzo złożony…