Blog

powrót
Wróć
07.02.2017

Pasta z awokado FIT 5 pomysłów + jak wybrać dojrzałe awokado?

Dietetyka
--
pasta z awokado

Jeśli ten wpis miałby być tak krótki, jak przepis na pastę z awokado, musiałabym go skończyć mniej więcej teraz. O, wstęp, zakończenie, kropka i koniec.

Jak smakuje awokado?

Awokado jest owocem o niepowtarzalnej konsystencji. Awokado jest kremowe, gładkie, oleiste, charakteryzuje się delikatnym, nienachalnym smakiem. Pasta z awokado strukturą i smakiem przypomina pastę jajeczną. Nie bez powodu awokado jest stosowane jako zamiennik jajek w kuchni wegańskiej.

Jak wybrać dojrzałe awokado?

Kiedy awokado jest dojrzałe i dobre do zjedzenia?
  1. Wybierz owoc o ciemno zielonej skórce
  2. Delikatnie ściśnij owoc palcami – powinno być dość miękkie, ale też sprężyste i szybko wrócić do pierwotnego kształtu

Moja Czytelniczka Paulina pracowała kiedyś przy sortowaniu awokado i podzieliła się wskazówką:

Nauczono mnie że jak weźmiesz awokado w dłoń i lekko ściśniesz wewnętrzną stroną dłoni, to jeśli lekko się ugina lub jest całkiem miękkie to można śmiało szamać:). Jeśli jest za twarde to zdecydowanie za wcześnie, musi wtedy leżakować.

Ciekawy sposób proponuje też Daria z bloga www.mistrzynicodziennosci.pl

Jeśli znajdziesz odpowiednio miękkie awokado, to trzeba oderwać „ogonek” – jeśli pod nim jest jasny kolor awokado, to super, będzie pyszne. Jeśli brązowe – za późno.

Pasta z awokado na kanapki

Składniki

  • 1 dojrzałe awokado
  • czosnek
  • sok z cytryny
  • przyprawy: pieprz, sól gruboziarnista (w małych ilościach!)

Sposób przygotowania:

  1. Znajdź świętego Graala, czyli dojrzałe awokado
  2. Rozgnieć awokado widelcem
  3. Dodaj do niego czosnek (posiekany lub przeciśnięty przez praskę), przyprawy i łyżeczkę soku z cytryny

I już!

pasta z soczewicy

Na zdjęciu widzicie pyszną pastę z soczewicy, która może stanowić godną konkurencję dla tradycyjnego pasztetu.

Pasta z awokado i jajka

  • składniki: 1 dojrzałe awokado, 3 ugotowane na twardo jajka, 1 ząbek czosnku, łyżeczka oliwy z oliwek, łyżeczka soku z cytryny, sól i pieprz, opcjonalnie: szczypiorek
  • jajko i awokado pokroić w kostkę, dodać pozostałe składniki, całość wymieszać

Pasta z awokado i ciecierzycy – świetny pomysł na śniadanie białkowo-tłuszczowe

  • składniki: 1 dojrzałe awokado, 1 szklanka ciecierzycy (ugotowanej lub konserwowej), 1 ząbek czosnku, łyżeczka soku z cytryny, sól i pieprz, opcjonalnie: szczypiorek
  • awokado i ciecierzycę rozgnieść widelcem, dodać pozostałe składniki, wymieszać

Pasta z awokado, suszonych pomidorów i pestek

  • składniki: 1 dojrzałe awokado, 5 suszonych pomidorów z oleju, 2 łyżki nasion słonecznika lub pestek dyni, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, mały ząbek czosnku, sól i pieprz, odrobina soku z cytryny, opcjonalnie ocet balsamiczny
  • suszone pomidory drobno posiekać, awokado rozgnieść, dodać pozostałe składniki, wymieszać (opcjonalnie: zblendować wszystkie składniki, choć może to wymagać użycia większej ilości oliwy)

Pasta z awokado i pomidorów czyli guacamole po polsku

  • składniki: 1 dojrzałe awokado, 1 pomidor, łyżeczka soku z limonki (ale skoro po polsku, to i cytryna może być), sól i pieprz, ząbek czosnku, opcjonalnie: świeża kolendra i 2-3 krople sosu tabasco
  • alternatywna wersja tej pasty to dodanie 4-5 rzodkiewek i 1/2 cebuli
  • awokado rozgnieść, pomidora drobno pokroić, dodać pozostałe składniki, całość wymieszać

 Smacznego!

 

Autor wpisu

Monika Ciesielska

Dietetyk, samozwańczy doktor Lifestyle - pisze lekko o sprawach wagi ciężkiej. Promuje zdrowe podejście do zdrowego stylu życia i pozytywne odchudzanie oparte na skutecznych, udowodnionych naukowo metodach. Lubi czekoladę i hamburgery, ale udało jej się schudnąć - Tobie też ułatwi zadanie.

Komentarze

Komentuj jako gość:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

lub
  • Rewelacja! Zapisuję 🙂 ja teraz jem awokado zamiast różnej maści smarowidło do kanapek i się uzależniłam 🙂 zwykle po prostu smaruję chleb awokado i na wierzch kładę warzywa + jakieś zioła do smaku. twoje przepisy to będzie ciekawe urozmaicenie.

  • Wow, sporo przepisów. Takie pasty mogą być świetną alternatywą na kanapki zamiast tych wszystkich chemicznych serków.

  • Mam pytanko 😉 Będą przepisy na kohersena ?

    • Będą się pojawiać regularnie raz w miesiącu we wpisach zjadam/spalam :).

  • Odkąd spróbowałam, nie wyobrażam sobie mojej kuchni bez awokado! Moje serce skradła najbardziej nutella – miksuję 1 awokado, dojrzałego banana, sparzone daktyle, 2 łyżki kakao. Pycha, do naleśników, omletów lub do zjadania w całości;)

  • Mam jeszcze inny przepis na pastę z awokado, którą mogłabym jeść codziennie! 🙂 Awokado rozgniatam z ugotowanym na półmiękko jajkiem oraz twarogiem chudym/półtłustym, po czym dodaję trochę jogurtu naturalnego, aby otrzymać łatwą do rozmarowania konsystencję. Na koniec przyprawiam dowolnie (czosnkiem/samą solą) i jeeeeem ze smakiem 🙂

  • No i muszę iść jutro do sklepu po awokado 😀 Na pewno zrobię pastę z czosnkiem, bo do tej pory zawsze jadłam pokrojone w plastry wgniecione w kromkę i posypane posiekanym czosnkiem 🙂

  • Podziwiam ludzi, którzy jedzą awokado. Skusiłam się na nie ostatnio i nie tego smaku się spodziewałam! Było po prostu obrzydliwe. Dałam mu szansę w dwóch daniach – to było najgorsze przeżycie w moim życiu 😀

  • To jeszcze awokado zblendować z fetą i cytryną/limonką, sól, pieprz i z pomidorem. Albo awokado, ogórek, rzodkiewka i na to wędlinę.

  • Ktoś ma jakieś rady na temat jajka zapiekanego w awokado? Nie wiem czy coś było nie tak z moim awokado, ale zawsze po wyjęciu z piekarnika było strasznie gorzkie.

    • Skropienie awokado sokiem z cytryny (jeszcze przed wbiciem jajka – w miejscu po pestce też) powinno załatwić sprawę i zapobiec powstawaniu gorzkiego smaku 🙂

      • Czasami niedojrzałe awokado jest po prostu gorzkie, też mi się parę razy takie trafiło i musiałam wyrzucić do kosza…

  • Robię pastę z awokado dokładnie w ten sam sposób! 😀 Uwielbiam, z narzeczonym wyjadamy czasem łyżeczką z miski ;P A najlepiej smakuje z pełnoziarnistą, żytnią grzanką…. Mniam 😉

  • Kocham awokado ☺ najbardziej lubie salatke skladniki jak caprese i do tego awokado ☺☺ i sok z cytryny.

  • Z nieba mi spadłaś z tymi przepisami ! Szukałam właśnie inspiracji na pastę z awokado ! 🙂

  • Moniko, czy uda mi się Ciebie spotkać na Congressus Dietetica w marcu? 🙂

    • W tym roku raczej mnie nie będzie.

  • Może to pytanie będzie głupie, ale czy jest jakiś limit na ilość zjadanego tygodniowo awokado? Innymi słowy – czy jest jakieś zalecenie, aby nie jeść, na przykład, więcej niż jednego/dwóch etc. awokado na tydzień? Ostatnio (chyba z racji sesji) mogłabym dosłownie się nim okładać, a nie chciałabym przesadzić 😀

    • Nie ma takiego zalecenia, na zdrowie! 🙂

      • Dziękuję za odpowiedź :*

  • Moj przepis: awokado, 2 jaja na twardo, 2 zabki czosnku, 2 suszone kawalki pomidora, sol, pieprz, sok z cytryny

    Pytanie z innej beczki – czy znasz moze jakas apke podobna do Fitatu ale do zarzadzania czasem? 😀 Jestem wielka zwolenniczka liczenia kalorii – traktuje to jako budzet i kontrole wydatkow dzieki czemu unikam podjadania czy przesadzania. Dobrze trafiaja do mnie twarde dane i liczby. Tak jak kiedys kalorie lecialy mi przez palce, tak teraz leci czas. Z natury jestem powolna i rozlazla i potrzebuje czegos gdzie mam odliczany czas i precyzyjnie moge wpisywac sobie zadania z czasem ich trwania itd. By miec taki swoj portfel minut, tak jak na Fitatu jest portfel kalorii. Znasz cos takiego?

    • Od lat używam Google Calendar i na moje potrzeby wystarcza. Kalendarz google pozwala nawet wyszukiwać czas na realizację poszczególnych zadań i pokazuje fajne powiadomienia. Na moje potrzeby wystarcza :). Czasami, gdy mam dużo zadań sięgam jeszcze do Any Do – pozwala sortować zadania na daty/okresy wykonania, skreślać zrobione, automatycznie przenosi niezrobione na drugi dzień.

      • Dzieki, obczaje 😀

    • Fitatu jest świetne!

  • Bardzo i to bardzo przydatny post!
    Zawsze robiłam najbardziej klasyczną wersję pasty, czyli awokado z sokiem z cytryny i przyprawami. Jednak ile można jeść to samo?! Twoje przepisy odrobinę urozmaicą moje posiłki 😉
    czytamogladampisze.blogspot.com

  • Uwielbiam awokado! 🙂

  • Wersja na słodko: awokado+kakao+banan+miód+kawałki orzechów=nutella:) (proporcje u mnie zawsze na oko;) taka za mnie farmaceutka;)

    • O rety muszę to wypróbować! 🙂

  • Trochę nie mogę się przekonać do awokado, ale w końcu będę musiała :< Jak go kiedyś jadłam, to jedyne skojarzenie, jakie z nim miałam to smak gumy balonowej 🙂

  • Trochę nie mogę się przekonać do awokado, ale w końcu będę musiała :< Jak go kiedyś jadłam, to jedyne skojarzenie, jakie z nim miałam to smak gumy balonowej 🙂

  • Uwielbiam guacamole, chociaż troszkę zajęło mi przekonanie się do niego. Muszę spróbować Twoich innych propozycji, bo zapowiadają się smacznie 🙂

  • ooooo, mniam mniam mniam! Uwielbiam! 🙂