Blog

powrót
Wróć
15.08.2022

Pasta w stylu meksykańskim My Best Veggie – recenzja gotowca z Lidla

Dietetyka
--
gotowce, kuchnia meksykańska, lidl, pasta, recenzja
pasta w stylu meksykańskim lidl

Pasty ze strączków i warzyw to świetny zamiennik dla masła na kanapkach!

Pasta w stylu meksykańskim – czy to dobra alternatywna dla tradycyjnego smarowidła? Nawet jeśli tak, to nie oszukujmy się – masełko na chrupiącym chlebku to złoto! I spokojnie, nie trzeba z niego calkowicie rezygnować, ale na co dzień warto wybierać bardziej wartościowe zamienniki. A są one zdrowsze, bo mają: mniej tłuszczu i nasyconych kwasów tłuszczowych, a przy tym więcej białka, cennych witamin i składników mineralnych.

Z pewnością na półkach sklepowych znajdziecie wiele rodzajów warzywnych smarowideł. Dziś oceniamy jedną z gotowych past z Lidla. We wpisie znajdziecie też wskazówki czym kierować się przy wyborze kanapkowych past i do czego można je wykorzystać.

Pasta w stylu meksykańskim z Lidla:

pasta w stylu meksykańskim lidl
  • 55% składu to fasola – za to duży plus, większy udział roślinnego źródła białka w porównaniu do innych past. Przemycamy strączki!
  • Kolejne w składzie papryka czerwona 29% i olej rzepakowy – tłuszcz i inne warzywa niż strączkowe często bywają na przodzie składu, tutaj te proporcje są lepsze.
  • Dalej warzywa suszone, przyprawy – w tym sól i cukier, zioła i kwas cytrynowy (nieszkodliwy konserwant).
  • Pasta ma 181 kcal/100 g i 11,1 g tłuszczu – jest to stosunkowo mała zawartość tłuszczu. Większość past zawiera go więcej, niektóre nawet ok.30 g. Tłuszcz jest potrzebny w diecie, ale można go dostarczyć z bardziej wartościowych źródeł niż olej słonecznikowy/rzepakowy.
  • Białko: 6,4 g/100 g – spora zawartość w porównaniu do innych lidlowych past.

Przy wyborze past warzywnych warto szukać takich, gdzie na pierwszym miejscu są strączki lub warzywa, a nie źródło tłuszczu.

Gdzie wykorzystać pasty kanapkowe?

  • tortilla z warzywami
  • farsz do naleśników
  • sos do sałatki, makaronu
  • jako smarowidło do pankejków, omletów wytrawnych
  • jako dip do maczania warzywnych słupków lub nachosów
  • buddha bowl
  • zapiekane mini kanapeczki z bagietki na imprezę
  • przekąski z ciasta francuskiego

Werdykt: Smaczna, wartościowa pasta na bazie fasoli, która sprawdzi się nie tylko dla kanapek. Z pewnością jest to spoko opcja dla osób, które nie mają czasu/ochoty przygotowywać past w domu, a chcą dostarczyć roślinnego białka. Dobra na wynos. Dlatego warto spróbować!

Skład i makro pasty meksykańskiej z Lidla

Pasta w stylu meksykańskim - skład
Rozkład makroskładników pasty

Skąd?: Lidl

Cena: 2,99 zł/130 g

Makro (na 100 g):

  • kaloryczność: 181 kcal
  • białko: 6,4 g
  • tłuszcz: 11,1 g (w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0,8 g) 
  • węglowodany: 11 g (w tym cukry 5,1 g)
  • sól: 0,85 g

Lubicie pasty kanapkowe? Często korzystacie z tych gotowych ?:) Dajcie znać jakie są Wasze ulubione, a my podrzucamy Wam kilka przepisów na takie, które można zrobić szybko samemu w domu :).

Autor wpisu

Diety z marketów

Spodobał Ci się ten wpis? Obserwuj konto @dietyzmarketow na Instagramie - nad treściami czuwają dwie dietetyczki Monika Ciesielska i Weronika Kolasińska. Uczymy jak robić trochę zdrowsze zakupy w dyskontach

Komentarze

Komentuj jako gość:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

lub
  • Nie moje smaki 🙂