Gotujesz ryż w woreczku? Można to zrobić lepiej, czyli ugotować ryż bez woreczka i to na sypko!
Gotowanie ryżu bez woreczka może wydawać się trudnym zadaniem, ale nic bardziej mylnego! Wystarczy kilka kroków, potem trochę czasu oczekiwania i można zajadać się ryżem w wielu potrawach, na jakie tylko masz ochotę.
Wersji ryżu jest naprawdę sporo, ale dzisiaj zajmiemy się jedynie trzema odmianami: basmati, parabolicznym i brązowym.
Część osób może pewnie nawet nie wyobrażać sobie, że ryż można ugotować inaczej niż bez woreczka. A można! I bardzo polecam ten sposób. W mojej opinii, jak już raz ugotuje się go w ten sposób, to taki z woreczka już nie smakuje tak dobrze 😉
* BPA (bisfenol A) to substancja wykorzystywana do produkcji na przykład pojemników do przechowywania żywności, butelek wielokrotnego użytku, puszek z żywnością i napojami itd. Ma strukturę zbliżoną do ludzkich estrogenów (hormonów płciowych) i dzięki temu może wchodzić w interakcje z układem hormonalnym. Od jakiegoś czasu dyskutuje się na temat dokładnej oceny zagrożeń dla zdrowia związanych z obecnością bisfenolu A (BPA) w środkach spożywczych, ponieważ istnieje wiele przesłanek, że związek ten może zaburzać m.in. pracę układu rozrodczego, odpornościowego i gospodarki hormonalnej organizmu. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) na podstawie nowych badań naukowych obniżył niedawno TDI (tolerowane dzienne spożycie) BPA z 4 miligramów na kilogram masy ciała do 0,2 nanogramów na kilogram masy ciała. Pod kątem temperatury i podgrzewania plastikowych woreczków z kaszą/ryżem, to niektórzy autorzy sugerują, że wyższa temperatura jest istotnym czynnikiem wpływającym na migrację bisfenolu A do produktu [1, 2, 3, 4].
Nawet jeśli kupujesz ryż w opakowaniach, gdzie ziarenka są w woreczkach, warto je wysypać do gotowania. Nie musisz gotować od razu całej zawartości woreczka. Możesz ugotować tyle ile chcesz. Taki woreczek potem można zamknąć klipsem/spinaczem/gumką recepturką i wykorzystać na później. Przechowuj w suchym miejscu, tak jak i resztę takich produktów.
* Ale warto to kontrolować w trakcie gotowania. Ryż brązowy jest dość specyficzny, więc może się okazać, że wyjątkowo Twój ryż będzie potrzebował trochę więcej wody. Jeśli chcesz, możesz też zagotować większą ilość wody w rondelku np. na 100 g ryżu – 600 g wody, wsypać do niej przepłukany na sitku ryż, gotować przez 30 minut, a następnie odsączyć go z nadmiaru płynu na sitku.
Szukasz pomysłów na dania z ryżem? Koniecznie sprawdź przepis na kurczaka curry z warzywami w mleczku kokosowym.
Bez woreczków można ugotować również wszystkie kasze! Smakują dla mnie o wiele lepiej ugotowane solo niż w woreczku. Warto spróbować i samemu się przekonać.
Ryżowar to urządzenie do przygotowywania ryżu (choć nie tylko!). Jest łatwy w obsłudze i jeśli tylko wsypiesz odpowiednią ilość ryżu i wody, sam przygotuje idealny ryż, a potem jeszcze podtrzyma jego temperaturę przez kilka godzin.
Ryżowar odpowiednio podgrzewa wodę i tworzy parę wodną, zapewniając równomierne gotowanie ryżu bez konieczności kontrolowania i mieszania. Przygotowany ryż jest ugotowany na sypko. Przygotujesz w nim też płatki owsiane, dania mleczne i zupy, a niektóre modele pozwalają także ugotować warzywa na parze. Nic się nie przypala do ścianek, a Ty nie musisz sprawdzać czasu gotowania i tego, czy przypadkiem nie przypala Ci się garnek na kuchence. Fajnie co? 😉
A Ty jak gotujesz ryż? W woreczku czy bez? A może z pomocą ryżowara? 🙂
PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń hormonalnych u kobiet, które może współwystępować z insulinoopornością, problemami z płodnością, trądzikiem czy trudnościami z utrzymaniem prawidłowej masy ciała. Wpływ diety na przebieg PCOS…
W dzisiejszych czasach cukier stał się jednym z największych wrogów naszej diety. W mediach społecznościowych czy w rozmowach ze znajomymi często słyszymy: cukier uzależnia jak kokaina, cukier zabija. Wytykamy go…
“Nie stresuj się tak” – ale by było pięknie, jakby ten tekst kiedykolwiek zadziałał na kogoś, kto jest w swoim szczytowym momencie stresu. Proces odzyskiwania wewnętrznej równowagi jest bardzo złożony…
Zaburzenia z napadami objadania się (BED) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń odżywiania, które charakteryzuje się utratą kontroli nad jedzeniem i towarzyszącym temu poczuciem winy. Choć sporadyczne przejedzenie zdarza się…