Płatki drożdżowe – HIT czy KIT? Zansz ten produkt? :). Sprawdź z czego powstają płatki, jakie mają właściwości i gdzie je można zastosować!
Płatki drożdżowe powstają z drożdży nieaktywnych (głównie Saccharomyces cerevisiae), które poddaje się wysokiej temperaturze, a następnie wysusza i nadaje odpowiednią formę. W konsystencji przypominają bułkę tartą.
Płatki drożdżowe to produkt, którego używa się raczej jako dodatek do dań niż bazę (choć w sosach przydają się większe ilości), więc spożywana jednorazowa porcja nie jest bardzo istotnym źródłem makro i mikroskładników. Jednak to kolejny krok do smaczniejszej, zdrowszej, bardziej urozmaiconej diety!
Płatki drożdżowe są niestety mało popularne w Polsce, choć nie można odmówić im wielu właściwości odżwyczych (jak i walorów smakowych). W zależności od producenta płatków mogą występować drobne różnice w składzie:
Spokojna głowa, u nas w ekipie obowiązuje totalne serowe love, więc nie zamierzamy Cię przekonywać, żeby rzucić ser i od teraz jeść tylko płatki. Płatki drożdżowe nadają serowo-orzechowego posmaku potrawom, dlatego osoby na diecie roślinnej tęskniące za parmezanem powinny koniecznie wypróbować ten produkt! Ponadto 2 łyżki płatków drożdżowych (10 g) to mniej niż 40 kcal i ok. 4-5g białka – zatem dużo smaku, mało kalorii, mniej tłuszczu i nasyconych kwasów tłuszczowych niż w wspomnianym serze :).
Najlepiej online, to najbardziej ekonomiczna opcja, np. Targroch, Krukam, Kuchnie Świata.
Poza tym znajdziesz je w sklepach ze zdrową żywnością, a niekiedy i w markecie (np. carrefour) czy drogerii typu Rossman. Niestety nie są dostępne w Lidlu ani Biedronce, ale śmiało możecie dodawać je na własną rękę do Diet z marketów.
Więc dla nas to… HIT! Ciekawe urozmaicenie w diecie.
Daj znać, czy korzystasz z płatków drożdżowych. Gdzie je dodajesz?
10 (a może i więcej?) lat temu wrzuciłam na bloga pierwszy darmowy jadłospis do Biedronki. Pamiętam, że byłam wtedy zmęczona dietami, które wymagały objazdu pięciu sklepów, krojenia 113,53 gramów kurczaka…
Zdrow(sz)y styl życia to dla mnie priorytet. Wiem, co mi służy, co powinnam jeść, a co najlepiej omijać szerokim łukiem. A jednak… nawet mnie czasem trudno odmówić Pringlesom albo frytkom…
Na diecie nie trzeba rezygnować z przyjemności jedzenia. Smak to coś więcej niż tylko kalorie – to też satysfakcja z posiłku, uczucie sytości i mniejsze ryzyko podjadania. Dlatego warto zaprzyjaźnić…
PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń hormonalnych u kobiet, które może współwystępować z insulinoopornością, problemami z płodnością, trądzikiem czy trudnościami z utrzymaniem prawidłowej masy ciała. Wpływ diety na przebieg PCOS…