To już ostatni artykuł opracowany we współpracy z Europejskim Urzędem ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) w ramach kampanii #EUChooseSafeFood, która ma na celu pomóc obywatelom w krytycznym myśleniu o ich codziennych wyborach żywieniowych.
Wraz ze specjalistami EFSA przygotowałam artykuły:
Dziś ekspert – dr Jacek Postupolski, Kierownik Zakładu Bezpieczeństwa Żywności oraz Zastępca Dyrektora ds. Żywienia i Bezpieczeństwa Żywności, odpowie na dodatkowe pytania, które zadawaliście w trakcie kampanii.
Składniki na etykiecie powinny być podawane w kolejności malejącej ich masy, tzn. ten składnik, którego jest w produkcie najwięcej, należy podać na pierwszym miejscu.
Informacja ta powinna być poprzedzona wyrazem: składniki.
Jest grupa produktów, do których nie ma obowiązku podawania składu, np.:
Dociekliwym polecam zajrzeć na stronę Głównego inspektoratu Sanitarnego, gdzie są dobrze opisane podstawowe informacje: https://www.gov.pl/web/gis/podstawowe-wymagania-dotyczace-znakowania-zywnosci
Komunikaty o ostrzeżeniach znajdziecie:
Zdecydowanie opracowane przez WHO “Pięć kroków do bezpieczniejszej żywności”. Są to:
Około 50% zatruć pokarmowych w Polsce pochodzi z niedostatecznej higieny podczas przygotowania posiłków w warunkach domowych, tak więc należy na te zasady zwrócić wielką uwagę.
Zgodność deklarowanego składu ze składem faktycznym jest bardzo ważnym problemem. W niektórych sytuacjach może dojść do poważnego zagrożenia dla zdrowia, np. jeżeli w produkcie pojawi się alergen, który nie jest deklarowany na opakowaniu.
W wielu przypadkach mamy do czynienia z fałszowaniem produktu, w wyniku czego konsument może ponieść straty finansowe, gdyż otrzymuje produkt gorszej jakości lub nieodpowiedni dla niego. Zaufanie konsumentów zostało naruszone przez skandale żywnościowe w ostatnich latach, z których większość była związana z fałszowaniem produktów lub z nieuczciwymi praktykami producentów.
Walka takimi procederami jest bardzo trudna, ale zarówno na poziomie Komisji Europejskiej jak i w Polsce kładzie się coraz większy nacisk na ten problem.
To jest materiał na kilkudniowe seminarium. Podstawowe informacje:
Nie kupiłbym suplementu którego nie potrzebuję :). Suplementy diety należy kupować i spożywać jeżeli mamy taką konieczność, np.: niedobory jakichś witamin lub substancji mineralnych, co powinno być ustalone podczas konsultacji z dietetykiem lub lekarzem i, najlepiej, potwierdzone wynikami badań.
Odradzam kupno suplementów z niepewnych źródeł – np. sprzedaż domokrążna lub ze sklepów internetowych o nieustalonym statusie – bez podanego fizycznego adresu firmy, pochodzących z jakiś egzotycznych miejsc. W przypadku kłopotów możliwość reakcji lub dochodzenia swoich praw może być bardzo trudna.
Jeżeli przypuszczamy, że mogliśmy zatruć się jedzeniem, to bezpośrednio po jedzeniu możemy zastosować metodę “dwa palce w gardło”, czyli doprowadzić do wymiotów. Sytuacja jest trudniejsza, jeżeli mamy takie podejrzenia po dłuższym czasie – jeżeli wtedy widzimy objawy chorobowe, to musimy zgłosić się do lekarza.
Zdecydowanie mit – nie znam wyników takich badań, które by tego dowodziły ani zaleceń jakiejkolwiek międzynarodowo uznanej lub rządowej organizacji zajmującej się bezpieczeństwem żywności. Wszyscy zalecają dokładne mycie owoców i warzyw w wodzie przeznaczonej do picia. Dodatkowo, wysokie pH jakie ma roztwór sody może spowodować rozkład witamin z owoców i warzyw. Owoce i warzywa myjemy po prostu w wodzie z kranu.
10 (a może i więcej?) lat temu wrzuciłam na bloga pierwszy darmowy jadłospis do Biedronki. Pamiętam, że byłam wtedy zmęczona dietami, które wymagały objazdu pięciu sklepów, krojenia 113,53 gramów kurczaka…
Zdrow(sz)y styl życia to dla mnie priorytet. Wiem, co mi służy, co powinnam jeść, a co najlepiej omijać szerokim łukiem. A jednak… nawet mnie czasem trudno odmówić Pringlesom albo frytkom…
Na diecie nie trzeba rezygnować z przyjemności jedzenia. Smak to coś więcej niż tylko kalorie – to też satysfakcja z posiłku, uczucie sytości i mniejsze ryzyko podjadania. Dlatego warto zaprzyjaźnić…
PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń hormonalnych u kobiet, które może współwystępować z insulinoopornością, problemami z płodnością, trądzikiem czy trudnościami z utrzymaniem prawidłowej masy ciała. Wpływ diety na przebieg PCOS…