Blog

ikonka powrotu
Wróć
03.06.2016

Pyszna sałatka z buraków, jabłka i awokado

przepis , sałatka

Informacje podstawowe

Smakuje nawet zatwardziałym mięsarianom, na co dzień gardzącym zieleniną. Jest pożywna, sycąca, zdrowa, dietetyczna i przede wszystkim – przepyszna.

Nieoczywiste połączenie składników daje oryginalny, ale nieprzekombinowany efekt. Daję okejkę, a Was zachęcam do wypróbowania!

Składniki (na dwie duże porcje sałatki z buraków)

sałatka z buraków
  • 2 małe buraki (150 – 200 g)
  • 1 jabłko (100 – 150 g)
  • 1 awokado (około 140 g)
  • 4 łyżki słonecznika (40 g)
  • 2 garści mixu sałat (lub dowolna sałata, rukola, szpinak, jarmuż – zielone mile widziane!)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
    Przyprawy jak zwykle wedle uznania (nie żałujcie sobie!)
  • sok z cytryny
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • łyżka świeżo posiekanego szczypiorku
  • mnóstwo przypraw: czosnek (3 ząbki), bazylia (preferowana świeża), oregano, papryczka chilli, suszone pomidory, pieprz, odrobina soli (o obniżonej zawartości sodu!)

Dietetyczna sałatka z buraków, awokado i jabłka

sałatka z buraków
  1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni
  2. 2 małe buraki pokroić w kostkę, umieścić w rękawie do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym, polać łyżką oliwy, przyprawić wedle uznania (ocet balsamiczny mile widziany), piec 50 minut
  3. 1 awokado obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do dużej miski, polać sokiem z cytryny (około 1 łyżki)
  4. Dodać 2 duże garści mixu sałat (lub zamiennika)
  5. 1 jabłko obrać, pokroić w cienkie plasterki, przekroić je na pół
  6. Słonecznik uprażyć na 1 małej łyżeczce oliwy z oliwek
  7. Wszystkie składniki (oprócz słonecznika) wymieszać w dużej misce, dodać pozostałą część oliwy z oliwek (około pół łyżeczki) i solidną ilość przypraw. Odstawić miskę do czasu upieczenia buraków.
  8. Dodać upieczone buraki, wymieszać
  9. Przełożyć sałatkę na talerze, posypać prażonym słonecznikiem

Idealnie smakuje w towarzystwie czerwonego wina!

Sałatka z buraków – kalorie i makroskładniki

sałatka z buraków

Wartości odnoszą się do jednej porcji (połowa składników z przepisu)

  • kcal – 345
  • B – 5,5 g
  • W – 17 g
  • T – 29 g

Lunch, obiad, kolacja?

Sałatka z buraków dobrze smakuje na zimno – bez problemu można zabrać ją do pracy czy szkoły. Sprawdzi się jako kolacja, lunch, a do obiadu może być dodatkiem do porcji mięcha!

Mam nadzieję, że sałatka z burakami posmakuje Wam równie bardzo, co sałatka z awokado, pomidorami i tuńczykiem czy moja ulubiona wersja klasycznego Cezara.

Znacie jakieś ciekawe przepisy z wykorzystaniem buraków?