Blog

ikonka powrotu
Wróć
06.06.2023

Prosty przepis chleb dla początkujących, bez sprzętu i talentu

Jednogarnkowe
chleb , drożdże , gluten , pieczywo , przepis
przepis na chleb drlifestyle

Informacje podstawowe

Typ dania: śniadanie
Kuchnia: polska
Dieta: wegetariańska
Porcje: 1
Czas przygotowania: 9 h

Prosty przepis na chleb, który zawsze wychodzi. Chrupiąca, opalona skórka skrywa w sobie jędrną, mięsistą glutenową siatkę, które tworzą chleb, jaki pamiętasz z tej prawdziwej piekarni, z dzieciństwa. Składniki kosztują 3-4 złote (lub mniej, jeśli kupujesz 5-kilogramowe opakowania mąki), są dostępne w każdym sklepie. Ten chleb zrobisz bez robota kuchennego, ciasta nie trzeba wyrabiać! Wystarczy dosłownie:

  • wymieszać składniki (mąka, woda, drożdże, sól)
  • odstawić na 6 h
  • złożyć bochenek
  • upiec

Koniec historii! Ale po kolei: jak zrobić prosty chleb, który zawsze się udaje?

przepis na chleb który zawsze wychodzi

Składniki na chleb za 3-4 złote

  • 500 g mąki
  • Płaska łyżeczka suchych drożdży (około 3-4 g, zwykła waga kuchenna nie ogarnie).
    Drożdże świeże = drożdże suche x 2,4 (około 8-10 g)
  • 400 g zimnej wody
  • 15-20 g soli.

Zacznij przygotowywać około 9 h przed planowanym jedzonkiem.

Prosty przepis na chleb krok po kroku

  1. Wymieszaj składniki (2 minuty, niedbale, łyżką/szpatułą).
  2. Odstaw pod przykryciem na 6 h.
  3. Nagrzewaj piekarnik z naczyniem z pokrywką do 220-230 stopni.
  4. Stolnicę/blat/coś oprósz dodatkową mąką, nie żałuj sobie.
  5. Odwróć miskę z ciastem-breją 😀 do góry nogami, daj mu wypaść.
  6. Zwilż dłonie, pomóż resztkom ciasta się wydostać.
  7. Mokrymi dłońmi złap za róg ciasta, naciągnij na przeciwległy róg, powtórz 4x.
  8. Posyp ciasto mąką. Przykryj miską, odstaw na 20-30 minut.
  9. Zwilż ręce. Powtórz składanie ciasta.
  10. Wyjmij gorące naczynie UWAŻAJ NA ŁAPY.
  11. Wyłóż papierem do pieczenia, przenieś ciasto. Można posypać mąką przez sitko, będzie taka miła, mączna skórka.
  12. Piecz 35-40 minut w 220-230 stopniach.
  13. Zdejmij pokrywkę, piecz 25-35 minut w 200 stopniach. Można włączyć funkcję małej pary/wrzucić kostki lodu, pojemnik z wodą.
  14. NAJGORZEJ: studź na kratce z piekarnika minimum godzinę.

Wskazówka: można zrobić składanie bochenka chleba tylko raz, bezpośrednio przed wkładaniem do rozgrzanego naczynia. Struktura chleba będzie tylko troszkę mniej rozbudowana.

chleb z dodatkami
Masło, rozmaryn, oliwa, a może miód?

Przepis na chleb – porady

Jaka mąka do chleba?

Chleb wyjdzie ze zwykłej, uniwersalnej, nawet tortowej mąki, ale jeśli i tak kupujesz, wybierz chlebową (typ 650-750).

Jeśli w sklepie będzie kilka, kup mąkę z wyższą zawartością białka (info z tabelki wartości odżywczych).

PS. Przepis przetestowało już mnóstwo osób, dostałam wiadomości, że wyjdzie też z mąki pełnoziarnistej, orkiszowej i różnych innych. Jednak mąka pszenna typ 650-750 daje najładniejszą strukturę. Ale to już niuanse.

najlepsza mąka do pieczenia chleba
Jaką mąkę wybrać do pieczenia chleba?

W czym piec chleb?

  • Garnek rzymski – gliniany (mój: Browin 4l, do znalezienia na Allegro),
  • gar żeliwny
  • naczynie żaroodporne
  • cokolwiek z przykryciem i odpowiednie do wysokich temperatur

Garnek rzymski powinien być namoczony, ale mi się nie chce o tym pamiętać 🙈 długo już ze mną wytrzymał🤣

w czym piec chleb?
W czym piec?

Jak formować ciasto na chleb?

  • ciasto będzie się lepić do rąk (nie dodawaj z tego powodu mąki i nie zmieniaj przepisu!)
  • formuj wilgotnymi dłońmi, sprawnymi i szybkimi ruchami
  • składaj w sposób pokazany na obrazku
Jak formować ciasto na chleb?

Dodatkowe uwagi

  • można pominąć leżakowanie bochenka, złożyć od razu przed pieczeniem i wrzucić do gorącego naczynia
  • czasy pieczenia zależą od piekarnika, jeśli chleb wyjdzie za mokry, wydłuż czasy o 15%, – koniecznie piecz pod przykryciem w 1 etapie.

Wasze chleby

Na dowód, że przepis zawsze się udaje i był przetestowany na tysiące sposobów, poniżej zamieszczam kilka zdęć wypieków moich wspaniałych czytelniczek 🙂