Pesto z liści rzodkiewki, rzodkiewkowe pesto

Przepis na pesto rzodkiewkowe dla fanów kuchennego recyklingu. Chcesz zrobić pyszny obiad na bazie czegoś, co do tej pory wyrzucałeś? Do dzieła!
Podawać z makaronem (najlepiej pełnoziarnistym, około 100 – 120 g na porcję) i pomidorkami koktajlowymi.
Porcja pesto (połowa z powyższego przepisu) ma 460 kilokalorii w tym:
Z powodzeniem można podzielić pesto nawet na 4 porcje :).
Wysoka zawartość tłuszczu w pesto skutecznie obniża ładunek glikemiczny posiłku z dodatkiem dużej porcji makaronu.
Pesto rzodkiewki to sposób na smaczne, efektowne i tanie danie. Zakładając, że liście rzodkiewki nie kosztują nic (bo zostałyby wyrzucone) pesto z powyższych składników kosztuje około 2 złotych :). Na 2-4 porcje! W przypadku pesto bazyliowego cena wynosiłaby 6 zł (zakładając cenę 4 złote za doniczkę bazylii).
Liście rzodkiewki najczęściej po prostu się wyrzuca. Chyba, że pod ręką jest świnka morska czy królik. Bez podobnego inwentarza, losy rzodkiewki są zazwyczaj takie same – ląduje w koszu/na kompostowniku.
A czy liście rzodkiewki można jeść? Można. Liście rzodkiewki są jadalne. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że już je kiedyś jedliście, nawet o tym nie wiedząc. Kiełki rzodkiewki, to przecież również jej młodziutkie listki.
Zależnie od konkretnej rzodkiewki liście mogą być łagodne lub szorstkie. Jeśli zauważysz, że liście rzodkiewki są chropowate, mają zgrubienia, dobrym pomysłem będzie sparzenie ich przed użyciem. Lub bardziej międzynarodowo: blanszowanie. Co to takiego blanszowanie? Sparzenie wrzątkiem (poprzez polewanie wrzącą wodą lub zanurzenie na kilkadziesiąt sekund), a następnie natychmiastowe umieszczenie liści (czy innego produktu) w zimnej wodzie.
Na tle pozostałych zielsk wyróżnia je ostry posmak. W liściach rzodkiewki da się wyczuć nutę rzodkiewki. Zaskakujące :)!
W znanych mi wyszukiwarkach artykułów naukowych nie znalazłam zbyt wiele na temat korzyści zdrowotnych liści rzodkiewki. Nie znaczy to, że ich nie ma! Po prostu liście rzodkiewki nie znajdują się wysoko na liście zawodowych priorytetów naukowców.
Poniższe podpunkty opracowałam na podstawie źródeł: 1,2,3,4
Blendery w ruch, życzę smacznego!
Lunchbox do pracy to jedno z tych dorosłych wyzwań, które chciałoby się zlecić komuś innemu i nie pamiętać o tym przez kolejnych kilka lat. Męczy nas brak pomysłów, brak czasu,…
Kto nie kocha naleśników? Cienkie, delikatne, pełne smaku – klasyka, która nigdy się nie nudzi. Naleśniki z serem to idealna opcja zarówno na śniadanie, jak i na słodki obiad czy…
Fit muffinki – dlaczego je polecamy? Wypieki, w których trzeba wszystko wymieszać jedną łyżką są czasem najlepszym wyjściem kiedy chce się czegoś słodkiego, ale domowego albo gdy goście wpadają niedługo…
Zdrowy lunchbox do pracy lub na uczelnię to coś, co warto rozważyć, jeśli pracujesz poza domem i chcesz jeść zdrowiej na co dzień. Jedzenie na mieście jest pyszne, sama lubię…