Blog

powrót
Wróć
14.11.2022

Wegetariańskie klopsiki na kilka sposobów – 4 pomysły na fit posiłki z gotowcem

Dietetyka
--
gotowce, posiłek z gotowcem, produkty z biedronki, produkty z lidla, przepis, wegetariańskie klopsiki
wege klopsiki

Gotowe klopsiki – pomysł na posiłek dla zabieganych

Wegetariańskie klopsiki – przy kolejnych zakupach wrzuć je koniecznie do koszyka – nawet jeśli nie jesteś wege! Te produkty są po prostu smaczne i szybkie w przygotowaniu. A przecież każdy z nas czasem nie ma siły albo ochoty, aby coś samemu ugotować. I to jest okej!

Jeśli wegetariańskie klopsiki wpadną na obiad zamiast kolejnej w tygodniu porcji czerwonego mięsa (np. wieprzowiny czy wołowiny), skorzysta na Tym kondycja planety i Twoje zdrowie (szczególnie jeśli jesteś w grupie ryzyka podwyższonego cholesterolu LDL i trójglicerydów). 

Małymi krokami zrobionymi przez większą grupę osób zdziałamy więcej dobrego, niż sprintem wykonanym przez kilku najbardziej zdeterminowanych.

We wpisie znajdziesz kilka pomysłów na to, co można wykombinować z gotowych klopsików na obiad lub kolację. W ten sposób możesz przyrządzić JEDNEGO gotowca na KILKA sposobów. Pamiętaj, to tylko inspiracje. Przepisy są na tyle proste, że z pewnością ilość składników możesz dowolnie dostosować do siebie – swojego zapotrzebowania i preferencji. Klopsiki kupisz zarówno w Biedrze jak i Lidlu.

Wegetariańskie klopsiki – pomysły na fit dania

Sałatka z klopsikami, hummusem i sezamowym dressingiem

sałatka z wegetariańskimi klopsikami

Składniki:

  • klopsiki
  • hummus
  • sałata, papryka, ogórek
  • granat
  • dressing tahini: pasta sezamowa tahini, miód, sok z cytryny, sól, pieprz
  • świeża mięta, kumin

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj warzywa do sałatki.
  2. Następnie wymieszaj tahini z miodem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  3. Wymieszaj mix sałat z warzywami, ułóż klopsiki, hummus. Posyp kuminem i świeżą miętą. Na koniec polej sałatkę dressingiem.

Tortilla z wegetariańskimi klopsikami i tzatziki

tortilla z klopsikami i tzatziki

Składniki:

  • klopsiki
  • tortilla
  • tzatziki: jogurt grecki/skyr, czosnek, ogórek, sól, pieprz
  • cebula czerwona, pomidor
  • sałata

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj sos tzatziki i pokrój warzywa.
  2. Następnie placek tortilli posmaruj sosem tzatziki, ułóż sałatę, klopsiki, warzywa. Na koniec polej odrobiną sosu i zawiń.

Meksykańskie burrito z klopsikami

meksykańskie burrito

Składniki:

  • klopsiki
  • tortilla
  • fasola czerwona
  • czosnek, cebula
  • pomidory w puszce
  • świeża bazylia, kolendra
  • papryka słodka i ostra, curry, sól, pieprz
  • mozzarella/ser żółty
  • oliwa


Sposóby przygotowania:

  1. Na oliwie podsmaż cebulę z czosnkiem. Dodaj pomidory, przyprawy, posiekaną bazylię i odsączoną fasolę. Podgrzewaj do odparowania nadmiaru płynu.
  2. Na środku tortilli ułóż sos, na to połóż klopsiki – możesz pokroić je w mniejsze kawałki. Posyp serem, kolendrą i zawiń w kopertę na burrito. Podgrzej na suchej patelni z dwóch stron do zarumienienia.

Wegetariańskie klopsiki z kaszą i z sosem pieczarkowym

Kasza z sosem pieczrkowym i klopsikami

Składniki:

  • klopsiki
  • ulubiona kasza
  • pieczarki
  • cebula, czosnek
  • sól, pieprz, oregano, słodka papryka
  • natka pietruszki
  • śmietanka 12% lub wegańska
  • oliwa


Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj kaszę.
  2. Nastepnie podsmaż cebulkę na oliwie, a gdy się zeszkli dodaj pokrojone w plastry/kostkę pieczarki i czosnek. Dodaj przyprawy i wymieszaj. Gdy pieczarki będą miękkie dolej śmietanki i duś aż sos się zagęści. Następnie włóż do sosu klopsiki, aby się podgrzały i oblepiły sosem.
  3. Kaszę zjedz z sosem i klopsikami. Na koniec posyp natką pietruszki.
wege klopsy znajdziesz w biedronce i lidlu

Zapisz pomysły na później, żeby zbyt długo nie zastanawiać się, co zjeść do klopsików 🙂 A jeśli zainteresował Cię temat, to sprawdź nasz inne propozycje na zdrowszy obiad z marketu z wege gotowcami.

korzystasz z wege gotowców?

Autor wpisu

Diety z marketów

Spodobał Ci się ten wpis? Obserwuj konto @dietyzmarketow na Instagramie - nad treściami czuwają dwie dietetyczki Monika Ciesielska i Weronika Kolasińska. Uczymy jak robić trochę zdrowsze zakupy w dyskontach

Komentarze

Komentuj jako gość:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

lub