Blog

powrót
Wróć
08.06.2016

Koktajl z pokrzywy – przepis, właściwości i jak przygotować sok z pokrzywy

Dietetyka
--
koktajl
sok z pokrzywy

Coo? Koktajl z pokrzywy? Przecież ziołolecznictwo nie jest sexy. Przecież to już tylko krok od bioenergoterapii! Zamiast zapobiegać, wolimy leczyć (kolejnymi garściami tabletek). Polskie produkty spychamy na boczny tor, by zachwycać się ich zagramanicznymi konkurentami. Zatracamy się w kolejnych nowinkach z zachodu, a jeszcze częściej nie myślimy o zdrowiu DZIŚ, TU I TERAZ wcale. Bo jesteśmy młodzi. Bo chorują INNI, ale my nie. Bo to wszystko jakieś takie nudne i błahe. Po to był cały ten postęp medycyny, żeby teraz żreć chwasty?

Dlaczego więc hasam po ogrodzie, próbując wcielić się w eteryczną postać dziewczyny szamana? Bo pokrzywy, to polskie superfood o czym zamierzam Wam opowiedzieć w dzisiejszym wpisie.

Pokrzywy, czyli polskie superfood

Pokrzywy zawierają [1]:

  • makro- i mikroelementy: magnez, fosfor, wapń, siarkę, żelazo, potas, jod, krzem i sód;
  • witaminy: A, K, B2, C;
  • związki aminowe, garbnikowe, kwas pantotenowy, kwasy organiczne (m.in. mrówkowy, glikolowy, glicerolowy), olejki eteryczne, sole mineralne, chlorofil, serotoninę, histaminę, acetylocholinę, karotenoidy, fitosterole, flawonoidy

Te składniki sprawiają, że pokrzywy [2,3, 4,5]:

  • pomagają w naturalny sposób podnieść poziom żelaza we krwi, a niejednokrotnie nawet wyjść pacjentowi z anemii
  • przeciwdziałają wypadaniu włosów (najskuteczniej w postaci wcierek), poprawiają stan skóry
  • łagodzą stany zapalne
  • obniżają ciśnienie krwi
  • przeciwdziałają zatrzymywaniu wody w organizmie
  • ułatwiają prawidłowe funkcjonowanie wątroby, usprawniają proces usuwania zanieczyszczeń z organizmu (naturalny detox)
Monika zbiera pokrzywy w ogródku

Kiedy i jak zbierać pokrzywy?

  • pokrzywę najlepiej zbierać od kwietnia do czerwca; generalnie możliwe jest to cały czas, za wyjątkiem okresu kwitnienia
  • najlepsze będą liście z górnych partii młodych pokrzyw – wyrośniętych nie bardziej niż na pół metra
  • pokrzywę trzeba zbierać w rękawiczkach
  • im dalej pokrzywy rosną od drogi, tym lepiej, bo są w mniejszym stopniu narażone na spaliny i zanieczyszczenia emitowane przez samochody
jak zbierać liście pokrzywy

Fuj wskazówka: zanim użyjesz liści z danego krzaczka, obejrzyj je od spodu i sprawdź czy nie ma na nich owadzich jaj.

Jak rozpoznać młode liście pokrzywy?

młode liście pokrzywy

Widzicie je po lewej stronie. Młode liście pokrzywy są jędrne i odstają od łodygi, nie są przy nich widoczne „białe koraliki”, które można zauważyć po prawej stronie.

zbliżenie na dziko rosnącą pokrzywę

O te kuleczki chodzi – tak wyglądają stare pokrzywy.

Sok z pokrzywy bez sokowirówki

przygotowanie soku z pokrzywy

Najłatwiej byłoby przygotować sok z pokrzywy przy użyciu sokowirówki, ale jest to możliwe również bez niej.

  1. Pokrzywy polać gorącą wodą (ale nie wrzątkiem!)
  2. Zalać je małą ilością wody – tak by ledwie przykrywała liście
  3. Zblendować na najwyższych obrotach
  4. Przelać przez sitko lub odcisnąć przez gazę

Dobrym sposobem na przechowywanie soku z pokrzywy jest mrożenie go w postaci kostek. Wówczas wystarczy dorzucać kosteczkę do standardowego koktajlu, by wzbogacić go o mnóstwo składników odżywczych.

Koktajl z pokrzywy

koktajl z pokrzywy

Smaczny koktajl z pokrzywy:

  • duża garść młodych liści pokrzywy
  • pół awokado
  • mały banan
  • 1 kiwi
  • sok z cytryny

Jak przygotować koktajl z pokrzywy?

  • Czy pokrzywa parzy? Parzy. Ale młode liście po rozdrobnieniu nie parzą, gwarantuję!
  • Jak smakuje pokrzywa? Pokrzywy mają neutralny smak, który nie jest wyczuwalny po połączeniu go z warzywami czy owocami.
  • Jeśli pokrzywy mają grać główną rolę w napoju, dodaj do nich dużą porcję miodu i cytryny
  • Pokrzywy warto łączyć z produktami o wysokiej zawartości witaminy C, gdyż witamina C zwiększa stopień wchłaniania żelaza; łącz pokrzywę z m.in. pietruszką, cytryną, jagodami, malinami, kiwi czy grejpfrutem

Herbata z pokrzywy, suszenie pokrzywy

młode liście pokrzywy
  • pokrzywy można suszyć
  • na 1 kilogram suszy z pokrzywy potrzeba około 5 kilogramów świeżych liści
  • po wysuszenie liście pokrzywy stają się najlepszą wersją herbatki pokrzywowej, jaką dotychczas znaliście

Mam nadzieję, że udało mi się przekonać Was do wypróbowania polskiego super foods – pokrzywy. Najwyższy czas powrócić do naszych rodzimych kopalni składników odżywczych. Wyjdźmy do ogrodu czy lasu i zobaczmy, co ma nam do zaoferowania nasza polska ziemia.

Monika z pokrzywami

Autor wpisu

Monika Ciesielska

Dietetyczka, psychodietetyczka, promotorka "Pozytywnego odchudzania", autorka bestsellerów: książki "Bez liczenia i ważenia" oraz Diet z marketów.