Jeśli ten wpis miałby być tak krótki, jak przepis na pastę z awokado, musiałabym go skończyć mniej więcej teraz. O, wstęp, zakończenie, kropka i koniec.
Awokado jest owocem o niepowtarzalnej konsystencji. Awokado jest kremowe, gładkie, oleiste, charakteryzuje się delikatnym, nienachalnym smakiem. Pasta z awokado strukturą i smakiem przypomina pastę jajeczną. Nie bez powodu awokado jest stosowane jako zamiennik jajek w kuchni wegańskiej.
Moja Czytelniczka Paulina pracowała kiedyś przy sortowaniu awokado i podzieliła się wskazówką:
Nauczono mnie że jak weźmiesz awokado w dłoń i lekko ściśniesz wewnętrzną stroną dłoni, to jeśli lekko się ugina lub jest całkiem miękkie to można śmiało szamać:). Jeśli jest za twarde to zdecydowanie za wcześnie, musi wtedy leżakować.
Ciekawy sposób proponuje też Daria z bloga www.mistrzynicodziennosci.pl
Jeśli znajdziesz odpowiednio miękkie awokado, to trzeba oderwać „ogonek” – jeśli pod nim jest jasny kolor awokado, to super, będzie pyszne. Jeśli brązowe – za późno.
Składniki
Sposób przygotowania:
I już!
Na zdjęciu widzicie pyszną pastę z soczewicy, która może stanowić godną konkurencję dla tradycyjnego pasztetu.
Smacznego!
10 (a może i więcej?) lat temu wrzuciłam na bloga pierwszy darmowy jadłospis do Biedronki. Pamiętam, że byłam wtedy zmęczona dietami, które wymagały objazdu pięciu sklepów, krojenia 113,53 gramów kurczaka…
Zdrow(sz)y styl życia to dla mnie priorytet. Wiem, co mi służy, co powinnam jeść, a co najlepiej omijać szerokim łukiem. A jednak… nawet mnie czasem trudno odmówić Pringlesom albo frytkom…
Na diecie nie trzeba rezygnować z przyjemności jedzenia. Smak to coś więcej niż tylko kalorie – to też satysfakcja z posiłku, uczucie sytości i mniejsze ryzyko podjadania. Dlatego warto zaprzyjaźnić…
PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń hormonalnych u kobiet, które może współwystępować z insulinoopornością, problemami z płodnością, trądzikiem czy trudnościami z utrzymaniem prawidłowej masy ciała. Wpływ diety na przebieg PCOS…