Blog

powrót
Wróć
19.09.2022

Kiełbaski z kurczaka na grilla. Recenzja kiełbasek z Biedronki

Dietetyka
--
diety z marketów, gotowiec z biedronki, grill, kiełbaski z kurczaka, recenzja
kiełbaski biedronka

Kiełbaski z kurczaka z Biedronki – czy to dobry wybór na grilla? W w ofercie marketów spotkać można wiele marynowanych mięs, szaszłyków, kielbach gotowych do wrzucenia na ruszt. Zobacz jak oceniamy tego gotowca.

Kiełbaski z kurczaka-nasza recenzja:

  • Z mięsa z kurczaka 88% – to taki średni wynik. Im więcej mięsa w takich przetworach tym lepiej.
  • Kolejne w składzie błonnik pszenny i białko sojowe – używa się ich w wyrobach mięsnych w celu zagęszczenia masy, poprawy struktury czy obniżenia kosztów wytworzenia produktu. Często stosowane w wyrobach z mniejszą ilością tłuszczu. Są bezpiecznym dodatkiem.
  • Zawartość tłuszczu oraz nasyconych kwasów tłuszczowych jest niższa niż w kiełbaskach z mięsa wieprzowego tej samej marki – 12 g/100 g vs. 22,6 g/100 g. W przypadku produktów mięsnych warto wybierać te z mniejszą ilością tłuszczu i nasyconych kwasów tłuszczowych – zdrowiej dla serducha.
  • Kiełbaski mają sporo soli – dwie sztuki (czyli 100 g) dostarczą połowę dziennego zapotrzebowania na ten składnik.
  • Użyte trifosforany jako stabilizatory wpływają na teksturę produktu. Są bezpiecznym dodatkiem do żywności z niską toksycznością. W składzie pojawia się też glutaminian monosodowy, który nadaje smaku umami.
  • Stosowanie dodatków do żywności jest uregulowane prawem i odpowiednio kontrolowane. Jednak warto swoje posiłki bazować na niskoprzetworzonej żywności, aby nie doprowadzić do ich nadmiaru w codziennej diecie. 
  • Ilość białka 16,1 g/100 g – dobra proporcja do zawartości tłuszczu.

Kiełbaski z mięsa, a może lepiej wege?

Zdajemy sobie sprawę, że nie każdy chce lub może wyeliminować mięso, ale już zmniejszenie jego ilości w diecie jest dobrym pomysłem. Regularne spożywanie czerwonego i przetworzonego mięsa zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwory. Lepiej wybierać na co dzień chude mięso drobiowe i próbować potraw ze strączkami. Gdybyś szukała pomysłów na smaczne i zbilansowane posiłki z ograniczeniem mięsa, to zajrzyj do gotowych diet z marketów – mamy taki wariant!

Werdykt: Kiełbaski drobiowe będą lepszym wyborem na grilla niż z mięsa wieprzowego. Pamiętaj o warzywach do posiłku, a na co dzień wybieraj mniej przetworzone mięso. NIe musi być idealnie, ale może być zdrowiej!

Skąd?: Biedronka

Cena: 6,99 zł/250 g

Makro (na 100 g):

  • kaloryczność: 183 kcal
  • białko: 16,1 g
  • tłuszcz: 12 g (w tym nasycone kwasy tłuszczowe 4,1 g)
  • węglowodany: 1,5 g (w tym cukry 0,8 g)
  • sól: 2,4 g

Źródła:

  1. Przybylski W, Kajak-Siemaszko K, Jaworska D i wsp. Zastosowanie błonnika pokarmowego o zróżnicowanej długości włókien do podwyższenia jakości wędlin wyprodukowanych z mięsa wadliwego. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. 2018;115(2):34–47.
  2. Cegiełka A, Hać-Szymańczuk E. 2017: Soja – dodatek do przetworów mięsnych. Gospodarka Mięsna 1, 12-14.
  3. EFSA Panel on Food Additives and Flavourings (FAF), Younes M i wsp. Re‐evaluation of phosphoric acid–phosphates – di‐, tri‐ and polyphosphates (E 338–341, E 343, E 450–452) as food additives and the safety of proposed extension of use. EFSA Journal. 2019;17(6):5674

Autor wpisu

Diety z marketów

Spodobał Ci się ten wpis? Obserwuj konto @dietyzmarketow na Instagramie - nad treściami czuwają dwie dietetyczki Monika Ciesielska i Weronika Kolasińska. Uczymy jak robić trochę zdrowsze zakupy w dyskontach

Komentarze

Komentuj jako gość:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

lub