Bazując na doświadczeniu i wskazówkach innych twórców zajmujących się tematyką less waste, można zebrać kilka wskazówek na ten temat. Oczywiście wszystko zależy od Waszych możliwości, potrzeb i ochoty. Poniżej przedstawiamy kilka tipów jak odpowiednio przechowywać warzywa i owoce.
Bez wątpienia – nie wszystkie warzywa i owoce powinniśmy przechowywać w lodówce. Co prawda, przedłuża ona świeżość, ale w pewnych przypadkach może powodować utratę jakości produktów.
W dolnych szufladach, wyłożonych matą antypleśniową lub ręcznikami papierowymi (pamiętaj o ich regularnej wymianie).
Produkty kupione najwcześniej zjadamy w pierwszej kolejności. W związku z tym pomocne będzie układanie produktów w lodówce zgodnie z tą zasadą, wtedy sięgniesz najszybciej po to, co masz najbliżej pod ręką.
W naszych gotowych dietach z marketów wszystkie świeże produkty zużywa się w całości – nic się nie zepsuje ani nie ląduje w koszu niezużyte.
*umyj dopiero przed zjedzeniem!
Ważne!
Jeśli owoce/warzywa poddane zostaną obróbce termicznej, albo przekroisz je surowe na pół, to wtedy włóż je do lodówki.
Rozsądne przechowywanie żywności, w tym warzyw i owoców, jest korzystne przede wszystkim dla:
Zdecydowanie warto!
A jeśli już jesteśmy w temacie niemarnowania jedzenia i tym samym oszczędności – koniecznie sprawdź ten wpis i dowiedz się jak nie przepłacać za zdrowy styl życia 🙂 .
Zupa grecka z marketu – czy warto po nią sięgać? Całe szczęście gotowe zupy ze sklepów nie kojarzą się już tylko z zupami w proszku. W Lidronkach bez problemu można…
Przepisy ze szparagami – ma ktoś ochotę na pyszne dania? :). Maj i czerwiec pachną szparagami! Sezon trwa krótko, więc warto wypróbować je w kuchni póki zielone łodyżki są jeszcze…
Roślinny Gyros pewnie nikogo już nie zdziwi. Rynek bezmięsnych alternatyw wciąż się rozrasta! Obecnie w większości sklepów można znaleźć półkę z wegańskimi/wegetariańskimi opcjami. Z jednej strony – to dobry krok,…
Recenzja płatków pszenno-ryżowych Crownfield z Lidla
Zdziwiłam się, że marchew nalezy trzymac w lodówce :O ale w sumie fakt – jak kupię kilka marchewek, to 3 dni później już są zwiędnięte i pojawia się na nich ciemny nalot 🙁 spróbuję!
Daj znać, czy się sprawdziło 😉
Bardzo długo trzymałam pomidory w lodowce, więc wiem jaki to błąd. Nieporównywalna różnica w smaku, kiedy dojrzewają w temp. pokojowej 😛
Tak, są wtedy pyszka! 🙂