Blog

Wróć
10.03.2022

Jak przechowywać warzywa i owoce? Podpowiadamy!

Dietetyka
owoce, pomysły, porady, tipy, warzywa, wege
Jak przechowywać warzywa i owoce?

Czy wiesz jakie warzywa i owoce należy przechowywać w lodówce, a które poza nią?

Bazując na doświadczeniu i wskazówkach innych twórców zajmujących się tematyką less waste, można zebrać kilka wskazówek na ten temat. Oczywiście wszystko zależy od Waszych możliwości, potrzeb i ochoty. Poniżej przedstawiamy kilka tipów jak odpowiednio przechowywać warzywa i owoce.

Czy lodówka to najlepsze miejsce na owoce i warzywa?

Bez wątpienia – nie wszystkie warzywa i owoce powinniśmy przechowywać w lodówce. Co prawda, przedłuża ona świeżość, ale w pewnych przypadkach może powodować utratę jakości produktów.

Gdzie najlepiej przechowywać owoce i warzywa w lodówce?

W dolnych szufladach, wyłożonych matą antypleśniową lub ręcznikami papierowymi (pamiętaj o ich regularnej wymianie).

Zasada FIFO (first in first out)

Produkty kupione najwcześniej zjadamy w pierwszej kolejności. W związku z tym pomocne będzie układanie produktów w lodówce zgodnie z tą zasadą, wtedy sięgniesz najszybciej po to, co masz najbliżej pod ręką.

W naszych gotowych dietach z marketów wszystkie świeże produkty zużywa się w całości – nic się nie zepsuje ani nie ląduje w koszu niezużyte.

Jakie warzywa i owoce trzymać w lodówce?

  • owoce jagodowe*
  • papryka
  • marchew
  • rzodkiewka
  • brokuł
  • kalafior
  • sałaty
  • brukselka
  • kapusta
  • zioła

*umyj dopiero przed zjedzeniem!

Jakie warzyw i owoce trzymać poza lodówką?

  • banany
  • mango
  • ananas
  • papaja
  • cytrusy
  • gruszki
  • jabłka
  • brzoskwinia
  • awokado (nieotwarte)
  • ziemniaki
  • dynia
  • pomidory
  • ogórki zielone
  • cebula i czosnek

A dlaczego tak może wyglądać ten podział?

  • Pomidory tracą w lodówce swój smak i aromat, dlatego lepiej niech dojrzewają w ciepełku (szczególnie latem, bo teraz ciężko o dobre pomidory). Z pewnością bardziej wtedy docenisz ich walory 🙂
  • Awokado szybciej dojrzeje przechowywane w zaciemnionym miejscu, ale po otwarciu schowaj je do lodówki (razem z pestką, aby nie ściemniało – polecam trzymanie w wodzie).
  • Rzodkiewki pozostaną chrupiące i jędrne, jeśli włożysz je do miseczki po obraniu z liści i zalejesz wodą.
  • “Na chłopski rozum” można stwierdzić, że owoce tropikalne (cytrusy, banany, mango itp.) nie będą czuć się dobrze w niskich temperaturach, mogą być mniej aromatyczne.
  • Zioła i warzywa liściaste nie zwiędną tak szybko, jeśli przykryjesz je “kołderką” ze zwilżonego ręcznika papierowego w szklanym pojemniku/naczyniu.

Ważne!

Jeśli owoce/warzywa poddane zostaną obróbce termicznej, albo przekroisz je surowe na pół, to wtedy włóż je do lodówki.

Rozsądne przechowywanie żywności, w tym warzyw i owoców, jest korzystne przede wszystkim dla:

  • portfela (więcej na podróże)
  • środowiska (mniej wyrzucanej żywności)
  • zdrówka (mniejsza szansa dla rozwoju niekorzystnych drobnoustrojów) 

Zdecydowanie warto!

A jeśli już jesteśmy w temacie niemarnowania jedzenia i tym samym oszczędności – koniecznie sprawdź ten wpis i dowiedz się jak nie przepłacać za zdrowy styl życia 🙂 .

Oceń wpis
Średnia ocena: 0

Komentarze

Komentuj jako gość:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

lub
  • Zdziwiłam się, że marchew nalezy trzymac w lodówce :O ale w sumie fakt – jak kupię kilka marchewek, to 3 dni później już są zwiędnięte i pojawia się na nich ciemny nalot 🙁 spróbuję!

    • Daj znać, czy się sprawdziło 😉

  • Bardzo długo trzymałam pomidory w lodowce, więc wiem jaki to błąd. Nieporównywalna różnica w smaku, kiedy dojrzewają w temp. pokojowej 😛

    • Tak, są wtedy pyszka! 🙂

Ta strona używa ciasteczek.
Dowiedź się więcej.
Ok!