Dieta pescowegetariańska – zastanawiasz się czy jest dla Ciebie? Może chcesz zacząć jeść bardziej wege, ale całkowita eliminacja mięsa z diety nieco Cię przeraża? Nie lubisz drobiu, wieprzowiny, wołowiny, ale nie wyobrażasz sobie życia bez dobrej rybki? Pescowegetarianizm może jest tym czego szukasz!
W ostatnich czasach wzrasta ilość osób, które świadomie rezygnują z jedzenia mięsa oraz produktów odzwierzęcych. Jako główne motywacje wymienia się powody ekologiczne, etyczne ale i zdrowotne. Istnieje wiele różnych odmian diety wegetariańskiej, w zależności od potrzeb i preferencji konkretnych osób. Jedną z nich jest pescowegetarianizm (połączenie dwóch słów: pesco – z łac. ryba oraz wegetarianizm), polegający na eliminacji mięsa czerwonego (wieprzowe, wołowe) oraz drobiowego, a pozostawieniu w diecie ryb i owoców morza.
Wiele osób chciałoby przejść na dietę wegetariańską, ale nie ma możliwości (np. ze względów zdrowotnych) czy też po prostu nie czuje się jeszcze na siłach, aby całkowicie odstąpić od spożywania mięsa. Ze względu na fakt, że pescowegetarianizm nie wyklucza ryb, ani owoców morza, osobom, które zdecydują się na ten model żywienia łatwiej będzie skomponować wartościowe posiłki bez obaw o ewentualne niedobory pokarmowe. Próg wejścia w tę dietę jest znacznie niższy, a nie od dziś wiadomo, że prościej zacząć od stopniowych zmiany nawyków żywieniowych niż od gwałtownych rewolucji w jadłospisie. Zatem przejście na pescowegetarianizm może stanowić dobry wstęp do dalszej przygody z dietą roślinną – wegetariańską lub wegańską. Pescowegetarianizm to także dobra opcja dla osób, które po prostu nie przepadają za mięsem, jednak od czasu do czasu lubią zjeść dobrą rybkę czy skosztować smaków owoców morza.
Osoby na diecie roślinnej mogą pochwalić się niższym wskaźnikiem BMI w porównaniu do osób spożywających mięso [źródło]. Posiłki obfitujące w duże ilości produktów roślinnych mają znacznie niższą gęstość energetyczną, a po ich spożyciu dłużej odczuwamy sytość. Dzięki temu głód na diecie pojawia rzadziej, a to wiąże się ze zmniejszonym spożyciem energii ogółem. Kolejną zaletą przejścia na dietę roślinną, w tym pescowegetarianizm, jest niższa podaż cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych z jednoczesnym zwiększeniem w diecie dobroczynnych związków pokarmowych, takich jak błonnik, witaminy, mikro i makro-elementy, przeciwutleniacze, czy NNKT (Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwasy omega 3). To wszystko sprawia, że diety roślinne, w tym pescowegetarianizm, uznawane są przez niektórych za najzdrowsze diety na świecie!
Jakby korzyści było mało, dieta pescowegetariańska wpisuje się w zasady diety przeciwzapalnej.
Choć od wielu lat dietetycy podkreślają, że regularne spożywanie ryb niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych, wciąż wiele osób unika ich w swojej diecie…nie tylko ze względu na wysoką cenę tych produktów, ale i z obawy o zanieczyszczenia i obecność w nich metali ciężkich. A szkoda. Dysponujemy mocnymi dowodami naukowymi na to, że spożywanie tłustych ryb morskich (około 1-2 porcji tygodniowo), zmniejsza ryzyko zgonu z powodu chorób serca aż o 36%! [źródło] Czyż nie brzmi to dobrze? Pewnie teraz zastanawiasz się, co sprawia, że ryby są tak wartościowym produktem dla naszego układu krwionośnego i całego zdrowia? Dzieje się tak z kilku powodów. Przede wszystkim ryby, zwłaszcza morskie oraz produkty rybne, to niesamowicie cenne źródło długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (ang. long chain polyunsaturated fatty acids, LC-PUFA), w skład których wchodzą kwasy z rodziny omega 3:
Tłuszcze te wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu człowieka w każdym wieku!
Kwasy omega 3 zmniejszają ryzyko rozwoju niebezpiecznych dla życia zaburzeń rytmu serca. Wspomniane wyżej EPA i DHA pomagają obniżać ciśnienie tętnicze krwi, a większych dawkach mogą prowadzić do poprawy naszego profilu lipidowego (zmniejszając między innymi poziomu trójglicerydów). To wszystko sprawia, że dieta bogata w kwasy omega, to mniejsze ryzyko rozwoju choroby niedokrwiennej serca (ChNS) oraz częstości występowania choroby wieńcowej, udarów, a także zgonów w następstwie ChNS.
Kwasom tłuszczowym omega-3 przypisuje się wiele innych właściwości:
Nazwa produktu | Zawartość tłuszczu (g) | Zawartość PUFA (g) | Zawartość DHA (g) | Zawartość EPA (g) |
Mintaj świeży | 0,6 | 0,22 | 0,12 | 0,06 |
Śledź świeży | 10,7 | 1,87 | 0,62 | 0,67 |
Śledź solony | 15,4 | 2,67 | 0,89 | 0,96 |
Śledź w oleju | 25,4 | 6,67 | 0,63 | 0,68 |
Makrela świeża | 11,9 | 2,63 | 1,12 | 0,63 |
Makrela wędzona | 15,5 | 3,79 | 1,70 | 1,00 |
Sardynka świeża | 9,6 | 1,6 | 0,10 | 0,90 |
Dorsz świeży | 0,7 | 0,22 | 0,12 | 0,06 |
Łosoś świeży | 13,6 | 4,79 | 2,15 | 0,71 |
Łosoś wędzony | 8,4 | 1,94 | 0,93 | 0,34 |
Karp świeży | 4,2 | 0,70 | 0,08 | 0,08 |
Pstrąg tęczowy świeży | 9,6 | 3,15 | 1,76 | 0,60 |
Morszczuk świeży | 2,2 | 0,75 | 0,32 | 0,17 |
Tuńczyk świeży | 4,6 | 1,36 | 0,68 | 0,32 |
Tuńczyk w oleju | 9,0 | 4,53 | 0,14 | 0,01 |
Jakby tego było mało, ryby zawierają spore ilości pełnowartościowego białka (makrela świeża: około 19 g/ 100 g, halibut świeży: około 20, g/100), stanowią również cenne źródło witamin i mikroelementów (witamina A, witamina D, jod, selen), które są niezwykle ważnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Osoby decydujące się na pescowegetarianizm jedzą ryby i owoce morza, ale podstawę ich diety stanowią głównie produkty roślinne. Mięso rybie stanowi jedynie uzupełnienie ich jadłospisu. Pescowegetarianie nie spożywają mięsa ssaków: wieprzowiny, wołowiny, jagnięciny, drobiu, dziczyzny itd. Jednak w ich menu znajdują się inne produkty odzwierzęce, takie jak: jaja, masło, mleko, sery, miód. Osoby na diecie pescowegetariańskiej sięgają po wszystkie gatunki ryb, a także owoce morza – krewetki, małże, mule, raki, kraby. Choć pescowegetarianie nie eliminują całkowicie mięsa ze swojego jadłospisu, to zdecydowana większość z nich sprzeciwia się naruszaniu praw zwierząt, a przede wszystkich niehumanitarnym warunkom, jakie panują w hodowlach przemysłowych.
Wady stosowania diety pescowegetariańskiej (jak i każdej innej diety, w której nie wyklucza się żadnych grup produktów spożywczych) zależą w dużym stopniu od umiejętności jej zbilansowania!
Oznacza to, że możesz być na diecie konwencjonalnej (tradycyjnej) i narażać się na niedobory pokarmowe (jedząc monotonne posiłki i nie dbając o różnorodność spożywanych produktów), tak samo jak zostać wegetarianką i dostarczać sobie wszystkich niezbędnych składników odżywczych wraz z pożywieniem.
I choć diety eliminacyjne, takie jak dieta wegetariańska lub dieta wegańska, mogą zwiększyć ryzyko wystąpienia niedoborów pokarmowych, w przypadku diety pescowegetariańskiej, która łączy spożywanie ryb z produktami roślinnymi, ryzyko to jest znacznie mniejsze . O czym warto jednak pamiętać? Pescowegetarianie, zwłaszcza którzy spożywają małe ilości mięsa rybiego i owoców morza, podczas bilansowania posiłków powinny zwrócić szczególną uwagę na odpowiednią podaż białka, żelaza oraz witaminy: B12 oraz D w swojej diecie (psst! Nie zapominaj, że to słońce jest głównym i najważniejszym naturalnym źródłem witaminy D, a nie pożywienie!).
Przeczytaj także: Roślinne źródła białka w zdrowej diecie
Produkt | Zawartość witaminy D (µg/100 g części jadalnych) |
Śledź w oleju | 20,2 |
Śledź świeży | 19,0 |
Pstrąg tęczowy świeży | 13,6 |
Łosoś świeży | 13,0 |
Łosoś wędzony | 13,0 |
Sardynka świeża | 11,0 |
Śledź solony | 9,2 |
Makrela wędzona | 8,4 |
Tuńczyk świeży | 7,2 |
Makrela świeża | 5,0 |
Karp świeży | 5,0 |
Halibut świeży | 1,0 |
Dorsz świeży | 0,1 |
Innym ryzykiem stosowania diety pescowegetariańskiej, o którym głośno mówią jej przeciwnicy, jest narażenie na zanieczyszczenia (przede wszystkim pestycydami oraz metalami toksycznymi – rtęcią, ołowiem, kadmem, arsenem, dioksynami, polichlorowanymi bifenylami), które gromadzą się głównie w tkance tłuszczowej niektórych ryb, zwłaszcza tych znajdujących się na szczycie łańcucha pokarmowego. Ale czy faktycznie powinniśmy bać się tych zanieczyszczeń tak bardzo, aby priori rezygnować ze spożywania ryb? Otóż nie. Tak samo jak w przypadku każdego innego produktu żywnościowego powinniśmy zawsze rozważyć łącznie korzyści oraz zagrożenia wynikające z jego spożycia. Po lekturze wcześniejszych akapitów wiesz już doskonale, że ryby to znakomite źródło wielu cennych składników odżywczych, jednak co z tymi zanieczyszczeniami, czy są aż takie groźne?
Narażenie na substancje szkodliwe, które występują w rybach, zależy od wielu różnych czynników. Przede wszystkim należy brać pod uwagę ilość spożytego pokarmu, a tym samym pobraną dawkę konkretnej szkodliwej substancji. W myśl zasady: „Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, bo tylko dawka czyni truciznę” – jak niegdyś zauważył Paracelsus.
Znaczenie mają tutaj również takie rzeczy jak:
Pewnie nasuwa Ci się teraz pytanie – skąd mam wiedzieć ile mogę zjeść ryb w tygodniu, aby nie narazić się na spożycie zbyt dużej ilości zanieczyszczeń? I tutaj z pomocą przychodzi strona Morskiego Instytutu Rybackiego – Państwowego Instytutu Rybackiego w Gdyni, na której możesz znaleźć wyszczególnione ilości konkretnych gatunków ryb, których spożycie jest bezpiecznie dla Ciebie i Twojego zdrowia. Jak pewnie sama zauważysz – nie są to wcale małe porcje!
Dla przykładu:
Ilość, którą możemy bezpiecznie spożyć (w tyg.) ze względu na obecność:
Gatunek ryby | Ilość ze względu na Rtęć: | Ilość ze względu Dioksyny + dl-PCB |
Dorsz bałtycki | Ponad 2 kg | Około 1 kg |
Śledź bałtycki | Około 1,7 kg | Około 400 g |
Łosoś bałtycki | Ponad 2 kg | Około 100 g |
Karp | Około 3 kg | Około 7 kg |
Pstrąg | Około 2 kg | Około 2,5 kg |
PS: Aktualne rekomendacje różnych grup ekspertów dotyczące spożycia ryb i owoców morza są jednoznaczne – osoby zdrowe i dorosłe powinny spożywać ryby co najmniej 2 razy w tygodniu. A co w przypadku tak zwanych grup wrażliwych, chociażby kobiet w ciąży czy karmiących piersią? Tutaj ze względu na występowanie w tych produktach zanieczyszczeń chemicznych wprowadzono pewne ograniczenia, jednocześnie podkreślając, że korzyści zdrowotne ze spożycia umiarkowanych ilości ryb (jako źródło kwasów omega-3) przez kobiety w ciąży, znacznie przeważają nad ryzykiem. Zatem czy warto spożywać ryby spodziewając się dziecka? TAK, na zdrówko, możecie śmiało przejść na pescowegetarianizm!
Dieta pescowegetariańska – dzień I | Dieta pescowegetariańska – dzień II | |
Śniadanie | Pasta z czerwonej fasoli Grahamka z pastą fasolową | Pasta z czerwonej fasoli Tik Tok tortilla z pastą i mozzarellą |
II Śniadanie | Granola z patelni Jogurt z wiśnią | Granola z patelni Jogurt z malinami |
Obiad | Tropikalny bowl z ryżem, łososiem i sałatką z mango | Tropikalny bowl z ryżem, łososiem i sałatką z mango |
Kolacja | Zupa z fasolką szparagową z makaronem | Zupa z fasolką szparagową z makaronem |
Kcal: 1605.8 / B: 77.0 T: 48.0 / WP: 193.2 F: 34.0 / WW: 18.3 | Kcal: 1592.2 / B: 74.5 T: 52.5 / WP: 180.3 F: 35.6 / WW: 16.6 |
PASTA Z CZERWONEJ FASOLI
(przepis na 4 porcje)
Sposób przygotowania:
GRAHAMKA Z PASTĄ FASOLOWĄ
Sposób przygotowania:
GRANOLA Z PATELNI
(przepis na 3 porcje)
Sposób przygotowania:
JOGURT Z WIŚNIĄ
Sposób przygotowania:
TROPIKALNY BOWL Z RYŻEM, ŁOSOSIEM I SAŁATKĄ Z MANGO
(przepis na 2 porcje)
Sposób przygotowania:
Wskazówka – Łososia, ryż i sałatkę przechowuj osobno w lodówce. Następnego dnia łososia możesz podgrzać w mikrofali lub na suchej patelni z odrobiną wody. Ryż przelej wrzątkiem lub podgrzej w mikrofali.
Przeczytaj także: Czy łosoś to samo zło?
ZUPA Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ
(przepis na 3 porcje)
Sposób przygotowania:
MAKARON ZE STRĄCZKÓW
(przepis na 2 porcje)
Sposób przygotowania:
TIK TOK TORTILLA Z PASTĄ Z FASOLI I MOZZARELLĄ
Sposób przygotowania:
GRANOLA Z PATELNI
(potrawa jest już gotowa)
JOGURT Z MALINAMI
Sposób przygotowania:
TROPIKALNY BOWL Z RYŻEM, ŁOSOSIEM I SAŁATKĄ Z MANGO
(potrawa jest już gotowa)
ZUPA Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ
(potrawa jest już gotowa)
MAKARON ZE STRĄCZKÓW
(potrawa jest już gotowa)
Jadłospis pochodzi z edycji VII wiosna-lato ’22 – Dieta Lidlowa i Jadłospis z Biedry.
Dietę możesz kupić w odpowiedniej kaloryczności dla siebie, dostosowanej do Twoich celów i potrzeb. Jeżeli nie wiesz jaka ilość kalorii jest dla Ciebie odpowiednia, napisz do nas za pomocą naszego formularza z prośbą o dobór kaloryczności. Chętnie pomożemy!
Ryby, przetwory rybne oraz owoce morza to produkty zasobne w wiele cennych składników odżywczych. Wymienić tu możemy między innymi wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega 3, pełnowartościowe białko, jod, selen, czy witaminę D. Warto mieć te produkty w swojej diecie, pamiętając o tym, że korzyści zdrowotne wynikające z ich spożycia przewyższają znacznie ryzyko związane z ewentualnym pobraniem zanieczyszczeń.
Jeśli z jakiś przyczyn chcesz przejść na pescowegetarianizm, ale na razie nie czujesz się jeszcze na siłach, aby samodzielnie komponować swoje posiłki, lub też masz smaka na nowe, ciekawe przepisy z rybami, to nasze gotowe diety z marketu (w wariancie pescowege), polecają się pysznie!
“Nie stresuj się tak” – ale by było pięknie, jakby ten tekst kiedykolwiek zadziałał na kogoś, kto jest w swoim szczytowym momencie stresu. Proces odzyskiwania wewnętrznej równowagi jest bardzo złożony…
Zaburzenia z napadami objadania się (BED) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń odżywiania, które charakteryzuje się utratą kontroli nad jedzeniem i towarzyszącym temu poczuciem winy. Choć sporadyczne przejedzenie zdarza się…
Dieta fleksitariańska może być na początku wyzwaniem. Jeśli do tej pory białkową bazą większości Twoich posiłków było mięso to wprowadzenie roślinnych źródeł białka może wydawać się wymagające. Na szczęście możesz…
Jeśli zastanawiasz się, jak ułożyć pełnowartościową, smaczną i zbilansowaną dietę bez konieczności odwiedzania wielu sklepów, to jest dla Ciebie rozwiązanie. Korzystając z produktów dostępnych w Dino (i każdym zwykłym sklepie)…