Jest pewne roślinne białko, które budzi grozę w niektórych kręgach fit-frików. Jeśli tylko usłyszą, że jesz gluten to możesz być pewien fali krzywych spojrzeń. Prawdopodobnie dowiesz się od nich, że “produkty bezglutenowe są przecież zdrowsze i tylko dzięki diecie bezglutenowej można schudnąć”. Ponadto, “najlepiej wszyscy powinniśmy pozbyć się go ze swojego życia”. Jednak musisz wiedzieć, że nie ma żadnych udowodnionych pozytywnych aspektów przejścia na dietę bezglutenową przez osoby tolerujące gluten!
Sama nazwa dużo nam tłumaczy. Dieta bezglutenowa jest dietą eliminacyjną, na której nie spożywa się produktów będących źródłem glutenu, czyli głównie pszenicy, żyta, jęczmienia czy orkiszu. Jest to jedyna skuteczna terapia i najlepsza metoda poprawy jakości życia dla chorób takich jak celiakia.
Gluten sam w sobie nie jest białkiem, a raczej kompleksem białek, które w różnych odmianach zboża różnią się zawartością procentową, składem i rozmieszczeniem białek glutenowych*. Główne białka w tym kompleksie to glutenina i gliadyna, którą nazywa się prolaminami [1]. Magiczną mocą glutenu jest to, że potrafi tworzyć siatkę, dzięki której ciasta czy chleb mogą tak pięknie rosnąć. Nadaje on im również charakterystyczną ciągnącą konsystencję [1].
Gliadyna i glutenina mają różne właściwości i to właśnie dlatego nie każda mąka nadaje się tak samo do wypieku chleba czy ciasta drożdżowego. Oczyszczone uwodnione gliadyny w większym stopniu wpływają na lepkość i rozciągliwość ciasta, podczas gdy uwodnione gluteniny przyczyniają się do wytrzymałości i elastyczności ciasta [1].
Białka, które także określamy jako białka glutenu (czyli inne prolaminy, podobne do gliadyny) [1]:
Pochodne tych zbóż tj. pszenżyto, słód, orkisz czy kamut także są źródłem glutenu.
* Czasami w określeniu glutenu w tym tekście będę używać określenia “białko”, ale stosuję to jako skrót myślowy, co by nie było za dużo powtórzeń 😉.
Spożywanie glutenu może mieć negatywny wpływ na organizm, ale głównie dotyczy to osób, które cierpią na schorzenia, gdzie to białko jest ich “triggerem”. Choroby, które wymagają wprowadzenia diety bezglutenowej:
Dietę bezglutenową trzeba wprowadzić, kiedy cierpi się na celiakię. Jest to choroba autoimmunologiczna, która powoduje, że nasz organizm broni się przed glutenem tworząc przeciwko niemu przeciwciała. Traktuje on to białko trochę tak jak zdrowy organizm traktuje bakterie. Celiakia powoduje uszkodzenie jelita cienkiego [2, 3]. Ponadto, wiąże się z osteoporozą, problemami z płodnością u kobiet, cukrzycą, zwiększonym ryzykiem nowotworu przewodu pokarmowego i chłoniaka nieziarniczego [4]. Niestety, każde z wspomnianych wcześniej białek glutenu może powodować reakcję autoimmunologiczną w celiakii. Jednak dany pacjent może reagować tylko na kilka z nich [1]. Wyjątkiem jest owies – obserwuje się mały odsetek chorych, którzy są wrażliwi także na aweniny, ale dla większości pacjentów jest on bezpieczny [5, 6].
Celiakia o innych formach [7]:
Alergia pokarmowa na gluten jest konkretnie na białko wstępujące w pszenicy – gliadynę. Objawy zwykle pojawiają się w ciągu kilku minut do godziny po spożyciu i obejmują swędzenie oraz obrzęk, wysypkę skórną, a nawet zagrażającą życiu reakcję anafilaktyczną. Symptomy alergiczne występują nie tylko po spożyciu pszenicy, ale także po jej wdychaniu. Ma to miejsce szczególnie w miejscu, gdzie unosi się dużo mącznego pyłu, stąd też nazwa: astma piekarza [1].
To schorzenie, które wywołuje reakcję organizmu na gluten, ale nie jest ani celiakią ani alergią pokarmową. Niestety, nieceliakalna nadwrażliwość na gluten nie jest jeszcze dobrze poznana i brakuje odpowiednich metod diagnostycznych [8]. Często myli się ją z IBSem (czyli z zespołem jelita drażliwego) ze względu na podobne objawy. Dodatkowo, dieta low FODMAP może zmniejszać objawy żołądkowo-jelitowe u chorych z nieceliakalną nadwrażliwością na gluten, podobnie jak u pacjentów z IBS, przez co trudno jest to jednoznacznie zdiagnozować [9].
Obecnie bardzo popularny jest trend wprowadzania diety bezglutenowej wśród osób cierpiących na choroby Hashimoto lub Gravesa-Basedowa. Są to schorzenia autoimmunologiczne, w których organizm atakuje własny gruczoł tarczowy. U części z tych osób dieta bezglutenowa może być pomocna w poprawie jakości życia, ponieważ:
Niemniej jednak, w przypadku osób dotkniętych chorobami autoimmunologicznymi atakującymi tarczycę, które nie mają współistniejącej celiakii, brakuje dowodów na skuteczność diety bezglutenowej [36]. W przypadku nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten problemem jest brak metod diagnostycznych, który utrudnia przeprowadzenie badań naukowych.
Dieta u osób z chorobą Hashimoto nie odbiega bardzo od tego co zaleca się ogółowi populacji → jeżeli interesuje Cię ten temat koniecznie zajrzyj do serii wpisów o diecie w niedoczynności tarczycy. Jeżeli masz Hashimoto i po spożyciu produktów zawierających gluten nie czujesz się najlepiej, warto zrobić badania pod kątem celiakii. Masz większe szanse, że na nią cierpisz niż ogół populacji.
Dodatkowym aspektem za nie wprowadzeniem diety bezglutenowej na własną rękę przy chorobach tarczycy jest fakt, że niska podaż węglowodanów może działać hamująco na enzym o nazwie 5-dejodynaza [37, 38]. Dzięki niemu w naszym organizmie zachodzi transformacja tyroksyny (T4) do trójjodotyroniny (T3). Ja wiem, że dieta bezglutenowa i dieta niskowęglowodanowa to dwie różne rzeczy. Jednak nieumiejętne prowadzenie diety eliminującej gluten na własną rękę może prowadzić do zbyt niskiej podaży węglowodanów.
Na diecie bezglutenowej zakazane są produkty zawierające kompleks białek glutenowych, czyli produkty z pszenicy, żyta, jęczmienia, orkiszu, kamutu, pszenżyta, słodu i w niektórych przypadkach również z owsa (przypominajka: bardzo mały odsetek pacjentów reaguje na gluten owsa). Patrząc na tę listę, oczywistym jest zrezygnowanie z produktów zawierających:
Jednakże trzeba uważać na te mniej oczywiste produkty, takie jak piwa słodowe czy sos sojowy, a nawet opłatki Bożonarodzeniowe. Warto być uważnym konsumentem i czytać etykiety produktów. Dodatkowymi źródłami glutenu są:
Na diecie bezglutenowej można się wspomagać produktami bez glutenu np. zamiennikiem sosu sojowego jest tamari. Większość takich produktów ma na etykiecie obrazek z przekreślonym kłosem, który symbolizuje certyfikowaną żywność bez glutenu lub napis “gluten-free”. Na szczęście, to białko roślinne występuje tylko w zbożach, tak więc cała reszta produktów jest już dozwolona. Mam tu na myśli warzywa, owoce, mięsa (w tym ryby), jaja, nabiał, orzechy, oleje. Istnieją także zboża, które nie zawierają glutenu:
Jednak wiele stron o celiakii (m.in. Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią) sugeruje, że nawet śladowe ilości glutenu mogą wpłynąć niekorzystnie na organizm chorego, dlatego w trakcie przygotowywania dań trzeba zadbać o czystość produktów i przestrzeni, gdzie przygotowuje się jedzenie.
Korzyści z przejścia na dietę bezglutenową najbardziej odczują osoby, które glutenu nie tolerują. Cierpią na choroby autoimmunologiczne glutenozależne, alergię pokarmową lub nieceliakalną nadwrażliwość na gluten. Najczęściej dieta ta przynosi ulgę w dolegliwościach jelitowych [10]:
Pomaga także w zmniejszeniu uczucia zmęczenia [11] oraz pozbycia się tak zwanej “mgły mózgowej” u chorych [12]. Osoby cierpiące na celiakię mają problem z wchłanianiem substancji z jelita, co może prowadzić do niedożywienia, dlatego w ich przypadku dieta bezglutenowa jest bardzo ważna. Dzięki niej ściana jelita cienkiego się goi i więcej substancji wchłania się do organizmu, a dodatkowo zmniejsza się istniejący stan zapalny [13]. Korzyści z diety bezglutenowej mogą również uzyskać ludzie, którzy cierpią na schorzenia, takie jak łuszczyca, bielactwo. Zaobserwowano, że w wyniku diety eliminującej gluten, poprawia się stan ich skóry [14].
Wady diety bezglutenowej to przede wszystkim:
Natomiast, to co ja uważam za największą wadę tej diety to właśnie izolacja społeczna. Można wprowadzić dodatkową suplementację, zmniejszyć ilość gotowych produktów “gluten-free”, ale wyjścia do restauracji czy wizyty u babci już nigdy nie będą takie same. Wiele pysznych typów kuchni np. włoska czy polska bazuje na produktach mącznych, które są zakazane na diecie bezglutenowej. Gnocchi, pizza czy nawet polskie kopytka i ciasto drożdżowe u babci są daniami, które trzeba wyeliminować. Do bliskich zawsze można przynieść własne jedzenie, ale w wielu restauracjach często trudno o pozycje bez glutenu.
W wielu przypadkach przejście na dietę bezglutenową może się wiązać z obniżeniem masy ciała. Pozbywamy się w swoim codziennym życiu wielu pysznych produktów ze swojego życia, które mogą prowadzić do nadwyżek kalorycznych. Tu mam na myśli oczywiście różne imprezy, ale nawet zamawianie jedzenia przez telefon będzie dużo trudniejsze, kiedy najdzie Cię ochota na wieczór leniuchowania na kanapie. Wielkie badanie ze Stanów Zjednoczonych obejmujące 13523 osób zdrowych pokazuje, że dieta ta może być pomocna w kontrolowaniu wagi [20]. Z drugiej strony może być tak, że to nie tylko pozbycie się tego białka miało wpływ na masę ciała – tutaj nie wzięto pod uwagę innych aspektów takich jak np. zwiększona aktywność fizyczna.
Produkty bezglutenowe mają zazwyczaj więcej tłuszczów i mniej błonnika niż ich odpowiedniki zawierające gluten [18, 21]. Może się to wiązać z powstawaniem nadwyżki kalorycznej [22], poprzez m.in. niższą sytość poposiłkową, wyższą wartość energetyczną, co już nie będzie pomocne w utracie masy ciała. Badania mówią, że wśród pacjentów z celiakią wzrasta częstość występowania nadwagi/otyłości po przejściu na dietę bezglutenową [23, 24, 25]. Prawdopodobną przyczynę może stanowić zwiększone wchłanianie przez zdrowiejące jelita, ale także gorsza jakość spożywanych pokarmów bezglutenowych. Nie wszystkie badania potwierdzają wzrost BMI po zmianie sposobu odżywiania [26]. Ale to co jest pewne: od samego glutenu się nie tyje [27]!
Produkty zbożowe są ważnym elementem zdrowej diety. Dla osób zdrowych, czyli tych, którzy nie cierpią na nietolerancję glutenu, nie ma żadnych udowodnionych pozytywnych aspektów przejścia na dietę bezglutenową [19]. Co ciekawe, badania mówią, że ludzie którzy rezygnują z glutenu mimo wszystko pogarszają stan swojego odżywiania [28].
Dieta bezglutenowa charakteryzuje się niskim spożyciem błonnika (o jego wpływie na nasz organizm jest cały osobny wpis na blogu – przeczytaj dlaczego warto jeść błonnik). Ponadto, bazowanie na produktach bezglutenowych często wiąże się z wysokim indeksem glikemicznym posiłków i małą ilością białka [29]. Produkty z pełnego ziarna opisuje się w pracach naukowych jako bardzo ważnym element w obniżaniu ryzyka chorób układu krążenia czy cukrzycy [30, 32]. Eliminacja produktów, które zawierają gluten może się też wiązać z ryzykiem niedoborów pokarmowych.
Badania na temat niedoborów, które są efektem diety bezglutenowej są prowadzone na osobach, które mają celiakię [29, 33]. Jest to o tyle ważna informacja, że choroba ta cechuje się złym wchłanianiem i chorzy już na starcie mają całą masę niedoborów. Co prawda, dieta bezglutenowa powoduje gojenie się błony śluzowej jelita cienkiego i poprawę wchłanialności, lecz mimo to, deficyty składników odżywczych nadal występują u tych osób. Największym zagrożeniem są niedobory [29, 33]:
Dlatego bardzo ważne jest prowadzenie diety bezglutenowej pod okiem specjalisty. Wszystko po to, by osoby cierpiące na celiakię mogły uzupełnić występujące niedobory, zarówno te, które powstały przez to schorzenie, jak i te, które mogą się rozwinąć w wyniku nieprawidłowej diety bezglutenowej.
Dzień I | Dzień II |
---|---|
Śniadanie: Jajko sadzone na pesto z sałatką | Śniadanie: Budyń jaglany z malinami |
II Śniadanie: Sałatka owocowa | II Śniadanie: Skyr z brzoskwinią i truskawkami |
Obiad: Grillowany łosoś z kolorową salsą i ryżem | Obiad: Grillowany łosoś z kolorową salsą i ryżem |
Kolacja: Sałatka ze szparagami i szynką dojrzewającą | Kolacja: Kanapki z pesto, pomidorem i tofu |
Kcal: 1657,6| B: 78,9 | T: 55,2 | WP: 182,4 | F: 28,2 | Kcal: 1641,6 | B: 77 | T: 56,9 | WP: 185,4 | F: 24,8 |
Przeczytaj także: Czy łosoś to samo zło?
JAJKO SADZONE NA PESTO Z SAŁATKĄ
Sposób przygotowania:
SAŁATKA OWOCOWA
Sposób przygotowania:
GRILLOWANY ŁOSOŚ Z KOLOROWĄ SALSĄ I RYŻEM
(przepis na 2 porcje)
Sposób przygotowania:
SAŁATKA ZE SZPARAGAMI I SZYNKĄ DOJRZEWAJĄCĄ
Sposób przygotowania:
BUDYŃ JAGLANY Z MALINAMI
Sposób przygotowania:
SKYR Z BRZOSKWINIĄ I TRUSKAWKAMI
Sposób przygotowania:
GRILLOWANY ŁOSOŚ Z KOLOROWĄ SALSĄ I RYŻEM
(potrawa jest już gotowa)
KANAPKA Z PESTO, POMIDOREM I TOFU I SAŁATKA
Sposób przygotowania:
Dieta bezglutenowa jest bardzo ważnym aspektem terapeutycznym w schorzeniach takich jak celiakia, alergia pokarmowa i nieceliakalna nadwrażliwość na gluten. Poprawia ona jakość życia u osób, które na nie cierpią. Ma wpływ na poprawę funkcjonowania jelit, skóry, a nawet móżdżka (tutaj w przypadku ataksji glutenowej). Nie ma jednak dowodów na to, że osoby zdrowe, które dobrze tolerują gluten czerpią korzyści z jego eliminacji. Dieta bezglutenowa nie jest idealna! Może prowadzić do niedoborów pokarmowych, zmniejszenia spożycia błonnika i zwiększenia masy ciała. Jeżeli jesz gluten i czujesz się po nim dobrze to nie musisz mieć wyrzutów sumienia. Może być on składnikiem zdrow(sz)ej diety! Jeśli lepiej Ci bez glutenu pamiętaj tylko o odpowiednich badaniach, żeby nie doprowadzić do niedoborów. Jedz tak, żeby było Ci łatwiej żyć w zdrow(sz)ym ciele!
“Nie stresuj się tak” – ale by było pięknie, jakby ten tekst kiedykolwiek zadziałał na kogoś, kto jest w swoim szczytowym momencie stresu. Proces odzyskiwania wewnętrznej równowagi jest bardzo złożony…
Zaburzenia z napadami objadania się (BED) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń odżywiania, które charakteryzuje się utratą kontroli nad jedzeniem i towarzyszącym temu poczuciem winy. Choć sporadyczne przejedzenie zdarza się…
Dieta fleksitariańska może być na początku wyzwaniem. Jeśli do tej pory białkową bazą większości Twoich posiłków było mięso to wprowadzenie roślinnych źródeł białka może wydawać się wymagające. Na szczęście możesz…
Jeśli zastanawiasz się, jak ułożyć pełnowartościową, smaczną i zbilansowaną dietę bez konieczności odwiedzania wielu sklepów, to jest dla Ciebie rozwiązanie. Korzystając z produktów dostępnych w Dino (i każdym zwykłym sklepie)…