Dieta w niedoczynności tarczycy – dlaczego jest tak ważna?
Tarczyca choć z wyglądu niepozorna (waży zaledwie kilkadziesiąt gramów, a kształtem przypomina literkę H lub skrzydła motyla), stanowi jeden z największych i najważniejszych gruczołów wewnątrzwydzielniczych układu dokrewnego człowieka! Wytwarzane przez nią hormony:
regulują aktywność niemal wszystkich komórek w naszym ciele. Jeśli chcemy cieszyć się dobrym zdrowiem, to nasza tarczyca musi pracować poprawnie i bez zakłóceń. A niestety, choroba gruczołu tarczowego (niedocyznność) dotyka co najmniej 5% dorosłych kobiet. Ten odsetek jest znacznie wyższy wśród pacjentek dietetyków, co nie zaskakuje – nieleczone zaburzenia tarczycy wpływają na masę ciała.
Ten tekst to pierwsza część z serii o tarczycy, przeczytaj również:
Ze względu na zaburzenia wydzielania hormonów gruczołu tarczowego możemy wyróżnić dwie podstawowe jednostki chorobowe:
Dzisiaj skupimy się jedynie na omówieniu pierwszej z nich, która dotyczy większego odsetka naszych klientek.
Niedoczynność tarczycy, to patologiczny stan, w którym dochodzi do obniżenia wydzielania hormonów przez gruczoł tarczowy. Może tak się dziać z kilku powodów i w zależności od tego co jest przyczyną powstania tego zaburzenia, jesteśmy w stanie wyodrębnić:
Niedoczynność pierwotna tarczycy jest bardziej powszechna i mogą ją powodować różnego rodzaju czynniki takie jak:
Istotą tego schorzenia jest powolne niszczenie komórek tarczycy przez komórki własnego układu odpornościowego. Takie to francowate, ale faktycznie organizm potrafi działać przeciwko sobie. Z czasem taki “atak” prowadzi do stopniowego rozwoju niedoczynności tarczycy. W praktyce oznacza to tyle, że wiele osób z zapaleniem tarczycy Hashimoto po czasie będzie cierpiało również z powodu niedoczynności tarczycy.
Ważne! Zapalenie tarczycy typu hashimoto nie wyjdzie w najbardziej podstawowym badaniu tj. TSH. Tutaj potrzebne jest oznaczenie przeciwciał, a często też ocena tarczycy podczas USG. Lekarz, który przeprowadza diagnostykę niedoczynności tarczycy to endokrynolog.
Prawidłowa dieta powinna być nieodłącznym elementem wspomagania leczenia osób z chorobami tarczycy. Ale wbrew pozorom nie odbiega bardzo od tego, co jest zalecane dla ogółu populacji. Oczywiście jest kilka rzeczy i zasad o których warto pamiętać, ale już teraz mogę Cię uspokoić, że mając chorą tarczycę nie musisz od razu przechodzić na jakiś wymyślny protokół żywieniowy, czy też wyrzucać ze swojej lodówki i szafek większości produktów, które do tej pory jadłaś (i to ze smakiem!).
Dlaczego warto zadbać o jedzenie więcej białka (średnio 1,5g/kg masy ciała a u osób trenujących około 2,2 g/kg m.c.)?
Zatem dobiałczaj swoje posiłki jeśli chcesz wspomóc pracę tarczycy!
Niedoczynność tarczycy | Hashimoto |
Powinno wynosić 10%-15 % wartości energetycznej diety (utrzymanie stabilnej masy ciała). Większe wartości podczas redukcji masy ciała. | Zwiększenie udziału białka w diecie nawet do 25% jej wartości energetycznej. |
W swojej diecie uwzględnij źródła cysteiny i metioniny (aminokwasy siarkowe, które występują między innymi w mięsie, rybach, jajach, orzechach, nasionach, soi, fasoli itp.) , które są niezbędne do prawidłowej syntezy keratyny- podstawowego budulca włosa. | |
Porcja białka na 1 posiłek powinna wynosić około 25-30 g białka (lepsza kontrola łaknienia). | |
Rekomendowane białko zarówno pochodzenia zwierzęcego jak i białka roślinne (przy niedoczynności tarczycy i/lub chorobie Hashimoto możesz stosować diety wegetariańskie, jeśli są dobrze zbilansowane). |
Osoby z niedoczynnością tarczycy i chorobą Hashimoto powinny zwrócić uwagę zarówno na ilość jak i jakość spożywanych tłuszczów. Nie zaleca stosowania diet niskotłuszczowych, które mogą dodatkowo pogłębiać zaburzenia w funkcjonowaniu układu immunologicznego, jak również powodować niewystarczające wchłanianie się ważnych dla zdrowia witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E i K). Chorzy powinni spożywać produkty bogate w jedno – i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, w tym szczególności kwasy z rodziny omega-3, a jednocześnie starać się wyeliminować ze swojej diety lub ograniczyć do minimum podaż kwasów tłuszczowych nasyconych i typu trans , gdyż mogą one wpływać na zmniejszenie biosyntezy hormonów tarczycy.
„Dobre tłuszcze” (głównie pochodzenia roślinnego) wspomagają pracę tarczycy poprzez:
Dlatego jeśli masz chorą tarczycę, to dbaj o to, aby nie zabrakło ich w Twojej diecie!
Czy osoby z chorą tarczycą powinny stosować dietę z niskim indeksem glikemicznym (a pisząc dokładniej – spożywać posiłki o niskim ładunku glikemicznym)? W wielu przypadkach tak– nawet jako forma profilaktyki. Bowiem niedoczynności tarczycy bardzo często towarzyszy też insulinooporność lub inne zaburzenia gospodarki węglowodanowej (niestety, choroby lubią chodzić parami, a bywa, że i stadami!).
Warto więc, aby w Twojej diecie znajdowały się węglowodany złożone, z dużą ilością błonnika pokarmowego, gdyż takie połączenie zwalnia procesy trawienia i wchłaniania glukozy, zapewniając tym samym jej stałe stężenie we krwi.
Przygotowywane przez Ciebie posiłki powinny więc obfitować w:
A jeśli chcesz wiedzieć więcej na temat tego jak komponować swoje dania, aby nie martwić się o skoki glikemii, jedząc czasem mniej „wartościowe” produkty (bo przecież każdy z nas miewa ochotę na czekoladę lub ociekającą glutenem i serkiem pickę!), to koniecznie przeczytaj mojego najnowszego ebooka pt. „Niezbędnik Insulinoopornej”. Znajdziesz tam wiele cennych porad, które ułatwią Ci planowanie swojego codziennego jadłospisu 😊.
Ale wróćmy jeszcze na chwilę do naszego cennego błonnika pokarmowego, gdyż jego obecność w diecie jest niezwykle ważna u osób z chorą tarczycą.
Zgodnie z aktualnymi zaleceniami jego spożycie powinno mieścić się w granicach 25g-40g na dobę.
Taka ilość będzie pomocna w zwalczaniu uporczywych zaparć, które niestety dosyć często towarzyszą niedoczynności tarczycy oraz działać profilaktycznie przeciw powstawaniu polipów i żylaków odbytu.
Odpowiednia podaż włókna pokarmowego w diecie chorych jest ważna, nie tylko ze względu na regulację rytmu wypróżnień, ale także z powodu jego właściwości detoksykacyjnych. Otóż błonnik niczym czarodziejska różdżka wychwytuje w naszym organizmie związki toksyczne zapobiegając ich ponownemu wchłanianiu w jelitach. Ponadto rozpuszczalna część włókna pokarmowego korzystnie wpływa na obniżenie stężenia cholesterolu całkowitego oraz jego frakcji LDL (prewencja zaburzeń lipidowych), a to wszystko może mieć istotne znaczenie w zapobieganiu rozwoju innych chorób przewlekłych. Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej, koniecznie zajrzyj do naszego wpisu na temat błonnika pokarmowego.
PS: Błonnik pokarmowy może zaburzać wchłanianie lewotyroksyny (syntetyczny hormon tarczycy). Na początku terapii, kiedy dopiero są ustalane dawki hormonów, warto jeść podobne ilości błonnika rozłożone na różne posiłki, żeby można było ocenić czy wprowadzona farmakoterapia ma szansę odpowiednio zadziałać.
Pewnie nie raz słyszałaś lub czytałaś, że przy chorobie Hashimoto (i często towarzyszącej jej niedoczynności tarczycy) trzeba przejść na dietę bezglutenową. Ale czy to prawda? Niektóre badania wskazują, że u osób z limfocytarnym zapaleniem gruczołu tarczowego istnieje większe ryzyko choroby trzewnej (celiakii – przy której faktycznie nie wolno jeść glutenu).
Ponadto, u chorych na celiakię prawdopodobieństwo wystąpienia choroby Hashimoto jest wyższe niż u osób bez tego schorzenia (przypuszcza się, że wynika to z podobnego podłoża genetycznego chorób). Jednak, co ważne – nie odstawiamy glutenu “profilaktycznie”, jeśli coś CIę niepokoi, udaj się na diagnostykę do gastroenterologa.
W związku powyższym zasadnym wydaje się być wykonanie diagnostyki w kierunku występowania celiakii u osób, u których wykryto zaburzenia pracy tarczycy na tle autoimmunologicznym i które mają “problemy z jelitami”. Dopiero po otrzymaniu wyników badań można rozważyć wprowadzenie odpowiednich zmian dietetycznych.
Ważne jest, aby pamiętać, że nieuzasadnione wykluczenie jakiejkolwiek grupy produktów z diety może w niektórych przypadkach przynieść więcej szkody niż korzyści. Nie ma naukowego uzasadnienia dla stosowania diety bezglutenowej w pierwotnej profilaktyce niedoczynności tarczycy jak również u osób z autoimmunologicznym zapaleniem gruczołu tarczowego bez potwierdzonej celiakii lub innych form nietolerancji glutenu.
Samo stosowanie diety bez glutenu w przypadku osób z chorą tarczycą nie prowadzi do obniżenia stężenia TSH oraz przeciwciał anty- tarczycowych we krwi .
Nie ma rekomendacji dotyczących rutynowego i profilaktycznego stosowania diety bezmlecznej/bezlaktozowej w grupie pacjentów z chorobami tarczycy. Chorując na Hashimoto i niedoczynność gruczołu tarczowego warto więc przeprowadzić diagnostykę w kierunku nietolerancji laktozy i w przypadku zdiagnozowania tego zaburzenia dopiero rozważyć wprowadzenie diety eliminującej.
Jeśli zdecydujesz się na dietę bezmleczną, pamiętaj o pozyskiwaniu wapnia z innych źródeł – osoby z niedoczynnością tarczycy są bardziej narażone na rozwój osteoporozy.
Osoby z niedoczynnością gruczołu tarczowego i chorobą Hashimoto często mają obawy przed spożywaniem warzyw krzyżowych ze względu na ich potencjalnie negatywny wpływ na zdrowie. Ale czy faktycznie mając chorą tarczycę trzeba unikać tych cennych produktów spożywczych?
Brokuł, kapusta, kalafior, brukselka, szpinak, soja czy jarmuż – są to warzywa z rodziny krzyżowych, które zawierają naturalnie związki wolotwórcze -czyli tak zwane goitrogeny.
Substancje goitrogenne wiążą jod uniemożliwiające tym samym poprawną syntezę hormonów tarczycy. A to z kolei może prowadzić do przerostu gruczołu tarczowego (powstania „wola”) i rozwoju jego niedoczynności. I choć brzmi to naprawdę nieciekawie, to trzeba pamiętać, że taka sytuacja może mieć miejsce wyłącznie w określonych warunkach. Jedynie osoby z niedoborem jodu, które jednocześnie spożywają duże ilości związków goitrogennych w ciągu dnia, mogą być narażone na ich niekorzystne działanie. Zatem zamiast obawiać się warzyw krzyżowych, które są zasobne w wiele cennych składników odżywczych i nadzwyczajne w świecie szkoda by było je eliminować z diety, jedz je w umiarkowanych ilościach, nie zapominając także o źródła jodu w swoim codziennym menu.
Goitrogeny nie lubią obróki termicznej! Tak bardzo, że w trakcie gotowania inaktywacji może ulec nawet 30% substancji wolotwórczych. Dodatkowo gotowanie bez przykrywki, z dużą ilością wody zwiększy jeszcze ten efekt, gdyż część związków ulotni się wraz z parą wodą.
Podstawową metodą leczenia osób z niedoczynnością tarczycy jest podawanie odpowiednio dostosowanych dawek syntetycznych hormonów (lewotyroksyny), których gruczoł tarczowy nie jest w stanie samodzielnie produkować w odpowiednich ilościach. Dziś już wiemy, że sposób żywienia, w tym skład diety jak i rozkład posiłków ma istotny wpływ na efekty stosowanej farmakoterapii. Zaleca się przyjmowanie leku w godzinach porannych, przed spożyciem śniadania – najlepiej zachowując godzinną przerwę pomiędzy połknięciem medykamentu a skonsumowaniem pierwszego posiłku. Co ciekawe, warto rano sięgać po produkty bogate w witaminę C, która pozytywnie wpływa na wchłanianie lewotyroksyny.
Niektóre produkty mogą pogarszać wchłanianie leków na niedoczynność tarczycy:
Co wspomaga wchłanianie leku | Co hamuje wchłanianie leku |
Witamina C | Soja i produkty sojowe |
Przyjmowanie leku rano na czczo | Kawa |
Przyjmowanie leku na godzinę przed spożyciemśniadania | Sok grejpfrutowy |
Błonnik | |
Współistniejąca celiakia | |
Zaburzenia żołądkowo jelitowe | |
Nietolerancja laktozy |
Stresu, papierosów, braku snu, przetworzonej i mało wartościowej żywności – zatem jeśli chcesz zadbać o swoją tarczycę, to w pierwszej kolejności zadbaj o siebie!
Niedoczynność tarczycy to najbardziej powszechne zaburzenie funkcji gruczołu tarczowego, w którym dochodzi do zmniejszonej produkcji hormonów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania wszystkich komórek naszego organizmu. I choć farmakoterapia to podstawowy i najważniejszy element leczenia tej jednostki chorobowej, to liczne badania naukowe wskazują na to, że zbilansowana dieta i zdrowe nawyki mają ogromny wpływ na przebieg jak i skuteczności wdrożonego leczenia.
Odpowiednia dietoterapia, uwzględniająca optymalną kaloryczność oraz podaż wszystkich niezbędnych składników odżywczych (w szczególności jod, żelazo, selen, cynk, witaminy, białko i wielonienasycone kwasy tłuszczowe) wspiera pracę tarczycy i ma kluczowe znaczenie w osiągnięciu sukcesu terapeutycznego.
Dzień I | Dzień II | |
Śniadanie | Kanapki z twarogiem i papryką | Nocna owsianka z truskawkami |
II Śniadanie | Półbagietka z twarogiem na „niesłodko” | Skyr, orzechy i śliwki |
Obiad | Makaron ryżowy po chińsku z warzywami i łososiem | Makaron ryżowy po chińsku z warzywami i łososiem |
Kolacja | Marokańska sałatka z batatem i serem feta | Marokańska sałatka z batatem i serem feta |
Kcal: 1629.9 / B: 93.9 T: 44.7 / WP: 193.4 F: 32.7 / WW: 18.1 | Kcal: 1656.1 / B: 83.7 T: 54.7 / WP: 190.6 F: 30.8 / WW: 17.7 |
KANAPKI Z TWAROGIEM I PAPRYKĄ
Sposób przygotowania:
PÓŁBAGIETKA Z TWAROGIEM NA „NIESŁODKO”
Sposób przygotowania:
MAKARON RYŻOWY PO CHIŃSKU Z WARZYWAMI I ŁOSOSIEM
(przepis na 2 porcje)
Sposób przygotowania:
Wskazówka – Makaron gotuj na świeżo – obiad jest wtedy smaczniejszy. Makaron ryżowy możesz też przygotować inaczej: zalej go wrzątkiem, przykryj i odczekaj 4-5 minut.
MAROKAŃSKA SAŁATKA Z BATATEM I SEREM FETA
(przepis na 2 porcje)
Sposób przygotowania:
NOCNA OWSIANKA Z TRUSKAWKAMI
Sposób przygotowania:
SKYR, ORZECHY I ŚLIWKI
Sposób przygotowania:
MAKARON RYŻOWY PO CHIŃSKU Z WARZYWAMI I ŁOSOSIEM
(potrawa jest już gotowa)
MAROKAŃSKA SAŁATKA Z BATATEM I SEREM FETA
(potrawa jest już gotowa)
Jadłospis pochodzi z edycji IX całorocznej. Całe rozpiski możesz podejrzeć tutaj -> Dieta Lidlowa i Jadłospis z Biedry.
Dietę możesz kupić w odpowiedniej dla Ciebie kaloryczności, dostosowanej do Twoich celów i potrzeb. Jeżeli nie wiesz jaka ilość kalorii jest dla Ciebie odpowiednia, napisz do nas za pomocą naszego formularza z prośbą o dobór kaloryczności. Chętnie pomożemy!
“Nie stresuj się tak” – ale by było pięknie, jakby ten tekst kiedykolwiek zadziałał na kogoś, kto jest w swoim szczytowym momencie stresu. Proces odzyskiwania wewnętrznej równowagi jest bardzo złożony…
Zaburzenia z napadami objadania się (BED) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń odżywiania, które charakteryzuje się utratą kontroli nad jedzeniem i towarzyszącym temu poczuciem winy. Choć sporadyczne przejedzenie zdarza się…
Dieta fleksitariańska może być na początku wyzwaniem. Jeśli do tej pory białkową bazą większości Twoich posiłków było mięso to wprowadzenie roślinnych źródeł białka może wydawać się wymagające. Na szczęście możesz…
Jeśli zastanawiasz się, jak ułożyć pełnowartościową, smaczną i zbilansowaną dietę bez konieczności odwiedzania wielu sklepów, to jest dla Ciebie rozwiązanie. Korzystając z produktów dostępnych w Dino (i każdym zwykłym sklepie)…