Biedronka po raz kolejny próbuje przypodobać się klientom, dla których istotne jest zdrowe odżywianie. Nic dziwnego, to coraz liczniejsza grupa. Nie wszystkie próby wprowadzania nowych „zdrowych” produktów kończą się aprobatą tej grupy odbiorców. Stanowczo odradzałam rozszerzanie zdrowego jadłospisu o Batony musli Vitanella – batony zbożowe podlane polewą (zdjęcia i argumentację znajdziesz we wpisie pt. Zdrowe i pseudozdrowe słodycze z Biedronki. Dziś biorę na warsztat nowe batoniki musli z Biedronki (Vitanella), których podstawą są nie zboża, a orzechy.
Z jednej strony – szału nie ma. Syrop glukozowo – fruktozowy, cukier, mleko zagęszczone, mleko w proszku, miazga kakaowa i kilka innych składników sprawiają, że nie mogę zakwalifikować batoników musli jako produktów zdrowych, które warto byłoby uwzględnić w jadłospisie. Ale nie mogę jednoznacznie stwierdzić, że to produkt, który trzeba omijać szerokim łukiem. Biorąc pod uwagę fakt, że w większości (od 49% do 60%) składają się z orzechów i mały rozmiar jednej porcji (25 g na jeden batonik z czego co najmniej połowa zagospodarowana przez orzechy)) nie chcę ich demonizować. To jedne z lepszych łatwo dostępnych batonów na rynku. Snickers często opisywany na forach internetowych jako najlepszy, łatwo dostępny batonik, zawiera jedynie 22% orzeszków ziemnych (a reszta to bardzo kiepskie składniki), wypada w porównaniu z nimi blado.
Orzeszki arachidowe (orzeszki ziemne), które dominują w składzie 3 z 4 batoników musli należą do rodziny bobowatych (z punktu widzenia biologii bliżej im do fasolki szparagowej, niż orzecha włoskiego), co czyni je najbogatszymi w białko orzechami. Wbrew obiegowym opiniom orzeszki ziemne nie są bezwartościowe (są bogate w niacynę i potas, w mniejszych ilościach dostarczają również ryboflawinę, witaminę b6, kwas foliowy, witaminę E, żelazo (pamiętaj o kiepskim wchłanianiu żelaza pochodzenia roślinnego), magnez, fosfor, sód i cynk.
Spośród czterech wariantów smakowych, najlepszy skład ma Batonik musli z migdałami i kawałkami białej czekolady. Aż 60% batonika stanowią migdały (nieprażone, co jest wyjątkiem na tle prażonych orzeszków ziemnych w pozostałych batonikach). Ponadto, syrop glukozowo – fruktozowy występuje na trzecim, a nie na drugim miejscu składu (oczywiście najlepiej, gdyby nie było go wcale).
PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń hormonalnych u kobiet, które może współwystępować z insulinoopornością, problemami z płodnością, trądzikiem czy trudnościami z utrzymaniem prawidłowej masy ciała. Wpływ diety na przebieg PCOS…
W dzisiejszych czasach cukier stał się jednym z największych wrogów naszej diety. W mediach społecznościowych czy w rozmowach ze znajomymi często słyszymy: cukier uzależnia jak kokaina, cukier zabija. Wytykamy go…
“Nie stresuj się tak” – ale by było pięknie, jakby ten tekst kiedykolwiek zadziałał na kogoś, kto jest w swoim szczytowym momencie stresu. Proces odzyskiwania wewnętrznej równowagi jest bardzo złożony…
Zaburzenia z napadami objadania się (BED) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń odżywiania, które charakteryzuje się utratą kontroli nad jedzeniem i towarzyszącym temu poczuciem winy. Choć sporadyczne przejedzenie zdarza się…