Blog

ikonka powrotu
Wróć
18.11.2021

Sałatka z buraczkiem, soczewicą i serem sałatkowym

burak , przepis , redukcja , sałatka
sałatka z burakiem

Informacje podstawowe

Sałatkę można zbilansować w taki sposób, aby była sycąca, pyszna i dostarczała wielu cennych składników odżywczych. To nie tylko suche zielsko. To chyba jest już jasne, prawda? Odczarujmy je! Przecież nie muszą kojarzyć się z byciem wiecznie na diecie czy suchą zieleniną pozbawioną smaku. Dla przykładu taka sałatka z burakiem – dzisiaj balansując między iście zielonym, soczystym i jakże smacznym tematem, wkraczam z przepisem na NIE-nudną sałatkę.

Rozłóżmy ją na czynniki pierwsze (ależ matematycznie zabrzmiało):

  • baza: rukola i burak
  • białko: zielona soczewica i ser sałatkowy/feta
  • wartościowe kwasy tłuszczowe: orzechy włoskie i oliwa
  • dodatki: sok z cytryny, ocet balsamiczny i miód (smak słodko-kwaśny)

Jest prosto, smacznie i wartościowo! Zjedz ją na lunch, kolację lub zapakuj do pudełka na wynos.

Czy warto kupować ugotowane buraki?

W Biedronce, Lidlu i wielu innych sklepach pojawiły się gotowane buraki.

  • Plus: dość oczywisty – w gotowych burakach najlepsze jest to, że są już gotowe 😉 Nie trzeba ich obierać, czekać aż się podgotują – można dorzucić buraki prosto do sałatki czy innych dań. Nie tracą wielu substancji odżywczych, nadal są dobrym źródłem witamin i składników mineralnych
  • Minus: gotowe buraki kosztują co najmniej 1,5x więcej, niż surowe buraki w skórce (czasami nawet 2x więcej- zależnie od sezonu); ponadto gotowe buraki są sprzedawane w plastikowych opakowaniach, co może być minusem dla osób chcących ograniczać plastik.

Nie można jednoznacznie powiedzieć, że ugotowane buraki to dobry lub zły produkt.

Ocena zależy głównie od tego, które zasoby próbujesz teraz zaoszczędzić: pieniądze czy czas?

Sałatka z burakiem i rukolą

Sałatka z burakiem, soczewicą i serem sałatkowym

Składniki:

  • garść rukoli
  • 1 duży ugotowany burak – można użyć już gotowych z marketu (ok.150 g)
  • 50 g sera sałatkowego
  • 30 g zielonej soczewicy
  • 10 g orzechów włoskich

Sos:

  • 1 łyżka oliwy
  • ½ łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • szczypta pieprzu
  1. Zacznij od ugotowania zielonej soczewicy, zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Pokrój buraczka w plastry lub w kostkę, pokrój orzechy (możesz je podprażyć na patelni). Wymieszaj składniki dressingu.
  3. Na talerzu poukładaj rukolę, buraczki i ugotowaną zieloną soczewicę. Posyp serem sałatkowym i orzechami. Polej dressingiem i wymieszaj przed zjedzeniem.

Cała sałatka z burakiem dostarcza 472 kcal; B:18g, T:25g, W:40g.

Macie swoją TOP OF THE TOP sałatkę? Stwórzmy tutaj bazę pyszności! Koniecznie wypróbujcie także inne nasze sałatki :)!