Blog

ikonka powrotu
Wróć
05.10.2013

Dietetyczna zupa meksykańska

Zupy
dieta , jadłospis , zupa
zupa meksykańska

Informacje podstawowe

Typ dania: obiad
Kuchnia: meksykańska
Dieta: klasyczna
Porcje: 4
Czas przygotowania: 90 min

Za oknem szaro, buro i ponuro, więc na talerzu serwujemy gorący Meksyk! Ostatnio wpadł Przepis na sałatkę Cesar, a dziś serwuję kolejny sprawdzony przepis, tym razem będzie to zupa meksykańska, która nie może się nie udać a smakować będzie nawet najbardziej konserwatywnym fanatykom schabowego:)

Meksyk… na talerzu

zupa meksykańska w meksyku

Meksyk wciąż znajduje się na liście miejsc do odwiedzenia – trzymajcie mnie za słowo! Chociaż nie jestem przekonana co do pochodzenia potrawy, może być przecież jak z sałatką grecką czy ruskimi pierogami. Co do samej zupy, jak możecie się spodziewać… Nie ma tu żadnej filozofii 🙂

Zanim podam przepis powiem tylko, że warto spróbować tej nowości, bo zupa meksykańska nie dość, że smaczna to jeszcze działa rozgrzewająco, przyspiesza metabolizm i zdecydowanie można powiedzieć, że jest to dietetyczna zupa. Zupa meksykańska w mojej wersji nie potrzebuje zabielania czy zagęszczania śmietaną. Koniec mojej pisaniny, zaglądajcie do przepisu! (Inspiracją jak zwykle była Kwestia Smaku).

zupa meksykańska przepis

Zupa Meksykańska krok po kroku

Zakładamy, że przygotowujemy 4 średnie, bądź 2 baaardzo duże porcje 🙂 Zastępcze składniki z nawiasów nie wpłyną znacząco na smak – wybierzcie wariant w zależności od tego czy chcecie być wierni oryginałowi czy po prostu ma wyjść szybka zupa meksykańska 🙂

Składniki na zupę meksykańską (na 4 porcje):

  • 2 pojedyncze piersi kurczaka (około 300 g)
  • 1 czubata łyżka mąki (najlepiej razowej)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego chilli
  • 1 duża łyżka oliwy z oliwek
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1/2 papryczki chilli (bądź dodatkowe pół łyżeczki sproszkowanego)
  • 2 średnie pomidory (albo pół szklanki passaty pomidorowej lub pół puszki krojonych pomidorów)
  • 2 kukurydze świeże (zastępczo puszka kukurydzy)
  • 1250 ml bulionu drobiowego
  • pół szklanki listków świeżej kolendry (ja nie miałam nawet suszonej kolendry, zastąpiłam suszoną natką pietruszki – smakowało)

 Przygotowanie zupy meksykańskiej (na 4 porcje):

  1. Filet oczyścić, wypłukać, osuszyć. Pokroić na drobne kawałki. Doprawić solą (niskosodową lub morską).
  2. Przygotować bulion.
  3. Przygotować mieszankę mąki, kurkumy i chilli. Umieścić w niej mięso, obtoczyć, odstawić.
  4. Przygotować pomidory: świeże sparzyć, obrać, wykroić gniazdo nasienne, zmiksować; z puszki – zmiksować. Passatę dodajemy w czystej postaci.
  5. Pokroić cebulę w drobną kostkę.
  6. Rozgrzać patelnię z oliwą.
  7. Wrzucić cebulę i drobno pokrojoną papryczkę (opcjonalnie). Smażyć 4 minuty.
  8. Dodać sprasowany/drobno posiekany czosnek.
  9. Wrzucić przygotowane kawałeczki piersi, smażyć na większym ogniu 2 minuty.
  10. Dodać pomidory/passatę i kukurydzę, smażyć przez 2 minuty.
  11. Wlać 1 szklankę gorącego bulionu, zostawić na 3 minuty.
  12. Do garnka z bulionem przerzucić zawartość patelni, gotować 3 minuty.
  1. Żeby zupa meksykańska była gęstsza, odlać 250 ml zupy (bez kurczaka), zmiksować i wlać ponownie do garnka. Gotować 2 minuty.
  2. Dodać kolendrę/natkę pietruszki.
  3. Słuchać pełnych zachwytu głosów naszych pierwszych, kulinarnych krytyków 😀

Zupa meksykańska – ile ma kalorii?

Porcja zupy ma 368,2 kcal.

makro 1 z 4 porcji zupy:

  • Białko: 29,5 g
  • Węglowodany: 38,1 g
  • Tłuszcze: 9,2 g

Wy bierzcie się za gotowanie, a ja spadam relaksować się na basenie!
Monika (no bo kto inny?:)